Vitryska journalister låter sig inte tystas

reportage | 2011-02-21

Den 17 februari föll första domen mot en av de journalister som greps efter de omfattande demonstrationerna i samband med presidentvalet i Vitryssland den 19 december. Förtrycket av oberoende journalister och regeringens försök att skrämma dem till tystnad är starkare än någonsin i Vitryssland.

Dagen efter domen pratade Zhanna Litvina, ordförande för Vitryska Journalistförbundet, i Stockholm om situationen för journalisterna i landet efter valet. Vid demonstrationerna greps sex stycken journalister. Tre av dem sitter fortfarande fängslade hos den vitryska säkerhetstjänsten KGB, en sitter i husarrest och två av dem får inte lämna sina hembyar. Under demonstrationerna misshandlades även en grupp journalister allvarligt och fick sin utrustning förstörd av KGB:s specialagenter. Fyra oberoende tidningsredaktioner och fyra radiostationer genomsöktes av KGB efter demonstrationerna och deras utrustning beslagtogs. 14 journalister fick även sina hem genomsökta. Zhanna Litvia och tre andra styrelsemedlemmar i Vitryska Journalistförbundet blev förhörda av KGB.
– Jag är fortfarande orolig när jag hör någon gå i trappen eller hör hissen röra på sig att det ska vara KGB som ska söka igenom mitt hem, sade Zhanna Litvina, som var i Stockholm inbjuden av Civil Rights Defenders och Medieinstitutet Fojo.

Zhanna Litvia berättar om hur förtrycket har stärkt journalistkåren.
Här med tolk. Foto:Kaj Ranén.

– Staten utnyttjar sin propagandamaskin fullt ut. Det är ett övergrepp på befolkningen. Många vitryssar känner inte till verkligheten så som vi oberoende journalister och omvärlden ser den, fortsatte Zhanna Litvina.
Amnesty Press har tidigare rapporterat hur en våg av förtryck följde demonstrationerna. Analytiker trodde att presidenten Lukasjenko skulle hålla en låg profil för att blidka europeiska biståndsgivare, istället slog regeringen tillbaka hårdare än någon kunnat förutse. Zhanna Litvina förklarar att förtrycket är starkare än någonsin tidigare i Vitrysslands historia.

Demonstration 2006 i Minsk. Oppositionsledare greps i
samband med det valet även det året. Foto:Charter 97

– Efter demonstrationerna känner vi oberoende journalister en gemenskap. Även de journalister som blev misshandlade under demonstrationerna och de som fick sina hem genomsökta fortsätter. Vi känner att medborgarna efterfrågar opartisk information. Vi behövs, sade Zhanna Litvina.
Hon berättade hur en tidningsredaktion fick all utrustning beslagtagen, allt utom vattenkokaren som i nästa utgåva fick pryda förstasidan.
– Allt detta gör regeringen för att skrämma oss till tystnad och stoppa all opartisk information. Men de oberoende journalisterna hittar sätt att fungera trots att staten motarbetar dem, fortsatte hon.

Det största problemet för journalisterna är bristen på resurser som gör att de inte kan nå ut till medborgarna som de önskar.
– Men det är svårt att arbeta med det stora propagandamonstret nära inpå, sade hon.

Zhanna Litvina har svårt att föreställa sig en dialog med regeringen eller någon annan form av interna reformer. Lukajeko håller Vitryssland i ett järngrepp.
– Vi vet att Europa och västvärlden arbetar hårt för demokrati och mänskliga rättigheter. Det är viktigt att omvärlden riktar uppmärksamheten mot vår situation. Omvärlden och regeringskritiska i Vitryssland behöver förena sina röster till en stark röst. Kanske kan straffen för de anklagade journalisterna i alla fall mildras om rösten är tillräckligt stark, avslutar Zhanna Litvina.

Text: Yvette Lindholm

Läs mer

Amnesty Press
Medietung protest mot vitrysk repression (11 januari 2011 )

Dagliga räder mot regimkritiska organisationer (13 februari 2011)

Pressfriheten hotas i Vitryssland (2 april 2004)

Amnesty

Demonstranter straffas och klappjakt på journalister (Pressnotis tisdag 1 april 2008

Amnesty kräver frigivning av 15 samvetsfångar (Pressnotis 12 januari 2011)

Övergrepp i efterdyningarna av valet (Läs om Amnestys rapport om valet släppt 2 februari 2011)

reportage | 2011-02-21