Nya lagar för könstillhörighet i Spanien och Finland
Under februari har både Finland och Spanien antagit nya lagar om könstillhörighet. I bägge länderna har det varit en hätsk debatt och många ledamöter röstade nej till en ny lag.
artiklar | 2023-03-13 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2023 |
Deputeradekammaren i det spanska parlamentet. Foto: Presidencia de la República Mexicana/Wikimedia
Den 16 februari röstade deputeradekammaren i Spanien igenom nya lagar som gav eko långt utanför Madrid. Spanien blev det första landet i Europa som kommer ge anställda med svår mensvärk rätt till betald sjukledighet mot uppvisande av läkarintyg. Omkring en tredjedel av spanska kvinnor lider av svår mensvärk.
– En historisk dag för feministiska framsteg, skrev jämställdhetsministern Irene Montero på twitter.
Hon kommer från vänsterpartiet Podemos och fick igenom lagen med 185 mot 154 röster. Liknande lagar finns i några få länder, däribland Japan, Indonesien och Zambia.
En av Spaniens största fackföreningar, CCOO, stödjer lagen medan UGT varnar för att lagen om ledighet vid mensvärk kan stigmatisera kvinnor och begränsa deras möjligheter på arbetsmarknaden, vilket också högeroppositionen ansåg.
Parlamentet röstade också för att stärka möjligheten att få göra abort på statliga sjukhus där många läkare vägrar utföra abort av etiska eller religiösa skäl. Läkare som skriftligt har anfört samvetsskäl ska dock inte tvingas utföra abort. Enligt den nya lagen kommer 16- och 17-åringar ges rätt att göra abort utan tillstånd från föräldrar.
Spaniens jämställdhetsminister Irene Montero firar den 16 februari med hbtqi-aktivister utanför parlamentet i Madrid sedan en ny könstillhörighetslag fått ja. Foto: Susana Vera/Reuters/TT
Den mest kontroversiella lagen som till sist togs den 16 februari handlade om könstillhörighet. Det har varit flera turer i parlamentet innan den nya spanska translagen kunde antas med 185 röster för och 154 emot. Enligt den nya lagen kan alla personer från 16 års ålder ansöka om juridiskt könsbyte utan krav på läkarutlåtande om könsdysfori. Det tidigare kravet på hormonbehandling slopas. Barn över 14 år kan göra samma sak om de har föräldrarnas medgivande och barn mellan 12 och 14 år kan tillåtas göra juridiskt könsbyte efter domstolsbeslut.
Den nya translagen har splittrat regeringen då delar av socialistpartiet PSOE varit motståndare medan koalitionspartnern Podemos varit pådrivande. Den spanska feministrörelsen har också varit djupt splittrad.
Även i Finland har en ny translag antagits i riksdagen efter en lång och hätsk debatt. Den 1 februari röstade 113 för och 69 emot lagen som ger möjlighet för alla över 18 år att byta juridiskt kön efter en anmälan och 30 dagars väntetid. Det innebar att den tidigare lagens bestämmelser om sterilisering upphävdes.
Statssekreterare Paula Lehtomäki tar 23 mars 2018 emot Amnestys krav på ny translag i Finland från Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare och transaktivisten Sakris Kupila. Foto: Tomi Asikainen/AI Finland
YLE konstaterade att lagen splittrade partierna. Samtliga ledamöter för Sannfinländarna och Kristdemokraterna röstade nej medan alla från Svenska Folkpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet röstade ja.
Centerpartiet delades i två nästan jämnstarka läger; det blev 12 ja-röster och 13-nej-röster, 5 var frånvarande. Också oppositionspartiet Samlingspartiets ledamöter delades i två läger, 26 röstade ja och 10 nej.
Amnesty välkomnade beslutet om den nya lagen.
– Genom denna nya lag har Finland tagit ett enormt kliv mot att skydda transpersoners rättigheter och öka deras rätt till självbestämmande, sade Matti Pihlajamaa, Amnesty Finlands sakkunniga för hbtqi-frågor. Omröstningen är ett resultat av mer än ett decennium av kampanjande från civilsamhällesgrupper och är ett bevis på engagemanget hos aktivister som har kämpat länge och hårt – ofta mötta med hård retorik – för att få uppleva denna dag.
Matti Pihlajamaa var dock kritisk mot 18-årsgränsen och menade att det strider mot FN-konventionen om barns rättigheter att ”exkludera barn från juridiskt könsbekräftande”.
