Över 5 000 poliser skyddade rekordstort Pridetåg i Kiev mot högerextremt angrepp

Skärmdump från Radio Free Europe/Radio Libertys film om Pride i Kiev den 18 juni.

Skärmdump från Radio Free Europe/Radio Libertys film om Pride i Kiev den 18 juni. Foto: RFE/RL

Stora delar av centrala Kiev var på söndagen avspärrade av polisen som inte tog några risker när årets marsch för jämlikhet hölls i Ukrainas huvudstad.

Högra sektorn, en extremnationalistisk grupp, hade utlovat ett blodbad den 18 juni men 5 500 utkommenderade poliser, många i full kravallutrustning, kunde garantera att marschen hölls även om paradvägen fick läggas om för att förhindra en konfrontation med hundratals högerextremister.

Enligt Unian lyckades en kvinna bland motdemonstranterna stjäla en regnbågsflagga som högerextremisterna sedan brände upp under stort jubel. Vid sammanstötningar med polisen greps sex motdemonstranter och två poliser skadades, sade Kievs polischef Andrej Krysjenko enligt RFE/RL.

Polisen uppgav att 2 500 personer deltog i marschen för jämlikhet medan arrangörerna talade om 5 000 deltagare. Den 18 juni innebar ett genombrott för hbtqi-rörelsen i Ukraina då detta var den största Prideparaden hittills i landet. Paraden avslutade ett evenemang som inleddes den 9 juni under parollen ”Ett land för alla”.

Pridefirande har i Ukraina varit omgärdat av problem, både i form av aggressiva motdemonstranter från högerextrema grupper och myndigheternas otillräckliga åtgärder för att garantera deltagarnas säkerhet. Förra året kunde paraden hållas i Kiev medan paraden år 2015 fick ställas in sedan högerextremister kastat rökgranater mot deltagarna.

Bland deltagarna i årets parad fanns Judith Gough, Storbritanniens ambassadör i Ukraina, och Roman Waschuk, ambassadör från Kanada. En rad politiker och aktivister från olika länder deltog också liksom en grupp från Amnesty International.

Pride-deltagare i Amnestys sektion i tåget.

Pride-deltagare i Amnestys sektion i tåget. Foto: Amnesty International/Ukraine

Inför söndagens parad sade Oksana Pokalchuk, Amnestys chef i Ukraina, att detta ”är en chans för de ukrainska myndigheterna att visa sin respekt för mänsklig värdighet, mångfald och icke-diskriminering”.

Amnesty i Ukraina hade uppmanat Amnesty-sektioner i andra länder att be borgmästare att skicka brev till Kievs borgmästare Vitalij Klitjko med begäran om skydd för paraden. Ett 20-tal borgmästare från städer i Tyskland, Norge, Spanien, Polen, USA, Frankrike och Sverige skickade brev.

Enligt RFE/RL förklarade Ukrainas biträdande inrikesminister Anastasia Deyeva att hon var mycket nöjd med polisens insatser i Kiev den 18 juni.

– Jag är mycket nöjd med atmosfären här, sade hon. Vi har kommit hit för mänskliga rättigheter, vi har kommit för jämlikhet och det är verkligen stort.

Ulf B Andersson

18 juni 2017

Se film på RFE/RL från Marschen för jämlikhet i Kiev den 18 juni.

Läs också

Våldet mot homosexuella ökar i Ukraina (DN 12 maj 2017)

Läs mer från Amnesty Press

Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet (20 mars 2016)

Lagar mot diskriminering – bra men sedan ska de genomföras (Amnesty Press 24 februari 2016)

2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

Ulf B Andersson
Amnesty Press