Kvinnor i täten för arabvärldens revolter

Över hela arabvärlden har kvinnor gått i fronten för de proteströrelser som hittills har fått två av regionens mäktiga regimer på fall, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

26-åriga Asmaa Mahfouz har både kallats för ”flickan som krossade Mubarak” och ”den egyptiska revolutionens ledare”. Detta eftersom hon via ett inspelat videotal som lanserades på internet anses ha bidragit med en tändande gnista till den revolt som till sist fick bort den USA-stödda presidenten Hosni Mubarak från makten i Egypten.

I mitten av januari lade Asmaa Mahfouz ut en videoinspelning på Youtube där hon uppmanade ”alla unga män och kvinnor” att lämna sina datorer och istället bege sig ut på gatorna för att protestera mot diktaturen i landet.
- Jag är kvinna och jag kommer att bege mig ut den 25 januari, och jag är inte rädd för polisen, sade Asmaa Mahfouz i videoinspelningen som lades ut på internet några dagar innan den stora protestvågen inleddes.
- Ni män som skryter om er tuffhet, varför kommer ni inte med oss ut och demonstrerar?, frågade hon.
Hennes budskap fick ett otroligt genomslag. Den fyra och en halv minut långa filmen började snabbt spridas på internet, via bloggar, och via mobiltelefoner – ett kommunikationsmedel som 65 miljoner egypter har tillgång till. Strax därefter blockerades mobiltelefontrafiken av regimen.

På en Facebooksida som skapats för att hylla Asmaa Mahfouz insatser berättar hon nu att hennes familj var mycket orolig för hennes säkerhet och att familjemedlemmar sade att kvinnor inte hade den hårdhet som krävdes för de konfrontationer som väntade. Men i dag, berättar Asmaa Mahfouz på Facebooksidan, säger istället familjen ”att de är så stolta över mig”. Hon säger att hon visste att landet skulle vara förlorat om hon och alla andra skulle bli rädda.

Krönikören Reem Khalifa skriver i den Bahrainbaserade tidningen Alwasat att Asmaa Mahfouz uppmaningar var ”uppriktiga och från hjärtat" och att ”hennes ord utlöste en tsunami som förorsakade en förödelse för nepotismen, tyranniet och orättvisorna”.
Men Asmaa Mahfouz är bara en av många kvinnor som engagerat sig i protesterna.

I Kairo patrullerade dessutom många kvinnor med påkar och järnrör tillsammans med män ute på gatorna för att skydda sina kvarter mot plundringar efter att poliskåren dragit sig tillbaka.
Mödrarna till flera av dem som dödades under proteströrelsens första dagar vägrade att anordna några begravningsceremonier för sina anhöriga så länge som Mubarak-regimen satt kvar vid makten.

Kvinnor, som lever i ett samhälle där de förväntas vara mindre delaktiga, hade även framträdande roller vid demonstrationerna på Tahrir-torget. Mamman till Khaled Said, en aktivist som misshandlades till döds av polisen i Alexandria förra året, deltog vid protesterna på torget och uppmanade vid flera tillfällen alla demonstranter att inte lämna platsen så länge som Mubarak klängde sig kvar vid makten.

Över hela arabvärlden har kvinnor klivit fram i täten för farliga regimkritiska protester.
I Tunisien hade bloggaren och människorättsaktivisten Lina Ben Mehenni en ledande roll för protesterna eftersom hon var en av de första som spred information om vad som hände i landet - trots att hon hotades av polisen.

Den fattiga mamman till Mohammed Bouazizi, den unge gatuförsäljaren som genom att tända eld på sig själv utlöste protestvågen i Tunisien, spelade också en viktig roll för utvecklingen i landet. En videoinspelning som visade hur mamman sörjde sin sons hemska öde och där hon samtidigt ställde krav på rättvisa blev en bidragande faktor till att hundratusentals tunisier lyckades störta diktatorn Zine el Abidine Ben Ali.

Även i Jemen, där stora protester mot regeringen har hållits, har en ung kvinnlig aktivist haft en ledande roll. När regimen under president Ali Abdullah Saleh i januari grep Tawakkol Karman genomfördes stora protestdemonstrationer. Karman har nu släppts igen, men hon har förblivit en av regimens mest uttalade kritiker.

Magda Adly, vid El Nadims center för våldsoffer i Kairo, säger till IPS att hela arabvärlden nu tycks vara på väg att vända sig mot sina diktatorer.

  • Därför kan vi nu se kvinnor, såväl islamister som icke-islamister, med slöja eller utan slöja, gå samman i täten för det som sker på gatorna. Detta är sann jämställdhet och vi kommer aldrig att kunna gå tillbaka till ruta ett igen, säger Magda Adly.

Emad Mekay
IPS/Kairo

Läs mer

Se Asmaa Mahfouz på Youtube

Arabvärlden revolterar för demokratin (Amnesty Press 9 februari)

På Syriens gator är det ännu tyst (Amnesty Press 3 februari)

Amnesty om gripandet av Tawakkol Karman (24 januari)

Amnesty om protesterna i Nordafrika och Mellanöstern


IPS