BOKMÄSSAN2018: ”Våldet ökar mot hbtq-personer i Ukraina”

Olena Shevchenko kämpar för hbtq-personers rättigheter i Ukraina. Trots rörelsens framgångar menar hon att våldet mot hbtq-personer ökar och att myndigheterna lägger sig platt. När högerextremister attackerade en manifestation på internationella kvinnodagen i år var det inte förövarna – utan Olena Shevchenko – som arresterades.

reportage | 2018-09-28
Av: Jennie Aquilonius
Olena Shevchenko leder organisationen Insight i Ukraina.

Olena Shevchenko leder organisationen Insight i Ukraina. Foto: Jennie Aquilonius

Det är torsdag och Olena Shevchenko sitter på en vickande rund kudde vid ett lågt tebord i ena hörnet av Globala torget på Bokmässan i Göteborg. Hon leder den ukrainska hbtq-organisationen Insight och har precis deltagit i seminariet ”We have the right not to see people like you” som arrangerades av Sida. Titeln är ett citat från ett samtal om mänskliga rättigheter som Olena Shevchenko hade med en statlig ombudsman.

– Det är en allmän uppfattning om mänskliga rättigheter i Ukraina. Många tror att det bara handlar om deras egna rättigheter. På offentliga event har jag ofta hört deltagare säga att ”Jag har rätt att inte se dig i det offentliga rummet, gör allt du vill göra, men gör det bakom stängda dörrar”, förklarade hon på seminariet.

Vid tebordet berättar Olena Shevchenko om internationella kvinnodagen 8 mars i år. Hon deltog i en manifestation i Kiev där deltagare blev attackerade med färg och pepparsprej. Enligt Olena Shevchenko stod högerextremister bakom attacken. Men det var inte de som blev åtalade – utan hon. Hon hade precis hållit sitt tal i slutet av manifestationen när en polis kom fram till henne vid scenen. På polisstationen anklagades hon för att ha stört den allmänna ordningen. Efter tre timmar fick hon veta att det skulle bli rättegång några dagar senare.

Olena Shevchenko, ledare för den ukrainska hbtq-organisationen Insight, tillsammans med moderatorn Susanna Ahlfors, projektledare och kommunikatör på Sida. Seminariet ”We have the right to not see people like you” hölls på torsdagen på Globala scenen på Bokmässan i Göteborg.

Olena Shevchenko, ledare för den ukrainska hbtq-organisationen Insight, tillsammans med moderatorn Susanna Ahlfors, projektledare och kommunikatör på Sida. Seminariet ”We have the right to not see people like you” hölls på torsdagen på Globala scenen på Bokmässan i Göteborg. Foto: Jennie Aquilonius

Oksana Pokalchuk, chef för Amnesty i Ukraina, skrev ett skarpt uttalande med anledning av rättegången: ”Genom att åtala Olena Shevchenko har de ukrainska myndigheterna visat hur långt de är villiga att gå för att ge efter för högerextrema grupper, vars hot och våld förstörde protester på internationella kvinnodagen över hela landet.”

När polisen som arresterade Olena Shevchenko kommer in för att vittna, ser hon hur han skakar hand med personer från högerextrema grupper. Samma grupper som både har omringat och kommit in i domstolen försedda med käppar och pepparsprej.

– Vi bad om hjälp men polisen vägrade hjälpa oss, berättar hon. Vi fick ringa efter en privat säkerhetstjänst som kunde evakuera oss genom en bakdörr.

Olena Shevchenko upplever att det blir svårare att hålla manifestationer på kvinnodagen för varje år. Extremhögern tillåts blockera gator och misshandla människor.

– Jag upplever att ultrahögern och de konservativa krafterna känner stöd från staten. Det legitimerar våldet, i bred mening, både fysiskt och psykiskt våld. Jag vet många kvinnor som ville delta i manifestationen men som var rädda. Det är, helt ärligt, inte säkert att gå på gatorna och kräva jämställdhet.

Amnestydelen av Pride i Kiev 17 juni 2018.

