Dyster bild av situationen i Ungern

När Dávid Vig, generalsekreterare för Amnesty Ungern, den 3 oktober gästade svenska Amnestys digitala årsmöte, gav han en dyster bild av situationen för mänskliga rättigheter. Den regering som har styrt Ungern sedan valet 2010 har systematiskt begränsat utrymmet för oberoende institutioner och ser civilsamhället som en fiende.

reportage | 2020-10-07
Av: Ulf B Andersson
 Åttonde distriktet i Ungerns huvudstad Budapest efter att de sovjetiska styrkorna i november 1956 slagit ner det ungerska motståndet.

Åttonde distriktet i Ungerns huvudstad Budapest efter att de sovjetiska styrkorna i november 1956 slagit ner det ungerska motståndet. Foto: Fortepan/ Nagy Gyula/Wikimedia

Den då 26-årige Viktor Orbán fick sitt politiska genombrott den 16 juni 1989. Hösten 1956 hade Ungern gjort uppror mot den sovjetiska kontrollen över samhället. Kommunistpartiets ledare Imre Nagy hade utmanövrerat den stalinistiska delen av partiet och utropade flerpartisystem.

Den 1 november 1956 förklarade Nagy att Ungern lämnade Warszawapakten och att landet skulle vara neutralt. Han vädjade till FN om stöd. Den 3 november bildade Nagy en ny regering där det omdöpta kommunistpartiet ingick tillsammans med socialdemokraterna, Bondepartiet och Småbrukarpartiet, vilka åter tilläts verka efter att ha förbjudits 1948.

Den 4 november 1956 invaderade sovjetiska styrkor Ungern för att krossa den ungerska revolutionen. Imre Nagy och andra ungerska ledare avrättades i hemlighet 1958.

Återbegravningen av Imre Nagy den 16 juni 1989 blev Viktor Orbáns politiska genombrott. Över 100 000 deltog i Budapest för att hedra ledarna för den ungerska revolutionen 1956.

Återbegravningen av Imre Nagy den 16 juni 1989 blev Viktor Orbáns politiska genombrott. Över 100 000 deltog i Budapest för att hedra ledarna för den ungerska revolutionen 1956. Foto: Fortepan adományozó TM/Wikimedia

1989 rehabiliterades Nagy och den 16 juni 1989 hölls en officiell begravning av Nagy och de andra revolutionsledarna i Budapest. Minst 100 000 deltog i ceremonin som direktsändes i ungersk TV. Händelsen anses ha spelat en viktig roll i det snabba nedmonterandet av den kommunistiska regimen och järnridåns öppnande sommaren 1989.

Viktor Orbán var ledare för student- och ungdomsrörelsen Alliansen av unga demokrater och hans tal den 16 juni 1989 gav eko över hela världen när han krävde fria val och att de sovjetiska trupperna skulle lämna Ungern. Viktor Orbán sågs som en av de nya framtida liberala ledarna i Öst- och Centraleuropa.

I slutet av 1980-talet var Viktor Orbán en ung liberal.

I slutet av 1980-talet var Viktor Orbán en ung liberal. Foto: Twitter

Partiet Fidesz bildades 1993 och 1998-2002 blev Viktor Orbán premiärminister i en koalitionsregering. De kommande åtta åren var Fidesz i opposition till socialistregeringen men 2010 återkom Viktor Orbán till makten och har i koalition med det lilla kristdemokratiska partiet, KDNP, vunnit alla val sedan dess.

Viktor Orbán har anklagats för att styra landet på ett alltmer auktoritärt sätt och genom att regeringen haft en absolut majoritet, mer än två tredjedelar av mandaten, har nya lagar kunnat införas utan opposition. Liberalismen från Viktor Orbáns första år i politiken har ersatts med nationalkonservatism och högerpopulism.

Den 28 december 2018 flyttades statyn av Imre Nagy från Budapests centrum, vilket möttes av protester. Istället skulle en staty från amiral Miklós Horthys epok placeras på samma ställe. Viktor Orbán har under senare år gjort en rad åtgärder för att rehabilitera Miklós Horthy, som styrde 1920-1944 och allierade Ungern med Nazityskland.

