Angola avkriminaliserar samkönat sex

Den 23 januari antog nationalförsamlingen i Angola nya lagar och bestämmelserna i 1886 års brottsbalk som har gjort sexuella handlingar ”i strid med naturen” till ett brott slopas nu. När lagen har undertecknats av president João Lourenço blir samkönat sex avkriminaliserat och därmed återstår 69 länder i världen som har kvar lagar mot samkönat sex. Diskriminering på grund av sexuell läggning blir också förbjudet i Angola.

reportage | 2019-01-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019
 Nationalförsamlingen i Angola avkriminaliserade den 23 januari samkönat sex.

Nationalförsamlingen i Angola avkriminaliserade den 23 januari samkönat sex. Foto: David Stanley from Nanaimo, Canada/Wikimedia

Enligt Human Rights Watch, HRW, var beslutet i Angola den 23 januari första gången sedan självständigheten från Portugal 1975 som en ny brottsbalk har antagits. 155 parlamentsledamöter röstade för, en var emot och sju avstod från att rösta.

Den brottsbalk som infördes i Angola av den portugisiska kolonialmakten 1886 innehöll i paragraferna 70 och 71 vagt formulerade förbud mot omoral och osedliga handlingar i strid ”med naturen”. De har allmänt tolkats som ett förbud mot samkönat sex.

I en tweet välkomnade Amnesty International beslutet i Angola.

I en tweet välkomnade Amnesty International beslutet i Angola. Foto: Twitter

Genom beslutet i Angolas nationalförsamling, som när det har undertecknats av president João Lourenço börjar gälla, har nu samtliga tidigare portugisiska kolonier i Afrika avkriminaliserat samkönat sex. Moçambique gjorde år 2015 en liknande översyn av den gamla brottsbalken från 1887 och då blev samkönat sex lagligt.

Tidigare har Guinea-Bissau (1993), Kap Verde (2004) och São Tomé och Príncipe (2012) också avkriminaliserat.

Enligt HRW är det efter beslutet i Angola 69 länder i världen där samkönat sex fortfarande är ett brott. Av dessa ligger 34 av länderna i Afrika.

I Botswana och Kenya har arbetet med att avskaffa de gamla koloniala lagarna mot samkönat sex haft vissa framgångar under senare tid.

Det finns enligt HRW inga rapporter om kända fall i Angola där någon har straffats för brott mot de nu avskaffade lagarna men Graeme Reid, chef för HRW:s avdelning för hbt-rättigheter, betonar att förekomsten av lagar gör att rättigheter och friheter begränsas för homosexuella, bisexuella och transpersoner genom att deras intima privatliv utsätts för en obefogad granskning. Enligt den nya lagen blir samtyckande sex lagligt från 14 års ålder, oavsett sexuell läggning.

Sedan år 2015 finns ett förbud i Angolas arbetsmarknadslagstiftning som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning. I den nya brottsbalk som har antagits blir det också ett stärkt skydd mot diskriminering. Den som diskriminerar, till exempel genom att förvägra anställning eller tjänster på grund av sexuell läggning, kan dömas till upp till två års fängelse. Hatbrott riktade mot personer på grund av sexuell läggning blir också straffbart.

 Iris Angola fick legal status sommaren 2018.

Iris Angola fick legal status sommaren 2018. Foto: Iris Angola

Iris Angola, som sedan år 2013 har arbetat med hbtq-frågor i Angola, fick i juni 2018 officiell registrering. Iris Angola välkomnade registreringen som ”ett historiskt ögonblick”. De har omkring 200 medlemmar och har kontor i huvudstaden Luanda och Benguela och Lubango.

Enligt en undersökning som ILGA gjorde år 2017 är Angola ett av de minst homofoba länderna i Afrika. 61 procent av angolanerna som svarade i undersökningen sade att homosexuella och bisexuella ska ha samma rättigheter som heterosexuella. 49 procent svarade att transpersoner ska ha rätt att ändra juridiskt kön.

 Titica är en av Angolas populäraste artister.

Titica är en av Angolas populäraste artister. Foto: Facebook

En av de mest populära musikartisterna i dagens Angola är Titica, en transkvinna. Hon är en del av den musikstil som kallas kuduro. Hennes popularitet men även de fördomar hon fortfarande möter skildrades för några år sedan i SVT:s program Korrespondenterna.

I en BBC-intervju berättar Titica hur hennes musik blev ett redskap i kampen mot fördomar i Angola.

– Genom att välja bort denna arkaiska och lömska relik från kolonialtiden har Angola vänt sig bort från diskriminering och omfamnar istället jämlikhet, sade Graeme Reid. De 69 länder som fortfarande kriminaliserar samtyckande samkönat sex borde följa Angolas exempel.

Ulf B Andersson

Fotnot: En kortare version publiceras i nummer 1/2019.

reportage | 2019-01-27
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019