Starka röster från Indien

Den dödliga gruppvåldtäkten och efterspelet, i form av protester, en sörjande familj och rättegångar, är utgångspunkt för Julia Wiræus bok ”De kallade henne Delhi Braveheart”.

böcker | 2018-06-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018

Bok: De kallade henne Delhi Braveheart

Författare: Julia Wiræus

Förlag: Leopard förlag

Foto: Leopard förlag

Den brutala gruppvåldtäkten i Delhi i den 16 december 2012 chockade inte bara Indien utan fick världsomfattande uppmärksamhet. 23-åriga studenten Jyoti Singh hade tillsammans med sin manlige vän Avnindra varit på bio när de tog bussen hem. Paret misshandlas brutalt, Jyoti våldtas av sex män innan paret slängs av bussen och chauffören försöker köra över dem. Jyoti flygs till Singapore för specialistvård men avlider den 29 december 2012.

Den dödliga gruppvåldtäkten och efterspelet, i form av protester, en sörjande familj och rättegångar, är utgångspunkt för Julia Wiræus bok ”De kallade henne Delhi Braveheart”. Hon ger också en bredare bild av ett Indien i förändring där kvinnors krav på verklig jämställdhet, även i det offentliga rummet, står i centrum.

Läsaren får möta en rad starka röster som på ett personligt sätt berättar om allt från kampen för transpersoners rättigheter till hur indiska kvinnor i giftasåldern nu söker alternativ till de arrangerade äktenskapen för att hitta en partner. Aktivister organiserar nattliga promenader för kvinnor, bryter upp låsen på universitetens elevhem för att kvinnliga studenter ska kunna vara ute efter klockan 18 och kämpar mot tabut kring mens.

Wiræus är en lyhörd intervjuare och en bra berättare och ger gedigna källhänvisningar. Som helhet blir det dock lite spretigt. Jag hade också gärna sett en fördjupning kring det nuvarande regeringspartiet BJP och hindunationalismens betydelse för könsroller och frigörelse.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

Krav på dödsstraff för indiska våldtäktsmän men flera kvinnoorganisationer är skeptiska (27 januari 2013)

böcker | 2018-06-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2018