Amnestydelen av Pride i Kiev 17 juni 2018. Foto: Amnesty International

Men några månader senare samlades 5 000 personer till Pridetåget i Kiev i juni. Det var den största paraden någonsin. Högerextremister försökte attackera tåget men polisen grep 57 personer och myndigheterna hyllades av Amnesty.

Olena Shevchenko berättar dock att högerextremisterna före paraden ägnade sig åt något som de kallar för ”safari”. De väljer ut hbtq-personer som de sedan ”jagar” och misshandlar. Olika personer ger olika poäng.

– De valde ut mig och tre andra. Fallet lades ner eftersom polisen inte fann att safarin utgjorde något brott.

Hon har svårt att se den stora Prideparaden som ett bevis för en positiv utveckling.

– Jag vill inte ha en dag om året då jag kan manifestera min frihet och åtnjuta mina rättigheter, i ett område som är avspärrat av polis, säger hon med kraft i rösten och de bruna ögonen mörknar.

Vad vill du ha?

– Jag vill att vi, inte bara hbtq-personer utan alla minoritetsgrupper, ska känna sig säkra varje dag eller i alla fall att kunna gå till polisen om deras rättigheter kränks och få en rättssäker utredning. Jag vill kunna känna mig trygg i domstolsbyggnaden.

 Olena Shevchenko på Globala torget på Bokmässan.

Olena Shevchenko på Globala torget på Bokmässan. Foto: Jennie Aquilonius

Men allt är inte bara mörker. Olena Shevchenko är stolt över flera framgångar, senast att Insight drivit på för att transpersoner inte ska behöva sterilisera sig för att få ändra sitt juridiska kön. En lagändring som gick igenom förra året.

Den största striden står nu om att få in hatbrott i lagen. Olena Shevchenko berättar att våldet mot hbtq-personer har ökat i Ukraina de senaste åren. Det beror på att högerextremister och konservativa krafter vädrar morgonluft, tillsammans med kyrkan. Våldet har också ökat generellt i landet efter Rysslands annektering av Krimhalvön. Insight ser också alltfler fall av ”safari” som inte leder till åtgärder från polisen. I de fall då ett ärende öppnas är det med hjälp av lagen mot huliganism.

– Vi försöker trycka på för att förändra lagstiftningen, men staten är ovillig att erkänna den här typen av brott just nu. De vill inte skriva in något som har med sexualitet eller könsidentitet i lagen. Vi har val nästa år och det verkar vara dålig PR för staten att stötta oss.

På frågan vad hon gör när frustrationen kommer skrattar Olena Shevchenko till, säger att hon inte vet, frustrationen finns alltid där, den är en del av livet:

– Om det är bra eller dåligt vet jag inte, det har ändå gett vissa resultat. Vi kan till exempel hjälpa människor i juridiska processer, vi erbjuder både juridiskt och psykosocialt stöd.

 Ruben Wågman, påverkanshandläggare på Union to Union, Khaled Alesmael, författare och Olena Shevchenko vid fredagens seminarium.

Ruben Wågman, påverkanshandläggare på Union to Union, Khaled Alesmael, författare och Olena Shevchenko vid fredagens seminarium. Foto: Jennie Aquilonius

På fredagen deltog hon också i seminariet ”Facket + HBTQ = sant?” som arrangerades av Union to Union & Leopard förlag. Insight samarbetar med fackföreningsrörelsen i Ukraina.

– Historiskt har fackföreningsrörelsen i andra länder varit tidiga med att stötta hbtq-personer i kampen för jämlikhet och rättigheter. I Ukraina är den enda lagstiftning vi har för hbtq-personer en paragraf om diskriminering i arbetsmarknadslagen som gjordes 2015. Vi har bara haft några möten men fackföreningsrörelsen stöttade oss i kampen för att förändra arbetsmarknadslagen, säger Olena Shevchenko.

Jennie Aquilonius
[email protected]

Bakgrund/Insight

Olena Shevchenko leder den ideella hbtq-organisationen Insight, som hon grundade 2008. Organisationen jobbar på nationell och internationell nivå genom att skriva rapporter och skuggrapporter samt opinionsarbete för att förändra lagar och attityder mot hbtq-personer. Insight har skyddade boenden för hbtq-personer som utsätts för våld.

