President Pierre Nkurunzizas beslut att ställa upp till omval har orsakat en svår politisk kris i Burundi. Foto: Johan Persson

I nummer 2 skildras den politiska krisen i Burundi som har gjort att en kvarts miljon människor nu har flytt landet. Amnestyveteranen Bo Lindblom och Tora Törnquist, svenska Amnestys ordförande diskuterar interndemokrati och framtid och vi berättar om hur dödspatruller i Sydasien.


Från detta nummer:
Juraj Mizigor gör en baklängesvolt i ghettot Lunik IX i den slovakiska staden Kosice. Foto: Åke Ericson

Non Grata i ett kallt Europa


reportage | Av Clara Lee Lundberg | 2016-05-27 | Publicerad i AP #2/2016

Fotografen Åke Ericson har ägnat sex år åt att skildra en grupp i Europa som ofta behandlas som Non Grata – de icke önskade. Han har fotograferat romer i Sverige, Tjeckien, Frankrike, Kosovo, Hungern, Serbien, Rumänien, Schweiz, Spanien och Slovakien. Nu ställs bilderna ut på Fotografiska i Stockholm.

När Malalai Joya var 25 år blev hon världsberömd efter ett anförande då skällde ut de krigsherrar som hade fått säte i loya jirgan som skulle skriva Afghanistans konstitution. År 2007 blev hon avstängd från parlamentet Foto: Ivar Andersen

Malalai Joya fortsätter kämpa i Afghanistan: “Jag är bara rädd för att vara tyst inför orättvisan”


reportage | Av Ivar Andersen | 2016-03-24 | Publicerad i AP #2/2016

Som 20-åring drev Malalai Joya en underjordisk skola för flickor i ett Afghanistan styrt av talibaner. Sedan hon år 2003 skämde ut landets mäktiga krigsherrar lever hon under konstant dödshot. På besök i Sverige berättade ”Afghanistans modigaste kvinna” om kampen för mänskliga rättigheter, varför de utländska soldaterna bör lämna landet och vad som driver henne att riskera allt. – Att vara tyst är att vara politiskt död, säger hon.


Arkivet: