Kerry Max Cook- oskyldig men satt 20 år i dödscell

reportage | 2009-11-20

Kerry Max Cook tror att vår generation kommer att få se att dödsstraffet i USA avskaffas.__ Foto: Anna Wehlin

När Kerry Max Cook var 19 år gammal anklagades han för mord i Texas och dömdes trots att han var oskyldig till döden i en inkorrekt rättegång. Han tillbringade över tjugo år i ett av USA:s brutalaste fängelser där han kontinuerligt utsattes för våldtäkt och andra övergrepp. Efter fyra rättegångar släpptes han slutligen 1997 och friades senare från alla anklagelser. Nu ägnar han sin tid åt att få ut sanningen om det amerikanska dödsstraffet. Den 16 november kom han till Stockholm för att berätta sin historia.**

När Lars Åke Augustsson från Amnestys Aktionsgrupp mot Dödsstraff presenterade Kerry Max Cook på ABF-huset i Stockholm gjorde han det som ett exempel på en människa som kämpar för rättvisa i världen. Och det är vad Kerry Max Cook gjort sedan han släpptes ur dödscellen. Han är bland annat författare till boken ”Chasing justice” där han berättar om sina erfarenheter som oskyldigt dödsdömd och reser runt i världen för att föreläsa om sina år i fängelse.
- När jag hade dömts till döden och konfronterades av media så sade jag till dem; ”de har satt dit mig, jag är oskyldig. Om det så tar mig tio år eller tjugo år så ska jag en dag bevisa att jag inte gjorde det här”. Vad jag inte visste då var att det faktiskt skulle ta 22 år, säger Kerry Max Cook.

Lars Åke Augustsson från Amnestys Aktionsgrupp mot Dödsstraff arrangerade kvällen på ABF-huset i Stockholm. Foto: Anna Wehlin

Det var den 22-åriga Linda Jo Edwards som han anklagades för att ha våldtagit och mördat. Hon hade haft en kärleksaffär med James Mayfield, en dubbelt så gammal gift man, som hon gjorde slut med sin sista kväll i livet. James Mayfield var också polisens ursprungliga huvudmisstänkte, men han skaffade sig snabbt en bra försvarsadvokat och är än idag en fri man trots att DNA-bevisning nu fastslagit att hans sperma fanns på offrets kläder. Kerry Max Cook berättar att det fanns mycket som redan då pekade på att James Mayfield var mördaren:
- Lindas rumskamrat såg Mayfield i sovrummet där de fann kroppen. Rumskamraten identifierade honom och kunde beskriva mördaren utförligt. Mayfield passade beskrivningen som handen i handsken. Rumskompisen klarade dessutom polisens test som klargjorde att hon talade sanning. Men tack vare en skicklig advokat blev Mayfield orörbar och förnekade dessutom sin relation med Linda Jo Edwards i ett mord som ansågs ha haft sexuellt motiv.

Själv hade Kerry Max Cook träffat flickan vid kvarterets pool och följt med henne hem och där kyssts med henne. Därför fann polisen senare hans fingeravtryck i lägenheten. En så kallad ”fingeravtrycksexpert” försäkrade att avtrycken lämnats där under mordnatten, trots att det inte finns något sätt att åldersbestämma fingeravtryck. Med ett förflutet som ungdomsbrottsling och med endast 500 dollar för att betala en försvarare såg det inte ljust ut för den unge Cook.
- Polisen och åklagarna hittade på en historia för att passa fingeravtrycken, säger han. Ordförande för juryn som skulle avgöra om jag skulle prövas eller inte frågade om de var säkra på att fingeravtrycken inte kunde ha lämnats i lägenheten den gången när jag uppgett av jag varit där. De svarade nekande och hävdade att de bara kunde ha hamnat där under mordnatten och inte tidigare. Men det finns inget vetenskapligt sätt att bedöma åldern på ett fingeravtryck och ”experten” som därmed begick mened sade senare att åklagarna hade fått honom att ljuga.