Organisationen stöttar också kvinnor som utsätts för våld, både i hemmet och genom självskadebeteende. Insight har fem lokalföreningar i olika regioner i Ukraina. På deras lokalkontor erbjuds psykosocialt stöd och aktiviteter som föreläsningar, seminarier och filmvisningar. De samarbetar också med andra intresseorganisationer. Sida stöttar Insight genom RFSL.

Jennie Aquilonius

Amnesty på bokmässan

Amnesty Press bevakar Bokmässan

BOKMÄSSAN2018: ”Rasism har alltid handlat om kultur” (1 oktober 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste komma över transföraktet” (30 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste kämpa emot, hela tiden” – Fåtöljen väntar på Gui Minhai (30 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Mänskliga rättigheter under attack (29 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Hoten mot det fria ordet i Europa (29 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Tystnad som tortyr i Syrien (27 september 2018)

Läs mer från Amnesty Press

5 000 deltog i Pride i Kiev – 57 högerextremister greps av polis (18 juni 2018)

Angrepp från högerextrema oroar Amnesty i Ukraina (Amnesty Press 3 maj 2018)

Över 5 000 poliser skyddade rekordstort Pridetåg i Kiev mot högerextremt angrepp (18 juni 2017)

Ukrainadagarna: ”Makteliten har alltid strävat efter sina egna intressen” (12 juni 2017)

Vem mördade Pavel Sheremet? (3 juni 2017)

I östra Ukraina fortsätter striderna (13 maj 2017)

Ukraina: ”Straffriheten måste få ett slut” (6 april 2017 – också i nummer 1/2017)

Ukraina: Hemliga fångar släppta (1 november 2016 – också i nummer 3/2016)

På flykt från Krim (31 oktober 2016 – också i nummer 3/2016)

Rysslandsdagarna: ”Vår huvudkonkurrent var väljarnas apati” (27 oktober 2016)

Krimtatarernas ledare: ”Regimen är värre än under Stalintiden” (Amnesty Press 20 maj 2016)

Amnesty i Ukraina: ”Det är viktigt att vi behåller vårt oberoende och granskar båda sidor” (4 april 2016 – också i nummer 2/2016)

Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet (20 mars 2016)

Rysslandsdagarna: ”Kreml utnyttjar nationalism för att återskapa det ryska imperiet” (29 oktober 2015)

En underbar berättare – recension av Kalle Kniiviläs bok ”Krim tillhör oss” (Nummer 3/2015)

BOKMÄSSAN 2015: ”Putin gjorde en felbedömning när han annekterade Krim" (6 oktober 2015)

BOKMÄSSAN 2015: ”Den som vågar opponera sig blir uthängd som landsförrädare” - hårdare klimat i Ryssland (28 september 2015)

Ukraina: Flera döda i strider mellan polis och Högra sektorn i Transkarpatien, poliser skadade i Lviv (14 juli 2015)

EUROPRIDE: Riga – inte vilket Pride som helst , intervju med Olena Shevchenko (18 juni 2015)

Nytt format – samma värld. Propaganda, förtigande och censur blir vardag i krig och konflikt. (nr 2/2015)

Ukraina: Skuggan från andra världskriget – den nya lagen förbjuder kritik mot OUN och UPA (7 juni 2015)

2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

Möten i Kiev våren 2015 - krigsslut firades i skuggan av det nya kriget (6 juni 2015)

ÅRSMÖTET I UMEÅ: Den mörka utvecklingen i Ryssland och Kina (8 maj 2015)

Soldatmodern som vågade tala ut om ryska soldater i Ukraina (24 december 2014)

Läs också

Meet Vitalina, a woman human rights defender and an LGBTI activist (Amnesty International 8 juni 2018)

Ukraine: Further information: Far-right protestors attack festival organisers (Amnesty International 1 juni 2018)

Ukraine: The Authorities’ Inaction Emboldens Rising Violence by The Far-Right (Amnesty International 16 maj 2018)

Ukraine: Attack on LGBTI event highlights police failure to confront far-right violence (Amnesty International 11 maj 2018)

reportage | 2018-09-28
Av: Jennie Aquilonius