Dávid Vig har en bakgrund i Open Society Foundation, som finansieras av George Soros, och den Ungerska Helsingforskommittén. 2018 blev han generalsekreterare för Amnestys sektion i Ungern.

Dávid Vig har en bakgrund i Open Society Foundation, som finansieras av George Soros, och den Ungerska Helsingforskommittén. 2018 blev han generalsekreterare för Amnestys sektion i Ungern. Foto: Skärmdump

Dávid Vig, generalsekreterare för Amnesty Ungern, berättade för deltagarna vid Amnestys digitala årsmöte om hur regeringen inte drar sig för att personligen attackera de som i dagens Ungern arbetar för mänskliga rättigheter:

– För drygt två år sedan fick jag sms och telefon från vänner som sade att jag måste kolla veckotidningen Figyelo. De hade publicerat namnen på 200 personer som anklagades för att vara legosoldater åt George Soros, däribland mitt namn. Som individer utpekades vi som utländska agenter och i praktiken terrorister.

Bland de 200 fiender till Viktor Orbán som Figyelo pekade ut i sitt nummer den 12 april 2018 fanns en rad akademiker vid CEU, det centraleuropeiska universitetet i Budapest, som till stor del finansierades av George Soros. Där fanns också personalen vid en rad organisationer som ungerska Helsingforskommittén och Amnesty Internationals ungerska sektion, liksom många journalister. Också liberala och konservativa politiker och ekonomer som tidigare hade stött Viktor Orbán, men brutit med Fidesz, utpekades.

Den ungerska regeringen hävdade att en legostyrka på minst 2 000 personer var verksam för att på George Soros uppdrag störta premiärminister Orbán, montera ned landets gränsstängsel och främja invandring till Ungern.

Dávid Vig pekar på att civilsamhället gjorts till fiender i dagens Ungern. För Viktor Orbán har kontroll över medierna varit ett viktigt instrument.

– 2018 tog regeringen genom en stiftelse kontrollen över 500 medieföretag; dagstidningar, veckotidningar, regionala tidningar och radio- och TV-stationer och förvandlade dem alla till ett språkrör för regeringen, förklarar Dávid Vig.

Dávid Vig visade bilder på hur attacker mot civilsamhället i Ungern också möter motstånd.

Dávid Vig visade bilder på hur attacker mot civilsamhället i Ungern också möter motstånd. Foto: Skärmdump

Han berättar också om hur den ungerska tidningen Népszava den 29 november 2019 avslöjade ett internt dokument från den statskontrollerade nyhetsbyrån MTVA, som beordrade personalen att inte återge uttalanden från Amnesty International eller Human Rights Watch.

När regeringskoalitionen har sin supermajoritet i parlamentet kan de förändra lagar, inklusive landets författning, utan motstånd. Premiärminister Viktor Orbán har också sett till att institutioner som ska kunna granska beslut har oskadliggjorts genom att regeringstrogna personer placerats på nyckelpositioner. Även Ungern har en ombudsmannainstitution.

– Vi tycker att ombudspersonen inte är självständig mot regeringen, säger Dávid Vig. För Orbán har det varit viktigt att se till att lojala personer utnämns till olika poster.

Som ett exempel på ointresset för mänskliga rättigheter nämner Dávid Vig att ombudsmannen inte var intresserad av att följa en uppmaning från Amnesty att besöka de transitzoner som Ungern inrättade vid gränserna i söder för att stoppa flyktingar och migranter.

Den 31 mars, dagen efter att parlamentet på grund av coronapandemin hade gett regeringen rätt att styra genom dekret (detta upphävdes senare i juni 2020) presenterades ett lagförslag om att införa ett förbud mot att byta juridiskt kön. Det kön som finns i en persons födelsebevis ska alltid finnas i officiella dokument, till exempel id-kort. Amnesty och andra kritiker av lagen anser att detta kränker mänskliga rättigheter för trans- och intersexpersoner. Den 19 maj antog parlamentet paragraf 33. 134 ledamöter röstade ja, 56 röstade nej medan fyra lade ned sin röst. Den 28 maj skrev Ungerns president under lagen som därmed började gälla.

