Under ockupation

I "Kanalerna i De Kooi" berättar Martin Klepke om motståndet i Nederländerna under andra världskriget.

böcker | 2021-12-03
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021

Foto: Verbal förlag

Bok: Kanalerna i De Kooi. En berättelse om motstånd

Författare: Martin Klepke

Förlag: Verbal förlag

I maj 1940 gick Nazityskland till överraskande anfall västerut. Nederländerna hade förklarat sig neutralt och var illa förberett på försvar. Efter fem dagar gav Nederländerna upp sedan Luftwaffe hade terrorbombat Rotterdam den 14 maj. Drottning Wilhelmina och regeringen flydde till Storbritannien där en exilregering bildades. Fem år av ockupation följde.

I ”Kanalerna i De Kooi” gör Martin Klepke, politisk redaktör på Arbetet, en resa tillbaka i tiden till De Kooi, en arbetarstadsdel i staden Leiden, och lägger ett pussel kring sina släktingars upplevelser under dessa mörka år och hur det påverkade dem många år framåt.

Klepke är född 1958 och han återberättar episoder som han nu minns och söker förklaringar till och han gräver i arkiven i Nederländerna. Någon gång kan det bli snårigt att hålla reda på alla personer men det är fängslande att ta del av de svåra val som människor tvingades göra under en ockupation som ingen vet hur länge den ska vara. Berättelserna om tante Co som överlevde tiden i lägren Vught, Ravensbrück och Dachau, och oom Bart som satt fyra år i tyskt arbetsläger är fasansfulla och gripande.

En del i Nederländerna valde aktivt motstånd mot ockupationen. Andra, som de två bröderna van der Water, som hade en guldsmedsbutik, valde samarbete med tyskarna. Martin Klepke minns hur hans far, som vill gå vidare efter kriget, söker också upp den tredje brodern som hade stött motståndet. Han konstaterar krasst om sina två bröder: ”Jag vill aldrig se dem mer. Aldrig”.

Klepkes bok rekommenderas varmt för alla som intresserar sig för enskilda öden i den europeiska historien.

Ulf B Andersson

böcker | 2021-12-03
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2021