Glöm inte Martin och Johan!

ledare | 2012-02-28

Snart tystnar den ungerska radiostationen Klubrádió, den sista oberoende radiorösten i det centraleuropeiska land som snabbt rör sig bort från de principer som landet är skyldigt att respektera som medlem i EU och Europarådet. I Ryssland försöker myndigheterna styra den frispråkiga radiostationen Eko Moskva inför det kommande presidentvalet. I Indien stoppades författaren Salman Rushdie från att framträda på en litteraturfestival i Jaipur och den bangladeshiska författaren Taslima Nasrins självbiografi Exil får inte ges ut. Inget av de indiska partierna har yttrandefriheten på sin agenda, konstaterade hon i brittiska The Guardian.

I Turkiet greps 40 journalister i slutet av december, anklagade för kontakter med PKK, Kurdistans arbetarparti, som för en väpnad kamp mot den turkiska staten. I det här numret av Amnesty Press berättar vi om villkoren för en fri och granskande journalistik i Sydsudan, Mexiko och Madagaskar. Det är en dyster bild som ges med hot, censur, attacker och till och med mord på dem som försöker göra sitt jobb.

Det behövs journalister som på plats med egna ögon kan se vad som händer och som kan ge plats åt vanliga människors berättelser. Inte minst väsentligt är det på platser där konflikter pågår och propagandaspelet gör att verkligheten lätt kan förvanskas. De senaste månaderna har Syrien närmat sig ett inbördeskrig och omvärlden har oftast varit hänvisad till Bashar al-Assads regimpropaganda eller uppgifter från syriska grupper i exil. Att kontrollera olika uppgifter eller bilders äkthet är en svår uppgift och det är lätt att redaktioner sprider obekräftade rykten vidare.
Det kan vara så att 200 civila dödats i den syriska arméns anfall mot bostadskvarter i Homs och det kan vara så att spädbarn i kuvöser i Homs har dött men vi vet inte om dessa uppgifter är korrekta. Därför blir det arbete BBC-journalisten Paul Woods gjorde under striderna i Homs så viktigt. Han kunde inifrån staden rapportera om vad han själv såg när han med risk för sin egen säkerhet befann sig i rebellkontrollerade stadsdelar.

Vad som händer i Ogaden i östra Etiopien förblir en väl bevarad hemlighet. Den etiopiska regimen har med processen mot Martin Schibbye och Johan Persson visat vad som väntar de journalister som vill rapportera vad de sett med egna ögon från ett område där en lågintensiv konflikt länge pågått samtidigt som utländska oljeföretag gärna vill bedriva verksamhet. Nu är Martin Schibbye och Johan Persson dömda till elva års fängelse och det är bara att hoppas att deras nådeansökan snart kommer att bifallas och att de kan återvända hem. Historien kring Carl Bildts ljumma intresse, Lundin Petroleums verksamhet i Ogaden och de verkliga omständigheterna kring gripandet av Schibbye och Persson – gick de in i en fälla? – återstår dock att blottlägga.
Ulf B Andersson

Fotnot: Bidrag till advokatkostnaderna för Martin Schibbye och Johan Persson kan betalas in på bankgironummer 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin.

ledare | 2012-02-28