Den finländska transaktivisten Sakris Kupila sitter 23 januari 2018 med solidaritetsbrev från Amnestys kampanj för ny translag i Finland. Foto: Tomi Asikainen/AI Finland
År 2017 var Finlands translag en del av Amnestys globala kampanj Write for Rights (”Skriv för frihet” i Sverige). Totalt fick Amnesty stöd av 347 865 underskrifter för att Finland skulle ändra könstillhörighetslagen. Den finländska transaktivisten Sakris Kupila lyftes fram under kampanjen.
I Sverige kräver Amnesty, RFSL och RFSL Ungdom att en ny könstillhörighetslag nu läggs fram av regeringen för beslut i riksdagen.
I en debattartikel i Expressen 27 februari påpekade de att det redan finns ett utkast till lagförslag som den förra regeringen tog fram 2021. Där föreslogs att ändring av juridiskt kön ska kunna ske genom en ansökan hos Skatteverket, utan föregående utredning av en persons könsidentitet. Det förslaget gick dock tyvärr den dåvarande regeringen inte vidare med, skriver de tillsammans med europeiska hbtqi-organisationer.
– Att ändra juridiskt kön bör vara en enkel administrativ process som utgår från individens självbestämmande, utan någon form av medicinsk prövning av könsidentiteten. Förutom att lagstiftningen ser ut så i övriga nordiska länder rekommenderar även såväl FN-organ som Europarådet en sådan modell, skriver de i debattartikeln.
Ulf B Andersson
Fotnot: En kortare version publiceras i Amnesty Press nummer 1/2023.
Läs också
Women’s Day rallies in Spain show disunity in feminist movement (Spain in English 9 mars 2023)
Läs mer om könsidentitet och transfrågor från Amnesty Press
Biopremiär för filmen om Gabi som utmanar könsnormerna (6 april 2022)
Filmpremiär om när Fredrik blev Marisol (21 oktober 2021)
PRIDE2019: RFSL Ungdom demonstrerade för en ny könstillhörighetslag (2 augusti 2019)
PRIDE2019: Självmordstankar vanligt bland transpersoner (31 juli 2019)
BALTICPRIDE2019: Långt kvar till jämställdhet för transpersoner i Litauen (9 juni 2019)
I Armenien blir det ingen IDAHOTB-manifestation i år (16 maj 2019)
“Många tror inte att barn kan vara trans” – Camilla Gisslow låter föräldrar berätta i sin film (3 april 2019)
Ny progressiv lag stärker transpersoners rättigheter i Uruguay (28 mars 2019)
BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste komma över transföraktet” (30 september 2018)
Mexikanska divor, kärlek på fotbollsplanen och Mr. Gay Syria på årets Cinema Queer (24 september 2018)
Sterilisering fortsatt krav för transpersoner i Finland (16 mars 2018)
El Salvador: Kamp för rätten att vara sig själv – Karla Avelar nominerad till internationellt pris (5 oktober 2017 – även i nummer 3/2018)
Nu ska transpersoner friskförklaras – besked från Socialstyrelsen välkomnas (20 mars 2017)
Hon vägrar ge upp – trots hårdare klimat i Indonesien mot hbtqi-personer (9 mars 2017)
En universell kärlekshistoria under extrema förhållanden (18 februari 2017)
FN:s första hbtq-expert inleder sitt arbete (16 februari 2017)
PRIDE2016: Besvikelse över regeringens utspel i transfrågan (28 juli 2016)
En inställd stämning – krönika av Ulrika Westerlund (nummer 2/2016)
STOCKHOLM PRIDE 2015: Delseger för den norska transrörelsen (3 augusti 2015)
STOCKHOLM PRIDE 2015: KD-ledaren grillades av RFSL, öppnar för skadestånd till tvångssteriliserade (1 augusti 2015)
Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (29 juli 2015)
STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (27 juli 2015)
Göteborgs filmfestival: Abort till havs i ”Vessel” och när mamma byter kön i ”52 Tuesdays” (7 februari 2015)
Rätten till sin egen kropp (26 oktober 2014)
PRIDE: När festen är över och det blir homo- och transfobi i vardagen (2 augusti 2014)
ILGA höll världskonferens i Stockholm – 450 deltagare diskuterade kampen för hbt-rättigheter (23 december 2012)
Pride: Paraden i bilder, protester på seminarium om hatbrott, aids i litteraturen,framgångar i Polen, hbt i biståndet och juridikens möjligheter (5 augusti 2012)
Skola för transpersoner öppnar i Argentina (6 maj 2012)
Regnbåge över Malmö: Debatter, parad och konferens om transpersoners rättigheter (6 oktober 2010)
”Jag är ingen diagnos – jag är en människa” (3 augusti 2010)
Heteronormen styr inom svensk vård (28 juli 2010)
Transfrågor diskuteras på Amnestykonferens (1 augusti 2008)
artiklar | 2023-03-13 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #1/2023 |