Manifestationen ägde rum på Norrmalmstorg i Stockholm den 27 augusti. Foto: Jennie Aquilonius

Manifestation för Afghanistans kvinnor


reportage | Av Jennie Aquilonius | 2021-08-30

Talibanerna tog snabbt över makten i Afghanistan. Nu hotas kvinnors frihet och kvinnorättsaktivister fruktar för sina liv. På fredagen den 27 augusti ordnade organisationen ”Varken hora eller kuvad” en manifestation i Stockholm till stöd för kvinnor och flickor i Afghanistan.

Foto: Bengt Sigvardsson

Rekordstor Prideparad efter nya lagen i Ungern


reportage | Av Bengt Sigvardsson | 2021-08-06

I Ungern trädde ytterligare en hbtqi-fientlig lag i kraft i början av juli. Den likställer hbtqi-personer med pedofiler och förbjuder information till minderåriga om hbtqi-frågor. Amnesty i Ungern kommer inte att följa nya lagen och Prideparaden i Budapest den 24 juli blev den största i landets historia.Mimansa Madheden är utbildad barnmorska och behandlingsassistent för barn och ungdomar med särskilda behov. Hon är också utbildad sjuksköterska och mentalskötare inom psykvården, samt diakon via Svenska Kyrkan med inriktning själavård. Foto: Leonarda Arcidiacono

”Man lever inte bara för sin egen skull”


reportage | Av Leonarda Arcidiacono | 2021-06-09

Under tio år har barnmorskan Mimansa Madheden arbetat med förlossnings- och mödravård i krigsdrabbade länder genom Médecins Sans Frontières International (Läkare utan gränser). – Det man behöver under den här typen av uppdrag är ett flexibelt sinne och att kunna anpassa sig till nya situationer. Och givetvis bör man tycka att det är roligt, vilket det är, säger Mimansa Madheden.