Nigeria: 43 ”homosexuella” män ska inför rätta 8 augusti

På lördagseftermiddagen 29 juli stormade polisen Vintage Hotel i området Owode Onirin i delstaten Lagos i Nigeria. Olarinde Famous-Cole, presstalesperson vid Lagos-polisen, sade till tidningen Sunday Punch att ”omkring 42 misstänkta homosexuella hade gripits och att hotellet spärrats av medan undersökningen pågår”. Den 8 augusti ska rättegången inledas.

reportage | 2017-08-07
Av: Ulf B Andersson
Bisi Alimi på World Pride i Madrid 2017.

Bisi Alimi på World Pride i Madrid 2017. Foto: Earlyspatz/Wikimedia

På lördagseftermiddagen 29 juli stormade polisen Vintage Hotel i området Owode Onirin i delstaten Lagos i Nigeria. Olarinde Famous-Cole, presstalesperson vid Lagos-polisen, sade till tidningen Sunday Punch att ”omkring 42 misstänkta homosexuella hade gripits och att hotellet spärrats av medan undersökningen pågår”. Den 8 augusti ska rättegången inledas.

Bisi Alimi, nigeriansk hbt-aktivist som sedan år 2009 lever i exil i Storbritannien, sade till Reuters att de gripna männen var besökare på en privat tillställning där deltagarna erbjöds råd och hiv-provtagning. Enligt UNAIDS har Nigeria den största spridningen av hiv-viruset i västra och centrala Afrika.

– Det här fallet är hjärtskärande, sade Bisi Alimi. Det kommer kort efter massarresteringarna i Zaria.

I maj åtalades 53 personer sedan de gripits den 15 april i Zaria i delstaten Kaduna anklagade för att ha deltagit i ett samkönat bröllop. Rättegången har skjutits upp. Enligt den nya lag, Same Sex Marriage Prohibition Act (SSMPA), som trädde i kraft år 2014, kan alla som på något sett medverkar till samkönade relationer dömas för medhjälp eller deltagande i ceremonin och straffet är upp till tio års fängelse. Den som ingår samkönat äktenskap kan dömas till 14 års fängelse.

Sedan Bisi Alimi i nigeriansk statstelevision år 2004 berättat att han var homosexuell utsattes han för hot och fem år senare fick han asyl i Storbritannien. Han driver en stiftelse Bisi Alimi Foundation som arbetar för att stärka rättigheter för homosexuella, bisexuella och transpersoner i Nigeria.

Den 4 augusti rapporterade Reuters att 43 personer nu har åtalats efter att ha gripits på Vintage Hotel. Rättegången ska inledas den 8 augusti. Åtalspunkterna är deltagande i samkönat sex och ”medhjälp och främjande av samkönade sexuella aktiviteter”.

Hotellägaren och två anställda anklagas för att ha uppmuntrat de 40 männen att ha sex på hotellet. Enligt SSMPA kan personer som bevittnar eller medverkar till hbt-relaterade aktiviteter dömas. De övriga 40 männen har förklarat sig icke-skyldiga. Enligt delstatsmyndigheterna var tolv av dem minderåriga. Den sexuella myndighetsåldern i Lagos är 18 år men samkönat sex är olagligt för alla sedan år 1901 och kan ge 14 års fängelse.

I tolv delstater i norra Nigeria har sharia-lagar införts och samkönat sex mellan män kan där i teorin ge dödsstraff.

Nigerianer protesterar under London Pride år 2013 mot SSPMA, den lag som vidgar brottsrubriceringarna.

Nigerianer protesterar under London Pride år 2013 mot SSPMA, den lag som vidgar brottsrubriceringarna. Foto: Facebook

Adeniji Kazeem, chefsåklagare i delstaten, sade enligt Reuters att åtalen syftar till ”att sätta stopp för exploateringen av minderåriga barn som ofta luras av skrupelfria och brottsliga vuxna för att få dem att delta i handlingar eller beteenden som inte är i samklang med delstatens lagar”. Några uppgifter om åtal för sex med minderårig gavs dock inte.

När en domstol tidigare beslöt att frige de minderåriga i väntan på rättegång så gavs också de vuxna männen frigivning mot en borgen på 500 000 naira (cirka 11 000 kronor) och beordrades att hålla sig under övervakning och genomgå ”sexuell rehabilitering”. Enligt nätbloggen 76 Crimes hade ingen av männen råd att betala borgen och de är därför kvar i häkte inför rättegången den 8 augusti.

Enligt Reuters kan fällande domar i massrättegången påverka bistånd till Nigeria och landets handelspartners i väst.

Organisationen AllOut har tillsammans med Bisi Alimi Foundation och Access to Health and Rights Development Initiative (AHRDI) startat en kampanj på nätet med krav på frigivning av männen som hittills har fått stöd av drygt 15 000 underskrifter.

Ulf B Andersson

Läs också

Nigerian activists: Don’t assume 42 arrested men are gay (76 Crimes 3 augusti 2017)

International appeals seek release of 42 in Nigeria (76 Crimes 2 augusti 2017)

Nigeria: 53 anklagas för bröllopskonspiration (Amnesty Press 22 juni 2017)

Gay in Nigeria: The stark reality for LGBT people in the West African Country (Micheal Ighodaro söker asyl i USA – The Independent 23 maj 2017)

LGBT acceptance slowly grows in Nigeria, despite anti-gay laws (Reuters 17 maj 2017)

“Tell Me Where I Can Be Safe”. The Impact of Nigeria’s Same Sex Marriage (Prohibition) Act (Human Rights Watch 20 oktober 2016)

If you say being gay is not African, you don’t know your history (Bisi Alimi i The Guardian 9 september 2015)

reportage | 2017-08-07
Av: Ulf B Andersson