Guantánamo-fångar fria

I onsdags kväll anlände tre tidigare fångar till flygplatsen i Luton sedan de amerikanska myndigheterna beslutat att frige dem från fånglägret på Guantánamo-basen. Vid ankomsten till Storbritannien greps de tre av polisen. Abdennour Samuer frigavs kort därefter medan Jamil al-Banna och Omar Deghayes anhölls då Spanien har begärt dem utlämnade. På torsdagen hölls en häktningsförhandling i London och där beslöts att Jamil al-Banna och Omar Deghayes släpps fria mot en borgen på 50 000 pund vardera, närmare 700 000 kronor. Den kända skådespelerskan och vänsteraktivisten Vanessa Redgrave betalade 40 000 pund ur egen ficka.
- Det är en ära för mig att få göra detta, sade hon till BBC. Guantánamo är ett koncentrationsläger och det är en skam att dessa män har hållits där under dessa år.
De bägge männen kommer att leva i husarrest med elektronisk fotboja tills frågan om utlämnande till Spanien är avgjord.

Melanie Cumberland, som representerade den spanska regeringen vid domstolsförhandlingen, sade att den spanske domaren Baltasar Garzón hade utfärdat en arresteringsorder för Jamil al-Banna och Omar Deghayes på onsdagen, samma dag de flögs från Guantánamo. De anklagas för att ha tillhört islamiska alliansen, som hade sin bas i Madrid, och skickade iväg medlemmar för träning i terroristläger i Afghanistan och Indonesien, samlade in pengar till terrorism och spred propaganda för al-Qaida.
Ed Fitzgerald som representerade de bägge männen hävdade att det gjordes vilda anklagelser mot hans klienter som helt saknade bevis.
När det gäller Omar Deghayes ska den spanska underrättelsetjänsten ha en video som sägs visa honom i ett träningsläger för tjetjenska ”terrorister”, men enligt BBC har det visat sig att mannen på bilderna inte är Deghayes utan Abu Walid, en saudier som dödades för flera år sedan. Clive Stafford Smith, en av advokaterna, var upprörd när han i BBC Newsnight dömde ut ”bevisen”:
- Spanjorernas sak grundar sig på falska bevis. Tanken på att de nu ska använda bevis som vi har visat är falska för att låta dessa män sitta fängslad igen är mycket oroande.

Efter att ha blivit frigiven mot borgen kunde Jamil al-Banna återförenas med sin familj, däribland sin dotter som han aldrig har sett, för första gången sedan han 2002 då han bortfördes av CIA från Gambia.
- Jag är trött och nu vill jag åka hem och träffa mina barn, sade han enligt The Guardian till reportrar utanför domstolen i Westminister.
Familjen hade väntat sig att Jamil al-Banna skulle komma hem direkt efter ankomsten från Guantánamo och Sarah Teather, liberaldemokratisk parlamentsledamot som engagerat sig i al-Bannas fall kallade agerandet för en ”oerhörd grymhet”. Hon sade att Spaniens agerande var ”extremt osmakligt och mycket okänsligt”.

Totalt var det fyra personer, bosatta i Storbritannien, som har suttit fängslade på Guantánamo som denna vecka frigavs.

Shaker Abdur Raheem Aamer återvände till sitt ursprungsland Saudiarabien. Han kom till Storbritannien 1996 där han hade permanent uppehållstillstånd och uppges ha rest till Afghanistan i augusti 2001 för att arbeta som frivillig med välgörenhetsarbete. I januari 2002, efter talibanernas fall, hörde hans fru att maken hade tillfångatagits och 16 februari 2002 skickades hans första brev från fånglägret på Guantánamo.
Enligt The Guardian kommer Amnesty International undersöka varför Shaker Abdur Raheem Aamer rest till Saudiarabien efter frigivningen.

Abdenour Sameur deserterade från algeriska armén och kom till Storbritannien 1999 där han fick flyktingstatus 2000. Han uppges ha lämnat Storbritannien och rest till Afghanistan då han fann det svårt att leva som god muslim i Storbritannien. Han greps i bergen mellan Afghanistan och Pakistan och skottskadades i benet. Enligt BBC ska ha ha medgivit att han i förväg hade kännedom om attackerna mot USA den 11 september 2001. Han ska också ha påstått att han deltagit i kriget i Bosnien Senare ska han ha uppgivit att denna bekännelse tvingades ur honom av amerikanerna som tog honom till fånga. De ska ha hotat med att hans skottskada inte skulle behandlas om han inte bekände och Sameur har sagt att han var rädd för att hans ben skulle amputeras.
- Jag sade vad som helst till dem, allt de ville höra bara för att jag ville få vård för mitt ben, har han sagt i ett tidigare hemligstämplat förhör från Guantánamo.

