Belarusdagarna: ”Tappa inte fokus på Vitryssland”

Våren har kommit till såväl Minsk som till Stockholm och det råder tillfälligt töväder i relationerna mellan EU och den vitryska regimen. Under de årliga Belarusdagarna varnade dock människorättsförsvarare för att situationen hastigt kan komma att förvärras.

reportage | 2016-04-21
Av: Vera Häggblom
Ales Bialiatski hade velat se tydligare krav på förbättringar av människorättssituationen i Vitryssland i utbyte mot att EU-sanktionerna hävdes. Till vänster Martin Hagström, ambassadör för EU:s Östliga partnerskap.

Ales Bialiatski hade velat se tydligare krav på förbättringar av människorättssituationen i Vitryssland i utbyte mot att EU-sanktionerna hävdes. Till vänster Martin Hagström, ambassadör för EU:s Östliga partnerskap. Foto: Vera Häggblom

– Tappa inte fokus på Vitryssland. Även om vi ser en tillfällig stagnation där läget är dåligt men inte blir sämre, kan läget snabbt förändras. Vi ligger i en instabil region och om man inte arbetar aktivt med landet kan det komma en otrevlig överraskning för omvärlden, säger Ales Bialiatski, ordförande för människorättsorganisationen Vjasna, till Amnesty Press.

I februari i år hävde EU permanent nästan alla de sanktioner mot Vitryssland som införts efter det ökända presidentvalet 2010, då oppositionen brutalt slogs ned och flera presidentkandidater misshandlades och fängslades. Sanktionerna hävdes tillfälligt redan i oktober förra året efter att sex politiska fångar frigivits av regimen, enligt EU:s ministerråd i syfte att ”uppmuntra ytterligare positiv utveckling som kan leda till en förbättring av relationerna mellan EU och Vitryssland”.

Ales Bialiatski menar dock att den positiva utvecklingen har lyst med sin frånvaro.

– Förutom frigivningen av de politiska fångarna har inga andra förbättringar skett, repressionen fortsätter, säger han.

Ales Bialiatski tillägger att de vitryska människorättsorganisationerna hade velat se mer tydliga krav från EU:s sida gällande förbättringar av MR-situationen i landet, i utbyte mot att sanktionerna hävdes.

Martin Hagström är ambassadör för Östliga partnerskapet, vilket är EU:s politik för att fördjupa relationerna med sex östeuropeiska länder; Armenien, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien, Ukraina och Vitryssland.

Han menar att de är väl medvetna om situationen i Vitryssland och säger att den svenska regeringen egentligen var för en förlängning av sanktionerna, men att beslutet bygger på att alla 28 medlemsstater måste vara överens:

– Nu när sanktionerna ändå är borta vill vi göra de bästa möjliga av situationen. Vi ska också komma ihåg att sanktioner inte är ett straff, det är ett sätt att påverka människor i den riktningen vi vill.

På frågan om EU prioriterar stabilitet i området framför mänskliga rättigheter svarar han att EU ska verka för båda delarna.

– Stabiliteten har visserligen blivit viktigare nu än tidigare, men långvarig stabilitet är inte heller möjlig utan värderingar.

Människorättsförsvararen Ales Bialiatski frigavs i juni 2014 efter att ha suttit fängslad i nästan tre års tid. I april medverkade han under Belarusdagarna i Stockholm som arrangerades av Östgruppen.

Människorättsförsvararen Ales Bialiatski frigavs i juni 2014 efter att ha suttit fängslad i nästan tre års tid. I april medverkade han under Belarusdagarna i Stockholm som arrangerades av Östgruppen. Foto: Vera Häggblom

Enligt Reportrar Utan Gränsers senaste rapport ligger Vitryssland på plats 157 av 180 när det handlar om pressfrihet och år 2015 infördes tillägg till medielagstiftningen som ger regimen utökade möjligheter att kontrollera informationsspridningen på nätet. Bland annat kan nyhetssajter och bloggar stängas ned om innehållet bedöms hota ”det nationella intresset”, vilket inte definieras i lagtexten.

Mot den bakgrunden kommer Andrei Aliaksandrau från nyhetsbyrån BelaPANs uttalande lite överraskande:

– Vi möter ofta en publik som förväntar sig hemska historier om förtryck, men vi vill också lyfta fram historier om hur man kan skapa journalistik i Vitryssland genom kreativitet.

Andrei Aliaksandrau och Iryna Vidanava, grundare till nättidskrifterna Citydog.by och 34mag.net, menar att nätet har skapat nya möjligheter för oberoende medier med små budgetar, såsom crowd sourcing-projekt och interaktiva lösningar. Det gäller dock att hela tiden ligga steget före regimen.

Iryna Vidanava och Andrei Aliaksandrau beskriver situationen för oberoende medier i Vitryssland.

Iryna Vidanava och Andrei Aliaksandrau beskriver situationen för oberoende medier i Vitryssland. Foto: Vera Häggblom

– Regimen försöker kontrollera nätmedierna på samma sätt som de traditionella medierna, men lyckas inte då de oberoende medierna flyttar på sig och till exempel publicerar via sociala medier, säger Iryna Vidanava.

