»Vi ger inte upp« - det blir Pride i Belgrad 2013

Reportage | 2012-11-26
Även publicerad i AmnestyPress #4/2012

Liksom förra året förbjöd myndigheterna i år den Prideparad som skulle ha hållits i Belgrad. Arrangörerna pekar dock på att de serbiska hbt-aktivister i år fyllde en Pridevecka med andra aktiviteter. Amnesty Press har träffat Boban Stojanovic från Queeria.

Årets inställda parad avslutades med utlysandet av Pride nästa år. Foto:
Vesna Lalic/Belgrade Pride

Boban Stojanovic telefon ringer säkert fem gånger under vår lunch. Men det är ingenting jämfört med förra veckan, berättar han, då det ringde så mycket att han aldrig hann ringa tillbaka till någon. Vi äter lunch på restaurangen Holesterol – ja, namnet betyder det du tror – i en ruffig gatuända nära organisationen Queerias kontor. Boban Stojanovic, aktivist i Queeria och en av arrangörerna av Pride-veckan i Belgrad i början av oktober, har sovit på kontoret de senaste veckorna och ätit lunch på Holesterol var och varannan dag.
För andra året i rad blev den planerade Pride-paraden i den serbiska huvudstaden Belgrad förbjuden av inrikesministeriet på grund av den stora säkerhetsrisken med ett sådant arrange-mang. År 2010 skyddades 1 000 deltagare av 5 000 poliser och Belgrad fick uppleva de värsta kravallerna på flera år. I snacket så här efter Pride 2012 vill Boban helst fokusera på det som faktiskt lyckades; de sju dagarna fulla med seminarier, presskonferenser, utställningar, fester. Och att media blivit bättre på att rapportera om hbtq-frågor; kunnigare och mindre av sensationsjournalistik.
– Det är stor skillnad jämfört med för bara några år sedan, säger han.

Veckomagasinet Nin publicerade exempelvis en lång och balanserad intervju med den svenska bildkonstnären Elisabeth Ohlson Wallin om Ecce Homo-utställningen som visades under Pride-veckan. 2 000 poliser vaktade utställningslokalen under de två timmarna den tilläts vara öppen. Religiösa grupper protesterade utanför med ikonbilder och kors i händerna.
De svarta ringarna under ögonen vittnar om att Boban Stojanovic inte hunnit sova ikapp än, så här tre dagar efter att paraden inte blev av. Det är svårt att komma på något teve- eller radioprogram som Boban inte varit med i de senaste veckorna. Det blir stort fokus på honom, och nu skulle han gärna se att flera hbt-aktivister fick träning i mediaframträdande. Han blir ofta igenkänd på gatan och vågar aldrig åka buss på kvällstid.

Istället för parad hölls den 6 oktober en känsloladdad presskonferens med namnet ”Pride innanför fyra väggar” som avslutades med en 60 sekunder lång gatuaktion på ett kvadratmeterstort utrymme omedelbart utanför mediacentret. Symboliskt trängde aktivisterna ihop sig på den lilla biten av offentlig mark och höll upp skyltar med datum för nästa Pride; 28 september 2013.
Arrangörerna fick stöd av svenska organisationer och EU-minister Birgitta Ohlssons närvaro fick mycket uppmärksamhet i media. Inom den rörelse som arbetar mot diskriminering av homosexuella, bisexuella och transpersoner råder dock inte någon samsyn om att fortsätta insistera på en parad. Många är tveksamma till om en parad är den bästa strategin för att minska fördomarna om homosexuella bland allmänheten. Andra tar avstånd från paraden eftersom den kräver ett stort mått av samarbete med myndigheter och lätt blir ett verktyg för politikers behov av att framstå som EU-vänliga.

President Tomislav Nikolic sade i valkampanjen i våras att han skulle kunna tänka sig att delta i en parad. För många hbt-aktivister skulle det vara otänkbart att gå i samma parad som en man som tidigare tillhörde det extremnationalistiska radikalpartiet och förknippas med 1990-talets nationalism och helt andra värderingar än Pride-paraden vill förmedla. Från regeringens håll har premiärminister Ivica Dacic, som tillhör samma socialistparti som framlidne ex-presidenten Slobodan Milosevic, varit noga med att säga att inga EU-krav i världen kan få honom att tillåta en parad om han inte känner för det.
Det uteblivna stödet från regeringen gör aktivister utsatta i Serbien och beroende av påtryckningar från utlandet för att hbt-personers rättigheter ska stärkas. Frågan är om den splittrade och nedslagna hbt-rörelsen förmår kraftsamla på nytt.
Boban Stojanovic tvekar dock inte.
– Det är helt otänkbart att ge upp nu, säger han.

Text: Christina Wassholm

Läs mer
Amnesty Press i Belgrad: Prideparad förbjuds - ”Staten har helt enkelt kapitulerat för våldsverkarna” (Amnesty Press 5 oktober 2012)

Reportage | 2012-11-26
Även publicerad i AmnestyPress #4/2012