Sonja Grojsman har startat podden ”Hej! Du är en utländsk agent”. Foto: Tima Baldin

I Ryssland stämplas redaktioner och organisationer, liksom enskilda personer som ”utländska agenter”. Vi möter några journalister som har drabbats.Tio månader har gått sedan militären åter tog makten i Myanmar. Trots den hårda repressionen fortsätter motståndet. I Tanzania hade hbtqi-personer hopp om bättre tider när Samia Suluhu blev president. Besvikelsen är utbredd även om statliga hatkampanjer har upphört.


Från detta nummer:
Maria Ressa håller presskonferens den 9 oktober 2021 sedan beskedet kommit från Oslo att hon får Nobels fredspris. Foto: Rappler/Wikimedia

Mord med straffrihet


ledare | Av Ulf B Andersson | 2021-12-10 | Publicerad i AP #4/2021

När Maria Ressa, grundare av Rappler i Filippinerna, och Dmitrij Muratov, chefredaktör på ryska Novaja Gazeta, den 10 december mottar Nobels fredspris i Oslo är det ett viktigt stöd för en modig oberoende journalistik. Alltför många journalister mördas varje år och i de flesta fall sker det med straffrihet för förövare och anstiftare.

Leon Willems, chef för Free Press Unlimited, inledningstalade i Haag. Foto: Johan Mikaelsson

Folktribunal i Haag väcker ”åtal” för mord på journalister


reportage | Av Johan Mikaelsson | 2021-11-08 | Publicerad i AP #4/2021

Den 2 november, den internationella dagen för att stoppa straffrihet för brott mot journalister trädde en folktribunal fram i ljuset i Haag. ”A Safer Truth for the World” arbetar brett mot straffrihet. Nu sätts tre mord i fokus. Ett av dessa är mordet på redaktören Lasantha Wickrematunge i Sri Lanka 2009, som Amnesty Press skrivit om genom åren. En åklagare pekar nu ut landets dåvarande regering och nuvarande presidenten, Gotabaya Rajapaksa, som ansvariga.
Arkivet: