Pressfrihetspris till egyptisk opinionsbildare

reportage | 2011-05-04

När Khaled Said misshandlades till döds av egyptisk polis i juni 2010 startade Wael Ghonim facebooksidan ”We are all Khaled Said”. Sidan blev sedan en viktig utgångspunkt i revolutionen i Egypten och Wael Ghonim har blivit en symbol för frihetskampen i Egypten. Reportrar utan gränser i Sverige har nu delat ut sitt årliga pressfrihetspris till Wael Ghonim för att han med hjälp av sociala medier har arbetat parallellt med Egyptens hårt kontrollerade medier.

När Wael Ghonim märkte att en revolution var på väg i sitt hemland Egypten bestämde han sig för att åka hem från Dubai. Till sin chef sa han att han hade privata ärenden hemma och tog tjänstledigt från sitt arbete som marknadsansvarig på Google. Den 27 januari, två dagar efter att demonstrationerna startade, greps han och låstes in i tolv dagar, utan att hans familj informerades om var han befann sig. Reportrar utan gränser anordnade ett seminarium på UD:s pressrum i Stockholm på pressfrihetsdagen den 3 maj där man visade en inspelad intervju med Wael Ghonim och höll i en samtalspanel om pressfriheten i Egypten.

Kairos gator har fyllts med regimkritisk grafitti sedan den 25 januari. Foto: AIR11 Press Images__.

I en förinspelad intervju genom Skype på en knackig uppkoppling från hans arbetsplats i Dubai berättar Wael Ghonim att han redan tycker att han ser skillnaden i pressfrihet i Egypten efter att president Hosni Mubarak tvingade avgå.
– Diktatorer jobbar ju genom att tysta folk och de första som råkar illa ut då är journalister och de inom media. Förut var det omöjligt att uttrycka sig men nu är det uppenbart att folk inte är rädda att tala längre. De är också mer politiskt intresserade. Det är fantastiskt men då följer också ett stort ansvar. Vi måste vara ansvarsfulla och pålästa, säger Wael Ghonim.

Wael Ghonim i en inspelad intervju.

Han säger att förändringen kommer att vara positiv. Folk ser exempel på att det går bra. På bara 18 dagar lyckades de störta en av de mest långlivade diktatorerna i området. För Wael Ghonim behöver Egypten bara lite tid:
– Vi kommer att göra misstag, vi kommer att lära oss. Jag är optimistisk. Vi är av med mardrömmen som förtryckte oss och hindrade oss från att utvecklas. Nu måste vi börja drömma.

Wael Ghonim tycker själv att hans insats är ringa. I ett inslag på egyptisk tv efter att han släpptes pratar han känslosamt om hur han sov de tolv dagarna han var inlåst samtidigt som de verkliga hjältarna – demonstranterna ute på gatorna – dog. De 10 000 kronor priset består av kommer Wael Ghonim att skänka till en av familjerna som förlorade en anhörig under demonstrationerna.

– Det känns konstigt att vara en symbol, men det spelar ingen roll nu. Vi ska skapa ett nytt Egypten tillsammans, säger Wael Ghonim.
– Jag tror att media hade en stor roll i det som hände i Egypten. Journalister kommer att ha ett hårt arbete framför sig och kommer ha ett stort ansvar i att skapa ett fritt Egypten. Journalister har mycket en stor roll i att utbilda befolkningen och hjälpa till att skapa en bättre värld.

Panelen med moderator Jesper Bengtsson.

Den inbjudna panelen var imponerade av hur se sociala medierna har använts för att samordna demonstrationerna i Egypten. Eva Elmsäter, utrikeskommentator vid SVT, Lars Gunnar Erlandson, tidigare Mellanösternkorrespondent för Sveriges Radio och Bitte Hammargren, Mellanösternkorrespondent för Svenska Dagbladet, pratade om Egyptens utveckling i allmänhet och mediernas del i synnerhet.

– Även när Internet stängdes ner och sms-trafiken hindrades så lyckades folk klara sig med telefon. Här har al-Jazira varit väldigt viktig. De lät befolkningen ringa in och twittra och blogga via telefon, säger Bitte Hammargren.

– En viktig punkt var när Wael var med i tv och berättade om sin tid som fängslad. Rädslan släppte hos folket. När man nått en viss gräns av rädsla orkar folk inte vara rädda längre, säger Eva Elmsäter.

Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser och moderator för diskussionen, undrar om svensk media verkligen har visat bilden av det stora förtrycket i Egypten.
– På det stora hela stämmer det nog att vi inte lyckats visa hela bilden, men vi har gjort vissa nedslag i Egypten, säger Bitte Hammargren.

– Det kan också vara så att konflikten Israel-Palestina har fått ta så mycket plats att allt annat har kommit i skymundan, säger Lars Gunnar Erlandson.

Eva Elmsäter tror att nog att medier har försökt att få med förtrycket:
– Kanske har inte Egypten varit tillräckligt våldsamt om man ska vara riktigt ärlig. Någonstans fanns den här stagnationen över situationen som kanske gjort att man inte märkt av hur allvarligt det var.

Text & Foto: Yvette Lindholm
[email protected]

Läs mer

Om Wael Ghonim
”We are all Khaled Said” på Facebook


Intervju med Wael Ghonim på egyptisk tv

Amnesty om Wael Ghonim

Fears för Google employee in Egypt, Pressnotis från Amnesty International, 6 februari 2011

Amnesty Press

Kvinnor i täten för arabvärldens revolter, Amnesty Press, 16 februari 2011

”I dag är det Tunisien, i morgon är det Egypten” - skillnader och likheter mellan Ben Ali och Hosni Mubaraks regimer, Amnesty Press, 17 januari 2011

Arabvärlden revolterar för demokratin,Amnesty Press, 9 februari 2011

reportage | 2011-05-04