Smärtsam jakt på det förflutna

Nahid Persson Sarvestani gör i sin senaste film "Min stulna revolution" en djupt närgången och personlig film. Det handlar om den revolution som 1979 störtade shahen av Iran och gav så många förhoppningar om frihet. Den regim som tog makten 1979 styr fortfarande Iran idag.

filmer | 2013-10-17
Av: Vera Häggblom

Film: Min stulna revolution
Regi: Nahid Persson Sarvestani
Land: Sverige
Längd: 75 min

Nahid Persson Sarvestanis dokumentär Min stulna revolution för regissören tillbaka till den händelse som har gett henne skuldkänslor under nästan 35 års tid - natten då hennes lillebror Rostam greps och senare avrättades efter revolutionen i Iran 1979. Nahid upplever att det var henne regimen egentligen var ute efter men då hon inte var hemma just då lyckades hon undkomma fängelset och kunde till slut fly landet.

Rostam som avrättades i Iran.

Rostam som avrättades i Iran. Foto: Folkets Bio

Hon söker upp och bjuder hem sina överlevande vänsterpolitiskt aktiva vänner från tiden innan landsflykten. För första gången tar hon del av deras berättelser kring tiden i fängelset och Nahid Persson Sarvestani kan närma sig den verklighet som hennes lillebror måste ha upplevt innan han avrättades.

Det är en smärtsam väg att gå, kantad av grymma tortyrmetoder, förnedring och överfyllda celler. Samtidigt belyser också kamraternas besök i Nahids hem den gemenskap mellan kvinnorna som har uppstått under tiden i fängelset och som stundtals får henne att känna sig utanför.

Liksom Nahid Persson Sarvestanis förra film Drottningen och jag är Min stulna revolution en djupt närgången och personlig film där regissörens tankar och reflektioner hela tiden finns närvarande.

Ur "Min stulna revolution".

Ur "Min stulna revolution". Foto: Folkets Bio

Det är Nahids besvikelse som tittaren känner då hennes ateistiska förebild under åren innan revolutionen nu rullar ut sin bönematta i hemmet i San Fransisco, och det är Nahids beundran av den styrka och glädje som kvinnorna – trots allt – uppvisar som förmedlas genom den vita duken.

Subjektiviteten känns dock inte kvävande då regissören lämnar tillräckligt mycket utrymme för biobesökaren att dra sina egna slutsatser om situationen i det post-revolutionära Iran där samma regim som avrättade Rostam än idag sitter vid makten.
Vera Häggblom

filmer | 2013-10-17
Av: Vera Häggblom