Aktivistseminariet 2012 – en helg av inspiration och glädje

reflektion | 2012-11-12

Varje år håller svenska Amnesty ett aktivistseminarium där kommande kampanjer planeras och nya perspektiv ska presenteras för att ge inspiraton i arbetet för mänskliga rättigheter. Sara Elz, praktikant vid Amnestys kontor i Malmö, ger här en personlig bild av en intensiv hösthelg i Stockholm.

Lördagen den 27 oktober vaknade Stockholm till minusgrader och en höstsol som värmde. För Amnesty aktivister och medlemmar landet runt var det något utöver det vackra vädret som spred glädjekänslor i ottan. Tiden hade nämligen kommit för det årliga aktivist seminariet att äga rum!
En tillställning där veteraner som nykomlingar träffas under en helg för att utbyta idéer, lyssna på seminarier och möta andra engagerade människor.

Amnestys årliga aktivistseminarium hölls i år på Globala gymnasiet i Stockholm och hade runt 100 deltagare. Helgen började klockan 8.30 lördagen den 27 oktober när Stockholm vaknade till minusgrader och en höstsol som värmde. Av den tidiga timmen märktes inga spår på Globala gymnasiet där veteraner som nykomlingar inom Amnesty träffas under en helg för att utbyta idéer, lyssna på seminarier och möta andra engagerade människor.

Efter inledningstal och workshops som berörde bland annat gruppdynamik var det dags för en av de första talarna för helgen; människorättskämpen och aktivisten Timothy Gee. En ung man som med anledning av hans engagemang i miljöfrågor hade rest till Stockholm från London med tåg. Utöver sin aktivism har Tim skrivit boken, ”Counterpower – making change happen” som handlar om hur sociala rörelser på ett fredligt sätt kan uppnå förändring i ett förtryckande samhälle genom att utmana traditionella tillvägagångssätt. Med deltagarna placerade i hästskoformade grupper var aulan fylld till bredden när Tim satte igång. Passet var dynamiskt uppbyggt, där information förmedlades via personliga historier, som i sin tur varvades med en mängd olika övningar där deltagarna fick vara aktiva.

När passet var slut dröjde några deltagare kvar, ställde frågor och delade med sig av sina egna erfarenheter. Nu förtydligade även Tim vad han menade med några av hans teorier. Såsom varför han anser en regim, en elit, i grund och botten är svag. Detta baserar han på att om de som bestämmer ska få behålla makten, krävs det en nivå av samarbete från de som inte har makten. För om de inte skulle samarbeta, försvinner makten från de som har den. Han delade även med sig om sin teori på hur stor en social rörelse måste vara för att kunna uppnå förändring. Tim ansåg att även om det är omöjligt att sätta ett exakt antal så är det större chans för att förändringen blir demokratisk och hållbar ju större rörelsen är.
Tim avslöjade också vad han själv ansåg vara den största svagheten med hans teori, nämligen risken med att den revolutionära rörelsen tar den förtryckande maktens position, och helt enkelt fortsätter förtrycka. Han hävdade dock att detta är mer troligt om förändringen skett på ett våldsamt sätt, än fredligt.

På lördagseftermiddagen ändrades temat från sociala rörelser till att kretsa kring mödradödlighet i Sierra Leone. Mödradödlighet är en fråga som Amnesty är engagerad i under kampanjen ”Fattigdom en Rättighetsfråga”. Ayodele Ameen, anställd på Afrikaavdelningen på Amnestys Internationella Sekretariat i London informerade om hur mödradödlighet i Sierra Leone inte är en hälsofråga, utan en människorättsskandal. Samt om hur kampen för att uppnå det femte av FN:s millenniemål; förbättrad mödrahälsa världen över, fortsätter.

Sierra Leone är ett av de länder där flest kvinnor dör årligen i samband med komplikationer relaterade till graviditet och förlossning. Dessa siffror till trots har flera steg i rätt riktning tagits för att försöka förändra detta. Ett sådant steg är initiativet till gratis sjukvård runt om i landet, där Amnesty International är delaktiga i försöken att skriva in gratis sjukvård i den nationella lagstiftningen.

Ayodele berättade även om en speciell kampanj som de har jobbat med nu inför det kommande valet i Sierra Leone. Olika kandidater till presidentposten har skrivit under en speciell röstsedel. Röstsedeln statuerar att om den underskrivande personen i fråga blir vald till president, så lovar de att vara öppen för att jobba för att minska mödradödligheten i Sierra Leone. Än så länge har 9 av 10 presidentkandidater skrivit under röstsedeln. Ayodele hade mycket att berätta om, men lite tid, så efter sitt pass utvecklade han mer om hur arbetet för att minska mödradödlighet i Sierra Leone kommer att fortsätta.

Då det kommande valet är redan den 17 november så kommer det närmsta arbetet att fortsätta kretsa kring valet och att få alla kandidater att skriva under röstsedeln. Även om detta kommer vara det primära fokuset, så delade även Ayodele med sig av vad han ansåg vara problematiskt med röstsedeln. Kandidaterna skriver under att de kommer att vara öppna för att jobba med frågan, inte på vilket sätt, något som Ayodele hävdar inte garanterar några förändringar egentligen.

Återstående del av dagen fortsatte på samma tema men nu var det dags för alla aktivister att få göra något. En grupp från Norrköping hade arrangerat en manifestation mot just mödradödlighet i Sierra Leone. De hade ordnat ett fackeltåg, som alla, deltagare och arrangörer gick tillsammans från Zinkensdamm till Medborgarplatsen.

