Baltic Pride i Vilnius – bifall och hat sida vid sida

”En seger för mänskliga rättigheter i Litauen”. Så beskrev Amnesty International Baltic Pride, där närmare 1 000 personer deltog, i den litauiska huvudstaden Vilnius den 27 juli. Trots försök att förbjuda paraden kunde till sist ett Pridetåg för första gången någonsin gå genom centrala Vilnius. Amnesty stödde det baltiska Pridefirandet och här ger Simon Classon, svensk Amnestyaktivist, sin personliga bild av en historisk lördag i Litauen.

reflektion | 2013-08-02
Av: Simon Classon
Danielle Gargour, Katja Orpana och Simon Classon tar del av festligheterna i parken.

Danielle Gargour, Katja Orpana och Simon Classon tar del av festligheterna i parken. Foto: Tobias Simon Mäder

Visst, gatorna var fyllda av motdemonstranter. Gamla tanter gjorde fula tecken och militärklädda nynazister skrek i megafoner. Men bredvid stod även de som var genuint glada och visade sitt helhjärtade stöd för paraden. Sida vid sida stod mannen som demonstrativt höll upp båda sina långfingrar mot paradens deltagare och kvinnan som dansade, vinkade och skrek ut sitt stöd för allt hon var värd. Hur dessa kunde stå bredvid varandra var det som var det verkligt fascinerande med Baltic Pride 2013.

En av motdemonstranterna hade tagit med sig en get till paraden. Han ansåg att samkönade relationer är så kontroversiella att de bör likställas med relationer mellan djur och människor, och tillade att han skulle gifta sig med sin get.

En av motdemonstranterna hade tagit med sig en get till paraden. Han ansåg att samkönade relationer är så kontroversiella att de bör likställas med relationer mellan djur och människor, och tillade att han skulle gifta sig med sin get. Foto: Cecilia Ferm

Till skillnad från tidigare parader då polisen fullständigt isolerat paraddeltagare och motdemonstranter så fanns det en närhet denna gång som skapade en väldigt speciell stämning. Det gjorde att paraden inte bara blev en manifestation till stöd för rättigheter för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera personer och intersexuella utan även en manifestation för yttrande- och åsiktsfrihet. Förhoppningsvis kommer de som står bredvid varandra och skriker ut sina fundamentalt skilda åsikter inte kunna behålla de fördomar som krävs för att ge näring åt dessa åsikter under en alltför lång tid.

Många av motdemonstranterna var dessutom riktigt artiga. Ett exempel är mannen som på frågan från polisen direkt erkände att han hade tagit med ägg i väskan, ett annat är den gamla mannen som hade tagit med sig sin get för att göra poängen att om han kan gifta sig med en man kan han lika gärna få gifta sig med sin get. Visst var deras syften tvivelaktiga men det går ändå att uppskatta ärligheten hos mannen som blev tvungen att lämna ifrån sig sina ägg och fyndigheten hos den gamle mannen som hade släpat med sin get in i stadens centrum och gladeligen ställde upp på bild med upprymda paraddeltagare.

Efter ett par minuters turbulens i parken återfick polisen kontroll över situationen och kunde samla motdemonstranterna på ett område en bit bort från scenen.

Efter ett par minuters turbulens i parken återfick polisen kontroll över situationen och kunde samla motdemonstranterna på ett område en bit bort från scenen. Foto: Tobias Simon Mäder

Med det sagt var det fortfarande hotfull stämning vid flera tillfällen. Många av de kanske 400 motdemonstranterna var direkt hotfulla vilket också ledde fram till cirka 30 gripanden. De högt uppsatta personerna, däribland den svenska ministern Birgitta Ohlsson, som gick längst fram i paraden och hade den högsta säkerheten fick ägg kastade på sig. Ägg som lika lätt kunde ha varit något helt annat. När alla talen i parken var slut hade de flesta paraddeltagarna gått hem men kvar stod de allra mest hårdföra av motdemonstranterna och de var i det läget mångdubbelt fler. Det var då ytterst tydligt att Pride i Vilnius inte bara är en fest klädd i regnbågens färger utan även ett nödvändigt politiskt redskap i ett land där många människor lever under konstant hot på grund av vilka de fötts till eller det sätt de vill leva på när det gäller sexualitet eller könsidentitet.

