Krisen i Maldiverna fortsätter

Den 13 mars beskrev Amnesty International domen på 13 års fängelse för Maldivernas tidigare president Mohamed Nasheed som en ”parodi på rättvisa”.

artiklar | 2015-06-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015
Enligt arrangörerna deltog 25 000 personer den 1 maj i en demonstration i Maldivernas huvudstad Male med krav på att den tidigare presidenten Mohamed Nasheed friges.

Enligt arrangörerna deltog 25 000 personer den 1 maj i en demonstration i Maldivernas huvudstad Male med krav på att den tidigare presidenten Mohamed Nasheed friges. Foto: Sinan Hussain/AP/TT

– Den här rättegången har varit bristfällig ända från början och domen är felaktig, sade Richard Bennett, chef för Amnestys avdelning för Asien och Stillahavsområdet. Istället för att lyssna på de internationella kraven på stärkande av domstolarnas opartiskhet har Maldivernas regering låtit denna skenrättegång fortsätta.

Mohamed Nasheed greps den 22 februari anklagad för ”terrorism” i samband med att han som president i januari 2012 lät gripa en domare. Det ledde till en politisk kris och i februari 2012 tvingades Mohamed Nasheed avgå (se Amnesty Press nr 4/2012).

Efter att flerpartisystem införts vann Mohamed Nasheed det första fria presidentvalet år 2008 och blev känd för sin kamp att lyfta fram klimatförändringar som ett hot mot Maldivernas existens då landet består av öar som är känsliga för höjningar av havsnivån.

I november 2013 hölls åter presidentval och Mohamed Nasheed förlorade mot den konservative Yameen Abdul Gayoom, halvbror till landets tidigare envåldshärskare.

Domen i mars mot Mohamed Nasheed har lett till en fördjupad kris och FN har kritiserat rättegången. Mohamed Nasheeds fru Laila Ali besökte i april Washington för att få stöd. Sedan kravallpolis använt tårgas och vattenkanoner och gripit 193 personer i samband med en demonstration den 1 maj sade USA:s utrikesminister John Kerry den 2 maj att demokratin i Maldiverna är i fara.

Amnesty uppgav i en rapport den 23 april att fredliga demonstranter godtyckligt grips och att oppositionella utsätts för dödshot. Åtskilliga journalister berättade också för Amnesty att de har hotats och en del har gripits när de har bevakat demonstrationer.

Ulf B Andersson

artiklar | 2015-06-10
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015