När man kom fram till torget, möttes man av en rad med människor övertäckta med lakan och röda rosor. Under lakanen skymtade runda magar. Det var några från Norrköpingsgruppen som gestaltade mödradödligheten i Sierra Leone. Fackeltåget placerades i noga uträknade rader, vända mot människorna under lakanen, och lyssnade till Lise Bergh, svenska Amnestys generalsekreterare, som berättade hur Amnesty jobbar mot mödradödlighet. Även Ayodele kom till tals och delade med sig om sin kunskap i ämnet. I minusgradernas lördag brann till slut facklorna ut och talen tystnade medan frusna och berörda deltagare gav sig av åt olika håll.

När söndagen kom, märktes det att gårdagens intensitet hade satt sina spår. Deltagarna såg lite trötta ut men då Amnestykören tog ton och startade dagen med gamla slavsånger och låtar Martin Luther King använde i sin medborgarrättskamp i USA, var energin snart tillbaka. Aulan var fylld till bredden när Lina Granlund från RFSU höll ett seminarium om sexuell och reproduktiv hälsa. Deltagarna hade mycket att tycka till om och Lina berättade hur viktigt det är att se sina sexuella rättigheter som mänskliga rättigheter lika för alla. Sexuell och reproduktiv hälsa kommer att vara temat för Amnestys kampanj i mars och det märktes att ämnet var efterlängtat av deltagarna.

Dagen fortsatte med workshops för den närmast kommande kampanjen, Skriv för Frihet. Alla deltagare delades upp i två grupper och fick med stöd av lite godis och handledare, fundera kring aktiviteter man kan göra i samband med aktionsdagen den 8 december.
Efter ett pass där kreativa idéer med allt från att göra julgranskulor med tema skriv för frihet till nattliga skrivmaratons var det dags att utse vinnaren av den bästa aktionen i samband med kampanjen Stoppa tvångsvräkningar av romer i Europa. Med loppis, kortfilmer och tavelauktion som motivering vann Norrköpingsgruppen klappometern och fick pris för bästa aktion.

När applåderna hade lagt sig, var det dags för deltagarna att krama varandra hejdå. Löften utbyttes om att starta grupper, höras igen och göra gemensamma aktioner. Så efter en helg full av möten, inspiration och lärande var det med andra ord dags att avsluta seminariet för 2012. Amnesty affischer plockades ner, folk begav sig till centralstationen, arrangörerna städade, höstsolen fortsatte att sprida värme. Men det som fortfarande värmde allra mest, var energin och inspirationen från alla deltagarna.

Text: Sara Elz
Foto: Sara Elz och Emelie Svensson

Fotnot: Tim Gees bok kan man köpa här

Fyra deltagare på aktivistseminariet

Namn: Almesias Gonzales
Ålder: 68
Anknytning till Amnesty/Grupp?: Grupp 33 i Halmstad, och vi jobbar mest med brevskrivning.
Vad har varit bäst på seminariet?: Att se så många engagerade ungdomar! Att se hur de brinner för förändring och att det verkligen vill göra något!
Vad kommer du att ta med dig härifrån?: Det är just det, känslan man får av alla engagerade ungdomar. Jag blev förvånad eftersom att vi i vår grupp är äldre men nu känner jag att jag ska gå till högskolan i Halmstad och försöka få folk därifrån att bli medlemmar i vår grupp!

Namn: Oskar Bengtsson
Ålder: 18 år, snart 19 år.
Anknytning till Amnesty/Grupp?: Jag är med i fyra olika grupper, ESK gruppen, Dödsstraffsgruppen, HBTQ gruppen och styrelsen, alla i Lund.
Vad har varit bäst på seminariet?: De inspirerande människorna, efter att ha varit en rätt inaktiv medlem under det senaste året, är det roligt att träffa alla som är så engagerade och hitta energi från alla!
Vad kommer du att ta med dig härifrån?: Kunskap såklart, men den känns rätt självklar, men också mycket om hur vi kan effektivisera vår aktivism, och som sagt, inspirationen!

Namn: Birgit Savolainen
Ålder: 77 år
Anknytning till Amnesty/Grupp?: 215 i Enköping, vi jobbar med kampanjer och UA, eller blixtaktioner kan man ju också säga. Sedan jobbar vi även med två fall, en om en fånge i Vitryssland och ett annat med två fångar som sitter i Louisanna i USA.
Vad har varit bäst på seminariet ?: Jag måste nog säga Tim Gee. Jag gillade det han sa deom hur vi ska använda motståndarens svagheter för vår egen kamp.
Vad kommer du att ta med dig härifrån?: Ja, att vi måste fortsätta kämpa!

Namn: Emelie Svensson
Ålder: 23 år
Anknytning till Amnesty/Grupp?: Kampanjgruppen i Malmö.
Vad har varit bäst på seminariet ?: Tim Gee och Erik Sörenssen, jag blir peppad av att de kritiserar våra tillvägagångssätt. Det är så lätt i en sån här organisation att man blir lite ”småkristen”, att man är engagerad för sin egen skull, att man är så nöjd av att man vill förändra, då är det uppfriskande med lite kritik.
Vad kommer du att ta med dig härifrån?: Jag är så glad över att ha träffat så många glada och roliga aktivister! Jag blir också så glad över att så mycket folk faktiskt är här!

reflektion | 2012-11-12