Pepe Rovano berättar om sin far i filmen ” Bastardo - att närma sig en bödel”. Foto: Folkets Bio

Chile: En film om att närma sig en bödel som är ens far


reportage | Av Soledad Cartagena | 2023-10-27

När filmskaparen och konstnären Pepe Rovano vid 35 års ålder upptäcker att han är son till en polis, som dömts för morden på sex chilenska fackföreningsledare 1973, bestämmer han sig för att lära känna fadern. I hopp om att kunna förstå och reparera ett trasigt förflutet börjar han gräva i familjens historia och nu har det blivit film.











Filmen skildrar starka känslor. Foto: Rena Effendi

”Det är en film om en förälder som har förlorat sitt barn”


reportage | Av Clara Lee Lundberg | 2021-05-04

Den 7 maj har den svenska dokumentärfilmen ”Children of the enemy” biopremiär. Det är en film som skildrar en morfars kamp för att få ut sina sju föräldralösa barnbarn från fånglägret al-Hol i Syrien, då båda föräldrarna hade dött när Islamiska statens kalifat besegrades. Men det är också en smärtsam skildring av en förälder som förlorat sitt barn, först till IS och sedan till döden. Amnesty Press har träffat filmens regissör Gorki Glaser-Müller och pratat om riskfyllt filmande, barns utsatthet, och hur det är att vara man idag.



Ann-Helén Laestadius gör research i Sapmi. Foto: Privat

Ann-Helén Laestadius skildrar hat mot samer i sin nya bok


reportage | Av Soledad Cartagena | 2021-03-19

Ann-Helén Laestadius har nu kommit med romanen ”Stöld”, där hon skildrar det hat som finns mot samer. För att få bakgrund till boken har hon läst polisutredningar om attacker mot renar som inte leder vidare till åtal. Ann-Helén Laestadius anser att dessa attacker borde klassas som hatbrott.