Högt underhållningsvärde i nostalgikick

Inför fotbolls-EM kommer nu Offside Press med nostalgikicken “Somrarna vi minns”. Utmärkt läsning men kanske lite för mycket fotboll, anser Mats Engman.

böcker | 2016-05-12
Av: Mats Engman

Foto: Offside Press

Bok: Somrarna vi minns
Huvudredaktör: Henrik Ekblom Ystén och Mattias Göransson
Förlag: Offside Press

Inför sommarens Europamästerskap i fotboll för herrar ger Offside Press ut sex texter i inbunden version under huvudrubriken “Somrarna vi minns”.

Texterna skildrar de för svensk del framgångsrika fotbollsmästerskapen 1958 (VM-final), 1974 (VM, ut i andra gruppspelet), 1992 (EM-semifinal), 1994 (VM-brons), 2002 (VM, avancemang från “dödens grupp”) och 2004 (EM, förlust efter straffar i kvartsfinal). Över nästan 300 sidor får vi ta del av dramatiken inför och under mästerskapen i text och bild. Ibland ligger fokus på enskilda spelare och ledare, ibland på vad som hände på planen och ibland på atmosfären vid sidan av den.

För en fotbollsentusiast är det en nostalgikick som inte går av för hackor. Underhållningsvärdet är högt och detta trots att jag läst samtliga texter tidigare i magasinet.

Som vanligt när det handlar om Offside är det välskrivet. Jesper Högström (som helt eller delvis skrivit fyra av de sex texterna) är en mycket skicklig skribent och landar nästan alltid rätt i avvägningen mellan att skildra sport, människor och samhälle. Formuleringarna är ofta tillspetsade och subjektiva, men texten känns ändå inte osaklig eller nyanslös.

Beskrivningen av hur förbundskapten Georg “Åby” Ericsson ständigt försökte platta till de spelare som han ansåg fick för mycket stjärnglans, och helst riktade allt strålkastarljus mot sig själv, kan exempelvis tyckas en smula hård, men samma bild förmedlades av sonen Håkan Ericsson (idag förbundskapten för det svenska U21-landslaget som blev Europamästare 2015) vid ett öppenhjärtigt tal under sin fars begravning.

Brasiliens Pelé mot svenska försvarare i VM 1958.

Brasiliens Pelé mot svenska försvarare i VM 1958. Foto: Charlie Raasum/Sydsvenskan.se/Wikipedia

Boken bidrar också med en del fascinerande perspektiv på den utveckling som ägt rum i och kring fotbollen och dess mästerskap. Hejaklacksledarna som under VM-semifinalen 1958 uppmanade publiken att ropa “Heja Sverige friskt humör - det är ni som susen gör” kan tyckas tämligen harmlösa idag, men sågs från västtyskt håll som ett grovt osportsligt, aggressivt och fullständigt oacceptabelt hetsande mot de tyska spelarna. Och när VM-finalen avgjordes i München 1974 (bara två år efter terrorattentatet mot den israeliska truppen under olympiaden 1972) fasade svensk media över den hiskeliga säkerhetsapparaten kring matchen, som involverade 2 400 poliser. 40 år senare avgjordes VM-finalen i Rio med 24 000 poliser och militärer i tjänst kring arenan!

“Somrarna vi minns” är för all del utmärkt läsning, men för att vara en Offside-publikation handlar den ovanligt mycket om... fotboll. Det som gör Offside till ett omistligt magasin är egentligen inte beskrivningar av spelsekvenser, matcher och resultat, utan om allt som finns omkring fotbollen - mänskliga öden, klubbar, samhällen, politik och den betydelse och påverkan som fotbollen har på sin omvärld. De sex mästerskapsreportagen är alla utmärkta, men ligger som helhet under Offside-genomsnittet (som är mycket högt, ska sägas). Jag kan rekommendera boken med värme, men vill ändå avsluta med tre tips för den som vill ta sitt fotbollsläsande till än högre nivåer:

  • VM-boken (Jesper Högström)
    Det mesta, värsta och bästa från fotbollens VM-slutspel, från det första mästerskapet i Uruguay 1930 till VM i Sydafrika 80 år senare. Lättillgänglig och underhållande bok, som riktar sig både till den insatte nostalgiläsaren och till dummies som vill bättra på sin allmänbildning om världens största sportevenemang.

  • Straffmannen (Offside 1/2004)
    Väldigt starkt reportage om Miodrag Belodedici, som missade Rumäniens sista straff under straffsparksläggningen i VM-kvartsfinalen mot Sverige 1994. Belodedicis karriär omfattade ett klubbyte under hot från Ceaucescus armé och ett annat motiverat av kriget i Jugoslavien. Han spelade mittback i två Europacupfinaler, med totalt fyra timmar speltid, utan att hans lag släppte in något mål. Vid båda tillfällena blev han mästare - efter straffsparksläggning.

  • Den nya världsfotbollen (Erik Niva)
    Initierade, djuplodande och känsligt skrivna reportage om den globala miljardindustri som modern fotbollen utgör, och vilken påverkan den har på samhället. Speglar fotbollen både ur dess bästa och dess sämsta sidor, där lojalitet och förankring allt oftare tvingas ge vika för girighet, fåfänga och cynism. Inte det mest romantiska som skrivits om fotboll - men möjligen det bästa.

Mats Engman

Läs också
Lysande bok att ladda med inför fotbollsfesten i sommar (Amnesty Press 4 februari 2014)

Endimensionellt fast ganska trivsamt om fotboll (Amnesty Press 2 mars 2013)

böcker | 2016-05-12
Av: Mats Engman