För även om informationsministeriet har alla möjligheter att stänga ner sociala medier har det ännu inte hänt. Förklaringen tror Iryna Vidanava ligger i de sociala nätverkens stora popularitet hos den vitryska befolkningen.

– Vitryssar är helt sålda på internet. Regimen skulle kunna stänga ner sociala medier, men det finns 2,5 miljoner kattälskare på V kontakte (rysk version av Facebook som är väldigt populär i Vitryssland) och betydligt färre aktivister, och de vill ju inte göra alla förbannade, säger Iryna Vidanava.

Allt är dock långt ifrån frid och fröjd. Andrei Aliaksandrau säger att vitryska oberoende medier utsätts för ekonomisk diskriminering och har svårt att få pressackreditering, vilket gör att de kan straffas med böter då de arbetar. Särskilt frilansjournalister är hårt utsatta och Iryna Vidanava beskriver det som att det pågår en ”attack mot frilansjournalister” i landet.

Belarusdagarna avslutas med filmvisningen av dokumentären The Gang (Banda), som behandlar åren runt millennieskiftet då flera politiker som motsatte sig Lukasjenkos politik dog eller försvann spårlöst. Med hjälp av olika dokument lägger filmens regissör Raisa Michailovskaja ett komplicerat pussel som bit för bit målar upp omständigheterna kring försvinnandena som aldrig har utretts ordentligt.

– Lukasjenko skyddar definitivt dem som ligger bakom försvinnandena. Hade han velat reda ut vad som hade hänt hade det redan blivit gjort och den här dokumentären hade inte funnits, säger Michailovskaja.

Raisa Michailovskajas dokumentärfilm The Gang (Banda), som handlar om de oppositionspolitiker som försvann kring millennieskiftet, har inte kunnat visas på vanliga biografer i Vitryssland.

Raisa Michailovskajas dokumentärfilm The Gang (Banda), som handlar om de oppositionspolitiker som försvann kring millennieskiftet, har inte kunnat visas på vanliga biografer i Vitryssland. Foto: Vera Häggblom

Raisa Michailovskaja är även ordförande för organisationen Belarusian Documentation Center,som samlar dokument kring kränkningar av de mänskliga rättigheterna för att bevara dessa inför framtiden då en annan politisk kontext kan möjliggöra att förövarna ställs till svars för sina handlingar.

Inte överraskande är arbetet föga populärt hos myndigheterna, och organisationen kan till exempel inte officiellt hyra en lokal i Minsk då den inte är registrerad. Det har också varit svårt att hitta platser i Vitryssland där dokumentären The Gang har kunnat visas.

Trots att filmen innehåller material som är väldigt känsligt för myndigheterna, har dock inte Raisa Michailovskaja utsatts för hot under arbetet med filmen.

– Det har inte kommit några reaktioner alls från makten. De verkar anse att det är bättre att tiga än att göra något dåligt mot den där Michailovskaja, för om de gör det kommer händelserna återigen hamna i blickfånget och det vill de inte, säger hon.

En person som däremot inte har haft något emot att återvända till det förflutna är den numera 90-åriga mamman till en av de försvunna politikerna, Jurij Zakharenko. Då Raisa Michailovskaja åkte hem till kvinnan för att visa dokumentären var hon rädd för hur den gamla damen skulle reagera då hon påmindes om sonens öde.

– Men hon tittade väldigt uppmärksamt på hela filmen, sedan vände hon sig mot mig och sade: Tack så mycket, nu minns jag allt.

Vera Häggblom
[email protected]

Östgruppen finns här

Läs mer om Vitryssland från Amnesty Press

Belarusdagarna: "Lukasjenkoregimen håller på att bli rumsren" (8 april 2015)

Ales Bialiatski: EU får inte sänka kraven på regimen i Vitryssland (9 november 2014)

»Jag stannar i Vitryssland« (Amnesty Press nr 3/2014)

Vitryssland - förtrycket fortsätter (9 juli 2014)

Snart dags för hockey-VM i diktaturens Vitryssland (Amnesty Press 11 april)

Poeten som utmanade Lukasjenko och hamnade i husarrest (5 oktober 2013)

”Att vi förbjudits kommer inte att stoppa oss” – kampen för mänskliga rättigheter i Vitryssland fortsätter trots repressionen (Belarusdagarna 2013)

Belarusdagarna 2012

Ideella organisationer i Vitryssland rapporterar till FN (1 mars 2010)

Medietung protest mot vitrysk repression (Amnesty Press 11 januari 2011)

Vitrysk opposition vägrar ge upp hoppet om förändring (Amnesty Press 6 februari 2012)

Åt vilket håll går Vitryssland? Tema Belarus på Bokmässan (Amnesty Press 24 september 2011)

Journalistisk vardag i Minsk (Amnesty Press nr 2/2007)

Vitryssland: MR-rörelsen samlas i ett hus i skogen (4 mars 2004)

Vitryssland: Högsta domstolen ”likviderar” MR-organisation (29 oktober 2003)

reportage | 2016-04-21
Av: Vera Häggblom