Rättegången ajournerad till torsdag - Amnesty Press rapporterar från Addis Abeba

reportage | 2011-10-18

Här i Federal High Court hålls rättegången mot Martin Schibbye och Johan Persson.

Efter en och en halv timme ajournerades på tisdagen rättegången mot de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson för att återupptas på torsdag 20 oktober. Anledningen var att två somalier som nu åtalas samtidigt som de bägge svenskarna tilldelades offentliga försvarare då de inte hade några advokater. Amnesty Press rapporterar från rättegången i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

De två åtalade svenskarna, Martin Schibbye och Johan Persson, leddes in handfängslade med varandra. De såg ut att under omständigheterna må bra och var klädda i skjorta och jeans. Martin hade också svart kavaj och bar sin vigselring på vänstra handen. Efter att vakterna tagit av handklovarna gjorde Martin tummen upp och de båda kostade på sig några leenden då och då, men såg i övrigt koncentrerade ut i det lilla bås där de satt under hela förhandlingen.

Närmare 100 personer var på plats för att bevaka rättegången. Bland dem fanns anhöriga och ambassadörer från bland annat USA och Belgien. 15 svenska journalister var också på plats redan tidigt på morgonen. Från internationella medier var endast två reportrar från Associated Press och Reuters på plats Eftersom så många personer var på plats flyttades rättegången till en större sal som rymde runt 100 personer.

Medieuppbådet möttes av alla tänkbara hinder på området utanför Federal High Court, där förhandlingen hölls. Ett tiotal poliser och fem soldater beväpnade med automatkarbiner stod som en ring runt åskådarna. Inget tillstånd gavs till att ta bilder ens på området. Flera journalister försökte ändå ta bilder med mobilkameror men få lyckades.

Utländska diplomater, däribland Sveriges ambassadör Jens Odlander,
fanns på plats vid rättegången.

Någon direkt rättegång var det inte tal om på tisdagen. Den första halvtimmen gick åt till att först leda ut 20-talet andra fångar som egentligen också skulle få sina inledande förhandlingar tillsammans med Johan Persson och Martin Schibbye. Därefter började en administrativ procedur kring de två somalier som i juli greps samtidigt med svenskarna.

Somalierna hade ingen egen försvarare. Rätten beslutade därför senare om att tilldela dem en offentlig försvarare. På grund av att ingen försvarare fanns tillgänglig förrän på torsdag ajournerades rättegången tills dess.

Martin Schibbye och Johan Persson fick därefter var och en berätta för domstolen vad de heter, vilken adress de har i Sverige och vilken utbildningsnivå de har uppnått.

  • Farstastrandsplan 2, sade Martin Schibbye på frågan om sin adress.

Svenska reportrar fnittrade åt detta i bänkraderna.

Domstolens högtalarsystem sprakade med en så låg volym att till och med första raden hade svårt att höra vad som sades. All kommunikation i rättssalen skedde på amhariska. Martin och Johans översättare hade en klart bristfällig engelska som knappast var på nivå för att hantera det juridiska språket.

När Martin Schibbye och Johan Persson leddes ut bytte de några snabba ord med oss som satt närmast. Martin sade att det var skönt att vi var på plats. Han förde handen mot hjärtat och klappade lätt på kavajen när han märkbart rörd mimade ”det känns, det känns här”.

En av journalisternas oberoende översättare, som febrilt försöker hjälpa fotograferna på plats med att få tillstånd att ta in kamerorna på domstolsområdet.

Utanför domstolen berättade Seleshi Ketsela, en av svenskarnas tre försvarsadvokater, att han trodde att rättegången skulle ”bli relativt kortvarig”.

– Jag tror att den kommer pågå fyra till sex månader, om inget oväntat händer, sade han.

Seleshi Ketsela hade tidigare yrkat på att få tillbaka svenskarnas presskort från åklagaren för att använda som bevisföring, något som domstolen biföll.
– Procedurerna kring rättegången har varit bra än så länge, ansåg Ketsela.

Den 20 oktober väntas rättegången fortsätta i denna sal.

Martins mamma, Karin Schibbye, fick träffa de bägge svenskarna i fredags, den 14 oktober. Hon framhöll att de anhöriga såg dagens händelse som en ”startpunkt” för processen.

– Jag vet inte vad jag ska säga, det här förändrar ingenting, det är bara ett stort kontinuum och det händer aldrig något, sade hon efter att tisdagens händelser i rättssalen var över.

Text och bild: Martin Edström och Mattias Lövkvist
Addis Abeba, Etiopien

_Läs mer_

Protester mot Zenawi i Oslo: ”Skam, skam, skam” (Amnesty Press 12 oktober)

Insamling startas för fängslade svenska journalisterna i Etiopien (Amnesty Press 7 juli)

==
Mörkrets hjärta. Leo Lagercrantz fördjupar bilden av Bildt, Lundin Oil och de åtalade svenskarna i Etiopien. (Expressen 18 oktober)

Blod och olja. Åsa Linderborg: För Carl Bildt vore en fällande dom en katastrof (Aftonbladet 18 oktober)


Vi måste visa vårt stöd för journalisterna (Aftonbladets chefredaktör Jan Helin 17 oktober)


De var något på spåren. Anna Roxvall om sina kollegor – de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye (Aftonbladet kultur 12 oktober)


Johan Wirfält från Rodeo om Carl Bildt i Skavlan

Insamling till kostnader i samband med rättegången:
Vill du bidra till Journalistförbundets och Reportrar utan gränsers insamling till förmån för de svenska journalisternas omkostnader? Betala in på bankgironummer 5567-3818 och märk inbetalningen Martin och Johan.
Läs mer här

Amnesty Press om konflikten i Ogaden

"Jag har aldrig känt mig etiopisk i hela mitt liv." (reportage från Amnesty Press om Ogaden samhällsförenings årliga konferens i Stockholm 5 augusti 2010)

Åtta Ogaden-rebeller dömda till döden (Amnesty Press 23 maj 2008)

Kinesiska oljearbetare dödades i massaker (Amnesty Press 24 april 2007)

Vapenvila i Ogaden (Amnesty Press 23 september 2007)

==
Amnesty om Etiopien

Amnesty om fängslanden i Etiopien (19 september 2011)

Amnesty-delegation utslängd från Etiopien (31 augusti 2011)

reportage | 2011-10-18