Kina: Kvinnorättsaktivister fria mot borgen

Den 13 april frigavs Wei Tingting, Wang Man, Li Tingting, Zheng Churan och Wu Rongrong mot borgen.

artiklar | 2015-06-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015

De fem frigivna tillhör Women's Rights Action Group som arbetar mot könsdiskriminering. De häktades i början av mars för att förhindra att de genomförde planerade offentliga protestmöten mot sexuella trakasserier som drabbar kvinnor inom kollektivtrafiken i Kina. Åtalspunkten handlade från början om att provocera fram bråk, vilket kan ge upp till fem års fängelse. Polisen har senare uppmanat åklagaren att ändra åtalet till ”samlas för att störa ordningen på allmän plats”, vilket är ett lindrigare brott.

Den kinesiska aktivisten Li Tingting (till vänster) tillsammans med sin flickvän, som bara vill bli identifierad som Teresa, på en gata i en förort till Peking. Efter 37 dagar i häkte frigavs Li Tingting och fyra andra aktivister mot borgen.

Den kinesiska aktivisten Li Tingting (till vänster) tillsammans med sin flickvän, som bara vill bli identifierad som Teresa, på en gata i en förort till Peking. Efter 37 dagar i häkte frigavs Li Tingting och fyra andra aktivister mot borgen. Foto: Mark Schiefelbein/AP/TT

Gripandet av de fem aktivisterna ledde till en internationell proteststorm och Amnesty International var bland dem som krävde kvinnorättsaktivisternas omedelbara frigivning.

I år är det 20 år sedan Pekingplattformen antogs vid FN:s kvinnokonferens i Kina 1995. Ett uppföljningsmöte ska hållas i FN i höst. Gripandet av de fem kvinnorättsaktivisterna har skapat förvåning rapporterar Womens eNews.

– Många tycker det är häpnadsväckande att regeringen i världens näst starkaste ekonomi och med världens största stående armé är rädd för en grupp kvinnor som vill fästa uppmärksamheten på sexuella trakasserier sade Sophie Richardson från Human Rights Watch till New York Times.

Enligt Womens eNews har kvinnorättsorganisering tolererats i Kina, men de senaste två åren har regimen ökat trycket mot hela civilsamhället.

Ulf B Andersson

artiklar | 2015-06-12
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015