Vi vill ha fest – ingen jävla husarrest

reportage | 2005-11-13

Närmare 500 personer demonstrerade i lördags för en ny sexuallag.

Återigen står frågan om våldtäkter högt upp på den mediala dagordningen. Rubrikerna om överfallsvåldtäkter har varit många de senaste veckorna. På lördagen deltog uppemot 500 personer i en manifestation i Stockholm för att visa att ”Nu är det nog” och kräva att lagen ändras så att sex utan samtycke blir brottet våldtäkt.

”Vi vill ha fest, Vi vill ha fest, Ingen jävla husarrest”. ”Ni kallar oss för horor. Vi skiter väl i det”. ”Vi tar natten tillbaka”. Slagorden ekade mellan husen på Götgatan när ett demonstrationståg på lördagen gick från Medborgarplatsen till Sergels torg. Närmare 500 personer, merparten kvinnor men också en hel del män, deltog i manifestationen som var en reaktion efter den senaste tidens fokus på våldtäkter.

I medierna har det höga antalet överfallsvåldtäkter fått stor uppmärksamhet under senaste tiden och från olika håll presenteras olika råd om hur kvinnor ska skydda sig i den offentliga miljön.
- Myndigheter, polis och media, ja till och med skolan uppmanar nu kvinnor och flickor att stanna hemma på kvällar, sade författaren och journalisten Mian Lodalen i sitt inledande tal. Som om det vore en option, som om kvinnor inte arbetar kvällar och nätter, som om vi kvinnor inte skulle ha rätt att gå på bio eller restaurang eller för den delen supa oss fulla ibland. Som om det vore ett vettigt försvar att vi ska ge upp vår frihet att röra oss ute så fort det blir mörkt .

Mian Lodalen var konferencier, men höll också ett inledande tal.

  • Det anstår inte en demokrati och ett modernt samhälle som säger sig arbeta för jämställdhet att uppmana halva befolkningen att stanna hemma, sade Mian Lodalen till applåder.

Och hon påpekade att våldtäkter också äger rum andra tider på dygnet och nämnde att en ung tjej för några veckor sedan utsattes för våldtäkt nära Gullmarsplan på eftermiddagen.

  • Det är lätt att känna sig rädd och känna vanmakt, men också helig vrede, fortsatte Mian Lodalen. Ändå går det sakta framåt, motståndet ger effekt. Hon pekade på att justitieminister Thomas Bodström i veckan hade lovat att verka för förslaget om samverkan mellan myndigheter för att införa jourer för våldtäktsoffer som Jämo Claes Borgström hade presenterat i sin utredning och att Svea hovrätt i tisdags hade avkunnat sin första dom, en skärpning jämfört med tingsrättens dom, efter den nya
    sexualbrottslagen.

Josefin Grände, som länge har arbetat med våldtagna kvinnor vid Alla kvinnors Hus, pekade på det orimliga i att nio av tio utredningar kring anmälda våldtäkter läggs ned.
- Det har talats om manshat, där män till och med har kallats för djur, under sista tiden, sade hon i sitt tal. Men jag skulle vilja se den man som inte vågar gå ut på grund av detta manshat!

Radiojournalisten Maria Sveland ansåg att alla vita västerlänningar har ett ansvar för förhållanden i tredje världen, liksom alla vita sydafrikaner hade ett ansvar för apartheidsystemet i Sydafrika.
- På samma sätt har alla män ett ansvar för att, tillsammans med kvinnor, motverka våldtäkterna, sade Maria Svealand och undrade varför män är så tysta.

Maria Sveland undrade varför män är så tysta i våldtäktsdebatten.

Författaren Lisa Gålmark pekade på att könsroller grundläggs redan i barndomen och Marie Glaas från Uppsala kvinnojour ansåg att det var dags att sluta tala om sexualbrott:
- Det handlar om brott mot kvinnors liv och hälsa!

Maria Bexelius från Amnesty hörde till talarna vid det avslutande mötet på Sergels torg och sade att både i Sverige och andra länder kan det vara fullt konsekvent och rationellt att inte anmäla en våldtäkt till polisen:
- Hotbilden kan då mycket väl öka och en rättsprocess kan bli djupt kränkande för en våldtagen och misshandlad kvinna och bli ytterligare en erfarenhet av sexism.

Maria Bexelius pekade på att stater har en klar folkrättslig skyldighet att bryta tystnaden och inte direkt eller indirekt liera sig med förövaren av brott:
- Våldtäkt och andra former av mäns våld mot kvinnor utgör, enligt internationell rätt, brott mot grundläggande mänskliga rättigheter och kan utgöra tortyr.

Och hon betonade att Amnesty kräver av både riksdagen, regeringen och kommunerna att de intensifierar våldsbekämpningen.
- Frågan om mäns våld och grov könsdiskriminering måste prioriteras på alla politikerområden, sade Maria Bexelius. Det handlar om demokrati, jämställdhet, välfärd, hälsa och grundläggande mänskliga rättigheter för alla.

Kajsa Grytt sjöng sin sång ”Ökensand” på Medborgarplatsen.

Lördagens protest hade organiserats av nätverket Nog Nu, Alla Kvinnors Hus, Uppsala kvinnojour, Amnesty och Kvinnors Nätverk. Kraven var att lagen ändras så att sex utan samtycke betraktas som våldtäkt, att alla kvinnor ska ha rätt att röra sig fritt vid alla tider på dygnet utan att skuldbeläggas och att våldet mot kvinnor erkänns som en människorättsskandal

Text och bild: Ulf B Andersson

reportage | 2005-11-13