Filippinernas president Rodrigo Duterte presenterar narkotikasyndikatens uppbyggnad. Foto: King Rodriguez/Wikimedia

Filippinerna: Ett år med Duterte som president


artiklar | Av Petter Svensson | 2017-05-20

Den 9 maj 2016 vann Rodrigo ”Digong” Duterte med 39 procent av rösterna presidentvalet i Filippinerna och tillträdde posten den 30 juni 2016. Han har väckt starka protester utomlands med sitt krig mot droger där tusentals människor har dödats och han har avvisat kritik med nya hot. Den 18 maj hotade han att döda ytterligare 50 000 personer med koppling till droghandeln: ”Lyssna inte på de där människorättskritikerna. Om ni gör det ska jag hugga av era huvuden”. Utvecklingen i Filippinerna belystes vid ett seminarium i Stockholm.

Stanytsia Luhanska.  Foto: OSSE/Evgeniy Maloletka

I östra Ukraina fortsätter striderna


reportage | Av Andreas Ståhl | 2017-05-13

Medan den ukrainska huvudstaden Kiev är värd för årets Eurovision Song Contest och fokus ligger på vem som ska vinna musiktävlingen fortsätter striderna i östra Ukraina mellan regeringssidan och separatisterna i Donetsk och Luhansk. Det ökade våldet i östra Ukraina har skapat en oro för att kriget återigen kan komma att trappas upp under 2017 och förhandlingarna om en fredlig lösning har kört fast. Amnesty Press har träffat människorna som lever i skuggan av kriget.

 Omröstning på ICM i Nederländerna 2011. Foto: Karen Veldkamp / Amnesty International

ÅRSMÖTE2017: Amnesty i förändring – men hur ska rörelsen styras ?


reportage | Av Ulf B Andersson | 2017-05-10

I augusti hålls Amnestys internationella rådsmöte, ICM, där organisationens medlemmar vartannat år fattar beslut om större förändringar. Inför årets ICM finns förslag om att ICM ska ersättas med ett nytt beslutsorgan. Frågan om abort liksom inställningen till militära ockupationer och narkotika ska också behandlas på mötet i Italien.Tep Vanny på väg till rättegångsförhandling. Foto: LICADHO

ÅRSMÖTE2017: ”Allt går åt fel håll i Kambodja”


reportage | Av Lisa Olsson | 2017-05-08

Det blir allt vanligare att människorättsförsvarare världen över själva utsätts för människorättsbrott. Ee Sarom från Kambodja arbetade mot tvångsvräkningar och för att förbättra fattigas villkor i Phnom Penh. Förra året kände han sig tvingad att lämna landet då situationen blev allt mer hotfull.Försöksvotering under söndagen. Foto: Annie Beckman

ÅRSMÖTE2017: Brett stöd för utökad abortpolicy


reportage | Av Ulf B Andersson/Lisa Olsson | 2017-05-08

På söndagen avslutades Amnestys årsmöte. Det blev en avslagen debatt i plenum och årsmötet avslutades i förtid. Årsmötet beslöt att svenska sektionen ska arbeta för att Amnesty International ska genomföra en granskning av fängelseförhållanden i USA. Styrelsen fick också stöd för att verka för att Amnestys policy om rättigheter kopplade till abort ska utvidgas. Amnesty Press har också intervjuat några deltagare om årsmötet.