Skola för transpersoner öppnar i Argentina

Nyligen öppnade en gymnasieskola i Argentinas huvudstad Buenos Aires som särskilt välkomnar transpersoner och andra sexuella minoriteter. Skolan är den första av sitt slag i landet och syftar till att skapa plats åt elever som diskrimineras inom det vanliga skolsystemet.

Skolan heter Mocha Celis, har 35 elever och öppnade i mars i den argentinska huvudstaden. Den drivs med stöd av flera ideella organisationer och vänder sig till elever som har fyllt 16 år.

Skolan har fått sitt namn efter Celis, en prostituerad transvestit som var engagerad inom Förbundet för argentinska transvestiter och som mördades. Celis sköts och misshandlades till döds, och aktivister misstänker att den som mördade henne var en polis som tidigare hade hotat henne.

Skolchefen Francisco Quiñones säger att syftet med den nya skolan är att erbjuda en inkluderande miljö som gör det möjligt för dess elever att avsluta sina gymnasieutbildningar.

  • De allmänna skolorna, som styrs av heterosexuella regler, driver bort dessa människor. De hoppar av i mycket högre utsträckning på grund av diskrimineringen, som till och med kan bestå av fysiskt våld, säger han.

Flera av transpersonerna som går på den nya skolan har vittnat om hur utsatta de varit på sina tidigare skolor.

  • En del av dem vågade aldrig gå på toaletterna eftersom de var skräckslagna, berättar Quiñones.

För eleven Laura Barrionuevo, 29, var det fantastiska nyheter när hon fick reda på att Mocha Celis skulle öppna.

  • För mig är det som en dörr ut mot världen, säger Barrionuevo.

Hon tvingades hoppa av skolan i hemprovinsen Corrientes som 15-åring.

  • När jag började klä mig som en transvestit var det som att det utlöstes en tsunami i skolan och i staden, och jag tvingades bort. När jag blev äldre försökte jag med andra skolor, men det kändes som om folk betraktade mig som ett monster, säger hon till IPS.

Trots att Barrionuevo varje dag tvingas pendla sammanlagt sex timmar till och från skolan, som ligger i södra Stor-Buenos Aires, så känner hon sig nöjd med att äntligen kunna få en utbildning.

Så fort skolan fått ett officiellt erkännande av skolmyndigheterna så kommer dess elever få möjlighet att ta examen efter tre års studier och kunna studera vidare. Mocha Celis är inriktad på lokalt samhällsarbete, och eleverna får bland annat lära sig hur man startar kooperativ.

Som symbol för skolan står den före detta presidenten Domingo Faustino Sarmiento, som var verksam på 1800-talet, och som var en ledande kraft för utvecklingen av skolsystemet i landet. Men på målningen av den tidigare presidenten som pryder skolan har han även försetts med rosa läppstift och en blond peruk.

Planerna på att starta skolan började ta form efter publiceringen av en studie 2005, som visade hur utsatta landets transpersoner är. Av de 302 personer som deltog i studien hade hela 64 procent hoppat av grundskolan.

Marcela Valente

IPS/Buenos Aires


IPS