Frimärke utgivet i Ukraina på 100-årsdagen av Stepan Banderas födelse 1909. Foto: own scan by Vizu. Licensed under Public Domain

Ukraina: Skuggan från andra världskriget – den nya lagen förbjuder kritik mot OUN och UPA


reflektion | Av Ulf B Andersson | 2015-06-07

När Ukraina i en ny lag förbjöd nazistiska och kommunistiska symboler så kunde det ses som ett försök att visa att landet under andra världskriget var ett offer för Nazityskland och Sovjetunionens maktambitioner i området. Kritiken är hård mot att nationalistorganisationer OUN och UPA nu inte får ifrågasättas. Amnesty Press ger en bakgrund.



Hundratals poliser fanns på plats för att garantera paraddeltagarnas säkerhet. Foto: Tobias Simon Mäder

Baltic Pride i Vilnius – bifall och hat sida vid sida


reflektion | Av Simon Classon | 2013-08-02

”En seger för mänskliga rättigheter i Litauen”. Så beskrev Amnesty International Baltic Pride, där närmare 1 000 personer deltog, i den litauiska huvudstaden Vilnius den 27 juli. Trots försök att förbjuda paraden kunde till sist ett Pridetåg för första gången någonsin gå genom centrala Vilnius. Amnesty stödde det baltiska Pridefirandet och här ger Simon Classon, svensk Amnestyaktivist, sin personliga bild av en historisk lördag i Litauen.



Flaggor Foto: Andrea Bodekull

Det våras för Pride i Kroatien


reflektion | Av Andrea Bodekull | 2013-06-18

Om några veckor blir Kroatien medlem i EU. De senaste veckorna har Pride firats i både Split och Zagreb och årets manifestationer för hbt-rättigheter kunde genomföras utan störande incidenter. Andrea Bodekull från svenska Amnesty var på plats för att övervaka paraden i Split.



Aktivistseminariet 2012 – en helg av inspiration och glädje


reflektion | 2012-11-12

Varje år håller svenska Amnesty ett aktivistseminarium där kommande kampanjer planeras och nya perspektiv ska presenteras för att ge inspiraton i arbetet för mänskliga rättigheter. Sara Elz, praktikant vid Amnestys kontor i Malmö, ger här en personlig bild av en intensiv hösthelg i Stockholm.





Tlachinollan - prisbelönad kamp för mänskliga rättigheter i Mexiko


reflektion | 2012-03-02

I den mexikanska delstaten Guerrero arbetar Tlachinollan för mänskliga rättigheter. De har fört fallen med Inez Fernández Ortega och Valentina Rosendo Cantu till Interamerikanska domstolen som tvingat Mexiko att erkänna sina brott. Anna-Stina och Christer Arnrup ger här en personlig bild av en resa till södra Mexiko.



Kairo, november 2011


reflektion | 2011-12-02

Egypten och Kairo är väl kanske inte den plats man först väljer att åka till för en veckas ledigt i det gråa november. Men för Andrea Bodekull var valet självklart när möjligheten gavs. Med egna ögon fick hon se och uppleva Kairo veckan innan valet inleddes den 28 november. Här presenterar vi hennes bildberättelse.