 Dávid Vig blev i slutet av 2018 generalsekreterare för Amnestys sektion i Ungern.

Dávid Vig blev i slutet av 2018 generalsekreterare för Amnestys sektion i Ungern. Foto: Ungerska Amnesty

Amnesty International inledde en kampanj för att få Ombudsmannen Ákos Kozma att begära att Ungerns konstitutionsdomstol ska granska paragraf 33. Över 13 000 underskrifter samlades in i Ungern och cirka 105 000 namn internationellt. Dessa överlämnades den 2 juli.

– Tyvärr har ombudspersonen inte agerat, säger Dávid Vig. Jag vet att många av er i Sverige engagerat er i detta fall och det har betytt mycket med detta stöd från den globala rörelsen. Det var glädjande att 105 000 underskrifter kom från 18 länder.

Nu pågår en ny Amnestyaktion som handlar om den urholkade rättssäkerheten i Ungern och Polen och hur mänskliga rättigheter försämras. EU-regeringar uppmanas att stå upp för mänskliga rättigheter och rättssäkerhet i Ungern, Polen och EU:s medlemsstater.

Deltagarna vid årsmötet gjorde också en digital solidaritetsaktion för Ungern.

Deltagarna vid svenska Amnestys digitala årsmöte ger sitt stöd.

Deltagarna vid svenska Amnestys digitala årsmöte ger sitt stöd. Foto: Skärmdump

EU riktade i slutet av september hård kritik mot Ungern i en rapport om rättssäkerheten i unionens medlemsstater. Ungerska regeringen sade i ett uttalande att rapporten inte bara var ”felaktig” utan också ”absurd”. Viktor Orbán krävde att EU-kommissionären Vera Jurova skulle avgå. Jurova, som kommer från Tjeckien svarade:

– Jag vet vad det innebär att leva under auktoritärt styre. Likhet inför lagen var en illusion, domarna var politiskt tillsatta och det fanns ingen rättvisa.

Den nuvarande politiken i Ungern möter dock motstånd, förklarar Dávid Vig. Han visar bilder på stora demonstrationer till stöd för civilsamhället. Inom den akademiska världen har regeringen stärkt sitt grepp de senaste åren. Genusstudier har förbjudits och förra året stängdes Centraleuropeiska universitetet, CEU.

Nu pågår en ny strid kring film- och teateruniversitet i Budapest (SZFE). Viktor Orbán har genomdrivit att SZFE ska drivas i stiftelseform med en styrelse bestående av regeringslojala ledamöter. Den kontroversielle regissören Attila Vidnyánszky ska leda styrelsen. Han kallar sig själv för ”kulturell nationalist” och vill se ”patriotism” och kristna värden i utbildningen.

Lärare har sagt upp sig, strejk har utlysts och den nya ledningen har inte kunnat ta sig in i SZFE:s lokaler då dessa är ockuperade av studenterna.

– Den här protesten har fått stöd i Ungern och här används innovativa metoder från studenterna och personal vid universitet, säger Dávid Vig hoppfullt.

Ulf B Andersson

Läs mer om Ungern från Amnesty Press

Viktor Orbán talar i nationalförsamlingen.

Viktor Orbán talar i nationalförsamlingen. Foto: Elekes Andor/Wikimedia

Nya lagen slår hårt mot transpersoner i Ungern (1 september 2020)

Coronaviruset: När demokratin försvinner i pandemin (14 juni 2020 – också i nummer 2/2020)

Turkiet och Ungern angår oss alla (26 augusti 2018 – också i nummer 3/2020)

Amnesty vägrar följa ny ungersk lag (30 juni 2017)

Gränsen Ungern vill dölja – polis stoppade Amnesty Press reporter (30 juni 2017)

Ungerns väg bort från demokratin (5 december 2015)

BOKMÄSSAN 2015: Orsolya Jeney, Amnestychef i Ungern: ”Det som händer är hela Europas skam.” (2 oktober 2015)

När demokratin avskaffas (2 december 2014)

Romskt motstånd i anti­ziganismens Ungern (5 mars 2014)

reportage | 2020-10-07
Av: Ulf B Andersson