Simon Classon

Paraddeltagare på väg in i parken där festligheterna ska hållas.

Paraddeltagare på väg in i parken där festligheterna ska hållas. Foto: Tobias Simon Mäder

Glada delegater från Amnestys finska sektion gör sig redo för paraden. Från vänster Danielle Gargour, Harri Simolin, Katja Orpana och generalsekreterare Frank Johansson. Längst fram Krister Karttunen.

Glada delegater från Amnestys finska sektion gör sig redo för paraden. Från vänster Danielle Gargour, Harri Simolin, Katja Orpana och generalsekreterare Frank Johansson. Längst fram Krister Karttunen. Foto: Cecilia Ferm

Jolanda Suter i parken lyssnar till Stuart Milks tal. Han är syskonbarn till Harvey Milk, den förste politikern i USA som var öppet homosexuell. Han mördades 1978.

Jolanda Suter i parken lyssnar till Stuart Milks tal. Han är syskonbarn till Harvey Milk, den förste politikern i USA som var öppet homosexuell. Han mördades 1978. Foto: Tobias Simon Mäder

På fredagen hölls en konferens med fokus på situationen för sexuella minoriteter i Europa samt strategier för hur denna kan förbättras. På plats fanns bland andra  Stuart Milk och Birgitta Ohlsson bland många andra politiker och människorättsförsvarare.

På fredagen hölls en konferens med fokus på situationen för sexuella minoriteter i Europa samt strategier för hur denna kan förbättras. På plats fanns bland andra Stuart Milk och Birgitta Ohlsson bland många andra politiker och människorättsförsvarare. Foto: Tobias Simon Mäder

Amnestydelegater på plats i Litauen (se nedan)

Amnestydelegater på plats i Litauen (se nedan) Foto: Tobias Simon Mäder

Amnestydelegater från hela Europa reste till Vilnius för att delta i paraden. Övre raden från vänster Petr Vavroŝ (Tjeckien), Krister Karttunen (Finland), Thomas Rupert (Tyskland), Tobias Simon Mäder (Schweiz), Cecilia Ferm (Sverige), Simon Classon (Sverige), nedre raden från vänster: Jolanda Suter (Schweiz), Ruslana Panukhnyk (Ukraina), Danielle Gargour (Finland), Katja Orpana (Finland), Barbora Kmetova (Slovakien), Jelena Perlorodka (Slovakien), Marie-Paule Demolin (Frankrike), Sárka Dušková (Tjeckien). Längst ner: Claire Mandon (Frankrike).

Läs också
”Ni är en skam för samhället. Håll er borta från våra barn” -Historiskt Pride trotsade homohatet i Litauen (Amnesty Press 11 maj 2010

Stort polispådrag skyddade Prideparaden i Riga(Amnesty Press 18 maj 2009)

”Utländska bögar, åk hem” (Amnesty Press 4 juni 2008)

Amnestyaktivisten Tobias Simon Mäder från Schweiz står framför en av Amnestys affischer som fanns upphängda på flera ställen i huvudstaden. Budskapet lyder: Hjärta (kärlek) - en mänsklig rättighet. 

Amnestyaktivisten Tobias Simon Mäder från Schweiz står framför en av Amnestys affischer som fanns upphängda på flera ställen i huvudstaden. Budskapet lyder: Hjärta (kärlek) - en mänsklig rättighet.  Foto: Tobias Simon Mäder

xx

reflektion | 2013-08-02
Av: Simon Classon