Kerry Max Cook satt i fängelse i över tjugo år för ett mord han inte begått. Foto: Anna Wehlin

Rättegången var inkorrekt på många olika sätt; åklagarna gjorde bland annat en hemlig överenskommelse med en annan brottsling som frigavs strax efter att han vittnat falskt om att Kerry Max Cook erkänt mordet för honom. De förfalskade obduktionsrapporten genom att flytta fram tiden för flickans död till ett klockslag som Kerry Max Cook inte hade alibi för och rumskompisen ändrade sitt vittnesmål och pekade ut honom istället för Mayfield med motiveringen att hennes minne hade förbättrats med tiden. Överhuvudtaget målades en falsk bild av händelseförloppet upp som resulterade i att Kerry Max Cook dömdes till döden och skickades till dödscell i Texas.
- Fängelselivet var brutalt, säger han. Nästan alla fångarna bar hemgjorda knivar och det förekom ofta slagsmål med dödlig utgång. Fängelset utgjorde dessutom ett mycket fördömande samhälle. Har du begått brott mot kvinnor eller barn blir du ofta ett mål för våld och det enda sättet att få respekt är att döda dem som ger sig på dig. Jag utsattes för fysiska övergrepp och våldtogs av andra intagna och då förlorade jag den här respekten. Jag hade kunnat återfå den genom att döda, men jag var inte en mördare när jag sattes i dödscell och jag tänkte inte bli det där heller.

Foto: Anna Wehlin

Kerry Max Cook försökte ta livet av sig ett flera gånger men bestämde sig till slut för att inte ge upp. Han förklarar att hans broder Doyle Wayne, som sköts ihjäl efter ett krogbesök under tiden han satt i fängelse, hade lärt honom att kämpa.
- Jag insåg att om jag dog så skulle sanningen dö med mig. Jag fick hopp av en annan oskyldigt dömd fånge som friades under tiden jag satt i fängelse och jag började lära mig skriva för att kunna kommunicera med världen utanför. Min jakt på rättvisa var obeveklig.

Kerry Max Cook lyckades slutligen komma i kontakt med tidningen Dallas Morning News som publicerade ett antal artiklar om hans öde:
- Jag har inget tvivel om att det hjälpte till att rädda mitt liv.

Efter att hans fall uppmärksammats av media och han hade fått hjälp att framstående rättskämpar som Jim McCloskey och advokaten Paul Nugent togs hans fall upp för fjärde gången i domstol. När Kerry Max Cook väl fick professionell rättshjälp höll inte de fabricerade bevisen och falska vittnesmål som åklagarna lagt fram genom åren och han släpptes 1997 ur fängelset efter att ha skrivit på en ”plea bargain” (köpslående om brottsrubricering). Två år senare friade ny DNA-bevisning honom från alla anklagelser.

Kerry Max Cook med sonen KJ. Foto: Anna Wehlin

Kerry Max Cooks historia för tankarna till historien om Edmond Dantès, greven av Monte Cristo, men till skillnad från denna fiktiva figur i Alexandre Dumas roman söker inte Cook efter hämnd utan vill istället förlåta.
- Under lång tid satt hatet i mig som en förblindande snöstorm och gjorde att jag inte kunde se. Vid 42 års ålder förlät jag alla som hade felat mig. Det är bibeln som har hjälpt mig att gå från hat till förlåtelse. Tiden i fängelset tog mig inte, den tog inte kärleken. Jag trodde att jag skulle förändra min son KJ:s liv, men det blev han som förändrade mitt. Jag har lärt mig vikten av att älska min familj och att livet är en gåva, inte ett privilegium.

Ingen har ännu blivit straffad för vad som gjorts mot Kerry Max Cook och ibland frågar han sig varför det bara är han som drabbats av den här brutaliteten, varför ingen har ställts till svars. Nu har till slut en juristfirma gått med på att representera honom och kräva kompensation för åren i fängelse.
Och även om att Kerry Max Cook är kritisk till USA:s förmåga att ta till sig kritik utifrån så ser han ändå ljust på framtiden:
- Jag tror att president Obama känner trycket från omvärlden på ett sätt som den förre presidenten inte gjorde, att han i högre utsträckning är känslig för påtryckningar och bryr sig mer. Om organisationer som Amnesty i Sverige och Norge inte ger upp så vinner vi till slut. Jag tror att vår generation kommer att få se att dödsstraffet avskaffas i USA.

Text: Louise Sundström
Bild: Anna Wehlin

Läs mer:

20 år i dödscell **(Amnestys hemsida)

reportage | 2009-11-20