ALMEDALEN2015: Hårda angrepp från Nordea mot Amnesty – ”ni har fel om Nigerdeltat”

Tältet på Visbys Donners brunn är fullsatt och diskussionen blir emellanåt hetsig när bankernas investeringar diskuteras på onsdagen i Almedalen. Arrangörer är Fair Finance Guide, Amnesty International och Naturskyddsföreningen. Amnesty anklagas för att sprida felaktig information om Nigerdeltat.

reportage | 2015-07-05
Av: Andrea Pettersson
I panelen: Anna Nilsson, Swedbank Robur, Sasja Beslik, Nordea, Jakob Köning, Fair Finance Guide, Kathleen McCaughey, Amnesty.

I panelen: Anna Nilsson, Swedbank Robur, Sasja Beslik, Nordea, Jakob Köning, Fair Finance Guide, Kathleen McCaughey, Amnesty. Foto: Annie Beckman

Sajsa Beslik, chef för ansvarsfulla investeringar på Nordea, en av de banker som fått mest kritik, sågar stora delar av rapporten som granskat bankernas investeringar. Särskilt kritisk är han till uppgifterna om företaget Shells åverkan i Nigerdeltat i södra Nigeria där han menar att Amnesty tagit patent på att bedöma vad som är bra påverkansdialoger eller ej.

– Amnesty gör mycket bra men här är det helt fel, helt fel. Jag har själv besökt Nigerdeltat och Amnestys information härifrån innehåller rent ut sagt gamla och felaktiga uppgifter, säger Sajsa Beslik.

Fullsatt tält när seminariet ”Ansvarsfulla investeringar – Leder bankernas påtryckningsdialoger med företagen till förändring?” hölls.

Fullsatt tält när seminariet ”Ansvarsfulla investeringar – Leder bankernas påtryckningsdialoger med företagen till förändring?” hölls. Foto: Annie Beckman

Samtalet tar utgångspunkt i den rapport som det internationella initiativet Fair Finance Guide släppte tidigare i år och som granskar de sju största bankerna i Sverige och vilka krav de ställer i sina investeringspolicyer kring hållbarhet och socialt ansvar. En uppföljning på denna släpptes av Amnesty den 17 juni och visar att svenska banker investerar i företag som bidrar till kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Rapporten anser även att det försvar som de flesta bankerna använder sig av – påtryckningsdialog med företagen – oftast inte håller måttet.

Kathleen McCaughey, Amnesty Sverige.

Kathleen McCaughey, Amnesty Sverige. Foto: Annie Beckman

Stämningen i tältet är märkbart irriterad och Amnestys Kathleen McCaughey, handläggare på Amnesty, kontrar upprört alltmedan Sasja Beslik undviker hennes blick.

– Jag vet inte ens var jag ska börja, säger Kathleen McCaughey. Ni har samtal med Shell med skiffergas just nu, hur kan ni träffa Shell och inte ta upp Nigerdeltat?

Både Kathleen McCaughey och Jakob König, projektledare på Fair Finance Guide menar att trots att det finns dialog med de företagen som bankerna investerar i så är den inte tillräcklig för förändring.

– Det är väldigt svårt för oss att tro att ett företag som Shell känner press när de får två mejl på ett år av en konsult, det rimmar illa, betonar Kathleen McCaughey. Antingen får man sätta mer press eller sluta låtsas att man försöker påverka.

Efter att Sasja Beslik efter halva tiden skyndat iväg till ett annat evenemang blir stämningen i tältet avsevärt lugnare. Panelen enas om att allt för lite resurser läggs på påverkansarbete både från bankernas och den ideella sektorns sida.

Swedbank Roburs hållbarhetschef Anna Nilsson, vars bank kommit bättre undan i rapporten än Nordea, tycker att man måste se svårigheterna i att föra en bra påverkansdialog och slätar över.

Amnesty har under flera år drivit en kampanj mot Shell som har anklagats för miljöförstöring i Nigerdeltat i Nigeria. Här är det tjeckiska aktivister som protesterar i Prag i april 2012

Amnesty har under flera år drivit en kampanj mot Shell som har anklagats för miljöförstöring i Nigerdeltat i Nigeria. Här är det tjeckiska aktivister som protesterar i Prag i april 2012 Foto: Vojta Gabriel (www.fotogabriel.cz)/AI

– Ni överdriver vad vi säger också, vi säger inte att vi har lyckats med all påverkansdialog. Vi lyckas ju inte alltid och ni lyckas ju inte alltid påverka heller, säger hon och frågan om vems ansvaret egentligen är hänger kvar i luften.

Andrea Pettersson
[email protected]

Läs också
Fair Finance Guide vill skapa schysstare banker (Amnesty Press 29 januari 2015)

Amnesty Press i Almedalen

ALMEDALEN2015: Romers rättigheter väger lätt i EU (5 juli)

ALMEDALEN2015: Naturresurserna – en förbannelse för Västsahara? (3 juli)

ALMEDALEN2015: ”Sverige måste gå före” när det gäller lagliga vägar in i Europa (2 juli)

ALMEDALEN2015: ”Tragedin har blivit en juridisk rutin” (2 juli)

ALMEDALEN2015: Vild debatt om den svenska abortlagen (1 juli)

ALMEDALEN2015: Hopp om förändrad abortlag i Irland (1 juli)

ALMEDALEN2015: Vapenexportutredningen – handel som vanligt eller demokratikriterium som gör skillnad? (30 juni)

reportage | 2015-07-05
Av: Andrea Pettersson