Maryam al-Khawaja, människorättsaktivist från Bahrain som lever i exil i Danmark. Foto: Albert Wiking/Fotografiska

”Inga helgon eller superhjältar” men en utställning som ska inspirera till handling


reportage | Av Charlie Olofsson | 2016-12-15

Fotoutställningen ”We have a dream” vill inspirera utan att skapa hjältar. I 15 år har Albert Wiking och Oscar Edlund rest världen runt för att träffa kungligheter, nobelpristagare, bloggare, artister och aktivister med en sak gemensamt: De kämpar för en bättre värld. Nu visas utställningen på Fotografiska i Stockholm.Sonia Braga spelar Clara i ”Aquarius” som beräknas få svensk premiär i januari 2017. Foto: Njuta films

Brasiliansk film speglar en ung demokrati i sönderfall


reportage | Av Clara Lee Lundberg | 2016-10-16

Samtidigt som Brasilien genomgår en av sina värsta demokratiska och politiska kriser sedan diktaturens slut på 1980-talet görs också fler och bättre filmer i landet än på många år. I spelfilmer och dokumentärer lyckas filmskapare, många av dem från nordöstra Brasilien, porträttera livsöden och berätta historier där det koloniala arvet, klassamhället och brott mot mänskliga rättigheter växer fram som tydliga samhällsmarkörer som präglar det samtida Brasilien. Clara Lee Lundberg tar tempen på ny brasiliansk film för att teckna en bild av vad som händer i världens femte största land.

Juraj Mizigor gör en baklängesvolt i ghettot Lunik IX i den slovakiska staden Kosice. Foto: Åke Ericson

Non Grata i ett kallt Europa


reportage | Av Clara Lee Lundberg | 2016-05-27 | Publicerad i AP #2/2016

Fotografen Åke Ericson har ägnat sex år åt att skildra en grupp i Europa som ofta behandlas som Non Grata – de icke önskade. Han har fotograferat romer i Sverige, Tjeckien, Frankrike, Kosovo, Hungern, Serbien, Rumänien, Schweiz, Spanien och Slovakien. Nu ställs bilderna ut på Fotografiska i Stockholm.