Omar Deghayes kom som barn till Storbritannien från Libyen med sin familj. Fadern, som var fackföreningsman, hade mördats av Khadaffi-regimen 1980. Han hoppade av juridikstudier i Storbritannien och reste till Afghanistan. Han hade ansökt om brittiskt medborgarskap, men missade ett intervjutillfälle då han befann sig utomlands. Han greps i Pakistan kort efter talibanernas fall och flögs till Guantánamolägret.

Jamil al-Banna_ är _palestinsk flykting född i Jordanien som hade uppehållstillstånd i Storbritannien. Han greps vid en affärsresa i Gambia i november 2002 tillsammans med Bisher al-Rawi, en irakisk flykting som också var bosatt i Storbritannien. De båda männen fördes från Gambia till ett av CIA:s fängelser i Afghanistan innan de transporterades till Guantánamo. Bisher al-Rawi frigavs den 1 april i år. Det har framkommit att anledningen till att de greps i Gambia kan ha varit ett falskt tips från brittiska underrättelsetjänsten MI5 om att al-Rawi skulle ha haft bombdelar i sitt baggage. Det visade sig dock vara en batteriladdare. MI5 ska också ha försökt rekrytera al-Banna som informatör kort före resan till Gambia. MI5 uppges också ha haft kontakt med Bisher al-Rawi för att få hjälp med spaningar mot Abu Qatada, en muslimsk präst som misstänktes för terrorism.

Frigivningarna av de fyra männen beskrivs av The Guardian som en framgång för den brittiske premiärministern Gordon Brown. Enligt tidningen hade den tidigare premiärministern Tony Blair vägrat engagera sig i deras fall då de inte är brittiska medborgare.
Den brittiska organisationen Reprieve har anklagat USA för att bedriva en smutskastningskampanjen mot fångarna för att motivera att de utan grund har hållits på Guantánamo i fyra-fem år.

Efter veckans frigivningar finns dock fortfarande cirka 300 fångar i USA:s läger på Guantánamo. En av dem är _Binyam Mohammed al-Habashi**, född i Etiopien som 1994 sökte asyl i Storbritannien, vilket han också fick. 2001 reste han till Afghanistan sedan han hade konverterat till isalm. Där ska han enligt USA:s anklagelser ha fått utbildning tillsammans med ”skobombaren” Richard Reid. När han skulle återvända till Storbritannien efter talibanernas fall greps han på Karachis flygplats i Pakistan i april 2002. Han skickades av CIA till Marocko där han uppger att han utsattes för tortyr under de 18 månader han satt i marockanskt fängelse. Från Marocko skickades han till Guantánamo.

I Frankrike dömdes i onsdags fem tidigare Guantánamofångar för terroristrelaterade brott, rapporterar nyhetsbyrån AP. Brahim Yadel, Khaled ben Mustafa, Nizar Sassi, Mourad Benchellali, Ridouane Khalid, medgav under rättegången att de hade befunnit sig i militära träningsläger i det talibanstyrda Afghanistan men hävdade att de inte hade deltagit i några strider.
Sju franska medborgare tillfångatogs av USA efter talibanernas fall 2001 och alla satt minst två år på Guantánamo. 2004 och 2005 skickades de tillbaka till Frankrike. En av dem frigavs medan de övriga tillbringat 17 månader i franskt häkte. En av de åtalade frikändes medan de övriga fem dömdes till fängelsestraff på fyra respektive fem år. Alla försattes dock i och med domen på fri fot då strafftiden ansågs avtjänad kombinerad med villkorlig dom.

Enligt AP gick åklagaren i målet, Sonya Djemni-Wagner, till kraftiga angrepp mot USA och användande av Guantánamo-lägret.
- Ingen av dem skulle ha hållits fängslade på denna bas i strid med internationell rätt och ingen ska behöva gå igenom vad de har fått utstå.
De fällande domarna kommer att överklagas meddelade försvaret.

Läs mer:

Brittiska Amnesty välkomnar onsdagens frigivningar

Svenska Amnestys sida ”Tortyr gör ingen säker”

Intervju med Mohamed Farag Ahmad Bashmilah, som satt i CIA:s hemliga fängelse (från salon.com 15 december )


Guardian(UK)