Miljöoffren kastade sig om min hals

reflektion | 2007-04-10

Var börjar och slutar de mänskliga rättigheterna? Just nu pågår en fotoutställning på Etnografiska museet i Stockholm, Hard Rain – Our Headlong Collision with Nature, under perioden 23 mars – 15 juni. Är miljöfrågan MR-rörelsens nästa utmaning?

Bob Dylans sång A Hard Rain's A-Gonna Fall har inspirerat till utställningen.

Ingen har väl undgått att lägga märke till att miljöhotet har seglat upp som ett hett ämne under det senaste året.
Mark Edwards som producerat utställningen fick redan 1969 idén att illustrera en Bob Dylan-text med titeln, A Hard Rain’s A Gonna Fall, med ett foto till varje textrad i sången.

Utanför Etnografiska museet hänger fotografierna som ett pärlband på stora kanvastyger och bildar en allé kring gången till entrén. Lite trevande kändes det först. Hur hänger alla dessa bilder ihop? Bildar de ett mönster? Men när jag tittade mig igenom fotografierna kände jag hur en klump bildades i bröstet, som sedan förflyttade sig nedåt magen, och jag kände mig allt mer illamående.

Vid kriget i Östpakistan (nuvarande Bangladesh) 1971 flydde 10 miljoner människor till Indien. En höjning av havsnivån kan leda till en miljökatastrof där 20 miljoner människor tvingas lämna sina hem i Bangladesh.
Foto: Mark Edwards

Vad gör vi mot vår natur och våra medmänniskor, de allra fattigaste som ofta är de främsta offren för miljökatastrofer, och som offer också tvingas bidra till miljöförstöringen?

Under åren har det rests krav på rättigheten att få äta mat som är producerad på ett ekologiskt och rättvist sätt, att vår jord inte får brytas ned så att våra barn och barnbarn inte ställer oss till svars för irreparabla skador, men finns även ett utvidgat ansvar för MR-rörelsen?

Det känns som om miljörörelsens organisationer pressar närmare och att offren för miljöhoten står och stampar vid dörren.

Det är de allra mest utsatta som drabbas värst av torka, översvämningar, eller rovdriften efter naturresurser. CNN visade förra helgen filmen Congo’s Tin Soldiers, som lyfter fram de miserabla arbetsförhållandena för gruvarbetarna i östra delen av Demokratiska republiken Kongo. Det är slavliknande förhållanden och högst hälsovådligt.

För en dryg månad sedan fick det nederländska företaget Trafigura sitt straff för att ha dumpat tonvis med miljögifter i Elfenbenskustens största stad Abidjan. Och ett annat område i Afrika, det oljerika deltat vid Nigeria kust, har många gånger uppmärksammats för de ingrepp oljebolagen orsakar både på naturen och i människors levnadsmiljö. Nu gäller det att inte bara driva miljöfrågorna ur ett Al Gore-perspektiv*, ur ett egenintresse ”för våra barn och barnbarns skull” – utan i solidaritet med de allra mest maktlösa vars rätt till liv och hälsa dagligen kränks av hänsynslösa kortsiktiga intressen.

Bilderna i fotoutställningen visar smältande glaciärer, de brutala konsekvenserna av växthuseffekten, oljeutsläpp, förtvivlade människor, flyktingar, slaktbilder av kor med galna kosjukan, kåkstäder i eländig terräng och ett matutskänkningsställe under torkan i Etiopien, där en kvinna ligger döende framför två fotografer och tjugo journalister.

Smältande glaciär
på Grönland.
Foto: R. J Braithwaite__Glaciär i Jacabamba-
dalen i Peru 1980...
Foto: Bryan Lynas__...och samma glaciär
2002.
Foto: Mark Lynas

En bild föreställer barn som badar i en förorenad flod bland tomma matförpackningar, vattenflaskor i plast och frigolitlådor – en soptipp helt enkelt. Kanske hittar de något användbart? Fotot, taget av Hartmut Schwartzback, illustreras av texten: Where the pellets of poison are flooding their waters.

En annan visar en arbetsplats, kanske en gruva, där ett myller av människor, svarta av sot, arbetar under ytterst ovärdiga förhållanden, till texten: _Where the people are many and their hands are all empt_y, taget av Sebastiao Salgado.

Utställningen Hard Rain vill också inspirera läsare att delta i debatten om frågor som rör klimatförändringar, miljöförstöring och fattigdomen i världen på webbadressen www.hardrainproject.com

Av: Solveig Hauser

April 2007

  • (Al Gore är USA:s tidigare vicepresident, som nyligen gästade Sverige för att marknadsföra sin nya bok, med samma titel som filmen som släpptes förra året, En obekväm sanning.)
reflektion | 2007-04-10