Hoppet ökar i Sri Lanka

En auktoritär president och regering har bytts ut i Sri Lanka. En ny president och regering driver nu ett förändringsarbete fram till ett tidigarelagt parlamentsval 23 april. Utvecklingen i Sri Lanka väcker hopp hos många.

reportage | 2015-03-07
Av: Johan Mikaelsson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015
Uvindu Kurukulasuriya var en av dem som bar den mördade journalisten Lasantha Wickrematunga till graven.

Uvindu Kurukulasuriya var en av dem som bar den mördade journalisten Lasantha Wickrematunga till graven. Foto: Colombo Telegraph

President Maithripala Sirisena har lovat att återupprätta yttrande- och pressfrihet och kort efter maktskiftet 9 januari togs internetcensuren bort. Vid sidan av hot och våld fabricerade den tidigare regeringen rättsfall. Säkerhetstjänsten har information i personakter och många exiljournalister har arresteringsorder hängande över sig. Journalister som har gått i exil avvaktar därför.

Journalisten Uvindu Kurukulasuriya lever sedan 2009 i exil i London, där han grundade Colombo Telegraph. Webbtidningen blev snabbt inflytelserik. För inflytelserik tyckte den tidigare regeringen och lät blockera den för öborna. Säkerhetstjänsten hade ögonen på redaktören, som dock fortsatte publicera medan läsare och skribenter på ön nådde sajten via proxyservrar. Amnesty Press har pratat med Uvindu Kurukulasuriya.

Hur ser framtiden ut för mediefriheten i Sri Lanka?
– Den nye presidenten i Sri Lanka har sagt att exiljournalister kan återvända och att mord på journalister, hot och trakasserier ska utredas. Det bådar gott. Självcensur rådde under tio år. Sedan avsattes en diktatorisk ledare utan våld och nu kan kritiska artiklar och inslag publiceras men en redaktionell självständighet saknas. Ägarna utövar ofta stort inflytande.

Kan det bli en mer genomgripande förändring?
– En oberoende kommission bör undersöka situationen, se vad som behöver göras för att förändra villkoren för medierna och utveckla en policy. Det krävs insatser för att undvika monopol och statsägda medier bör omvandlas till public service-bolag.

När Mahinda Rajapaksa var president verkade medierna under hot, våld och kontroll. Vilken effekt hade det på journalisterna?
– Hot och trakasserier var vardag för de journalister som tänjde på gränserna. Det var så många mord på journalister, attacker och tryckpressar brändes. Många av oss tvingades lämna ön. Senare drogs sändningsrättigheter in och medieföretag togs över genom trakasserier.

Kan mordet på Sunday Leaders redaktör Lasantha Wickrematunga år 2009 och andra journalistmord klaras upp nu?
– En minister har sagt att mordet på Lasantha ska utredas men dussintals andra har dödats. Den tidigare arméchefen Sarath Fonseka, som bär ansvar för många mord och attacker, har getts en ledande roll i den nya administrationen. Därför tror jag inte att de kommer att utredas.

Hur viktigt är det internationella engagemanget?
– Det internationella trycket har hjälpt. Min önskan är att det hålls uppe. Medierna spelar en viktig roll och i en modern värld kan de inte tryckas ner.
Johan Mikaelsson

Fotnot: En rapport om misstänkta krigsbrott och brott mot mänskligheten under inbördeskriget, gjord av en oberoende FN-utredning, kommer inte att behandlas av FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève i mars. På begäran av den nya regeringen har frågan skjutits upp till september.

Läs mer om Sri Lanka från Amnesty Press

Rapport om krigsbrott på Sri Lanka skjuts upp (18 februari 2015)

Efter presidentvalet - demokratin kan få ny chans i Sri Lanka (25 januari 2015)

Rajapaksa utmanas i morgondagens presidentval på Sri Lanka (7 januari 2015)

FN ska utreda motvilligt Sri Lanka (Amnesty Press 9 april 2014)

Sri Lanka: Pressfrihet under attack (reportage i nummer 1/2014) http://amnestypress.se/fran-tidningsarkivet/reportage/25609/sri-lanka-pressfrihet-under-attack/

Samväldets möte i Colombo: Sri Lankas regering vs Channel 4 (23 november 2013)

reportage | 2015-03-07
Av: Johan Mikaelsson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2015