När Patience Kannah som 17-åring blev gravid med Felicia fick hon inte längre gå kvar i skolan i Sierra Leone.

I nummer 1 berättar vi om hur gravida elever kastas ut ur skolor i Sierra Leone. Amnestysektionen i landet hoppas på den nyvalde presidenten Julius Maada Bio som har utlyst ”nationellt kristillstånd” på grund av det sexuella våldet. I Rifbergen i norra Marocko har protesterna slagits ned och Nawal Benaissa berättar om Hirak-rörelsen. Också om Indien inför valet och attacker mot romer i Bulgarien.


Från detta nummer:
























Evelyn Hernández hälsas av aktivister när hon frigavs från fängelset i Ilopango  där hon har avtjänat ett 30-årigt fängelsestraff för överlagt mord efter en dödfödsel. Högsta domstolen i El Salvador har beslutat att hon ska få en ny rättegång som väntas inledas den 4 april. Foto: Marvin Recinos/AFP/TT

El Salvador: Imelda Cortez frikänd och Evelyn Hernández får ny rättegång


Reportage | Av Ulf B Andersson | 2019-03-06 | Publicerad i AP #1/2019

I El Salvador är det totala förbudet mot abort kvar och ett 20-tal kvinnor beräknas sitta i fängelse. I två fall har dock kvinnor nått framgångar i domstolar de senaste månaderna. I december frikändes Imelda Cortez från anklagelserna om mordförsök och den 15 februari beslöt Högsta domstolen att Evelyn Hernández skulle friges och få en ny rättegång. Hon dömdes 2017 till 30 års fängelse efter att ha fött ett dött barn.



 Loujain al-Hathloul är en av människorättsaktivisterna som nu har fängslats i Saudiarabien. Foto: Okänd/Wikimedia

Appar för förtryck


ledare | Av Ulf B Andersson | 2019-03-06 | Publicerad i AP #1/2019

I Saudiarabien har tillslagen mot människorättsaktivister ökat. Kronprins Mohammed bin Salmans charmoffensiv om förändringar har kombinerats med ett hårdare förtryck. En rad kvinnliga och manliga kvinnorättsförsvarare ska nu ställas inför rätta.









Här förstörs hus i den romska bosättningen.  Foto: Jodi Hilton

Romer under attack i Bulgarien


reportage | Av Jodi Hilton | 2019-02-28 | Publicerad i AP #1/2019

I Bulgarien bor många romer i bosättningar och saknar rättigheter till boende. Våldsamma attacker och tvångsvräkningar förekommer, nu senast utanför Plovdiv i januari. Den högerextrema partiallians som sitter i regeringen ser också en chans att vinna väljare inför EU-valet genom att hetsa mot romer.





 Iris Angola fick legal status sommaren 2018. Foto: Iris Angola

Angola avkriminaliserar samkönat sex


reportage | Av Ulf B Andersson | 2019-01-27 | Publicerad i AP #1/2019

Den 23 januari antog nationalförsamlingen i Angola nya lagar och bestämmelserna i 1886 års brottsbalk som har gjort sexuella handlingar ”i strid med naturen” till ett brott slopas nu. När lagen har undertecknats av president João Lourenço blir samkönat sex avkriminaliserat och därmed återstår 69 länder i världen som har kvar lagar mot samkönat sex. Diskriminering på grund av sexuell läggning blir också förbjudet i Angola.









Nawal Benaissa den 31 maj 2017 vid en av Hirak-rörelsens demonstrationer i Al Hoceima. Tusentals personer krävde att rörelsens ledare Nasser Zefzafi skulle friges. Foto: Fadel Senna/AFP/TT

Två år sedan Hirak-rörelsen i Marocko: Hundratals fängelsedomar stoppade protesterna


reportage | Av Fanny Hedenmo | 2019-01-05 | Publicerad i AP #1/2019

En fiskhandlares brutala död blev startskottet för en av de största proteströrelserna i Marockos moderna historia. Två år har gått och drygt femhundra fängelsedomar har fallit sedan dess. Rörelsens fäste, kuststaden Al Hoceima, står idag under sträng polisiär bevakning, och framtidstron har sjunkit undan för en allt större hopplöshet. – Min önskan är nu att rörelsens själ en dag ska väckas till liv igen, i en ny generation, säger aktivisten Nawal Benaissa.




Arkivet: