5 000 deltog i Pride i Kiev – 57 högerextremister greps av polis

Enligt polisen deltog 3 500 personer och enligt arrangörerna var det 5 000 som den 17 juni slöt upp i ”Marschen för jämlikhet”, det största Pridetåget som har genomförts i Ukrainas huvudstad Kiev. Högerextremister försökte attackera tåget men myndigheternas agerande hyllas av Amnesty International.

reportage | 2018-06-18
Av: Ulf B Andersson
Amnesty International i marschen för jämlikhet i Kiev den 17 juni.

Amnesty International i marschen för jämlikhet i Kiev den 17 juni. Foto: Alexandr Gusev / Pacific Press/Sipa USA/TT

– Vi vill känna oss fria i vårt land, sade Tymur Levchuk från Kiev Pride till Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL. Kiev är en stad där det inte ska finnas diskriminering, våld eller alienation. Detta är en stad där alla ska kunna vara sig själv.

I nio dagar har den ukrainska huvudstaden varit platsen för konferenser, filmvisningar och artistframträdanden under Pride. Söndag 17 juni hölls den avslutade paraden, en marsch för jämlikhet. Antalet deltagare var rekordstort; 3 500 enligt polisen, 5 000 enligt arrangörerna. Över 2 500 poliser skyddade deltagarna från högerextrema attacker.

Säkerhetstänkandet var en viktig punkt och enligt RFE/RL uppmanades deltagarna att inte visa banderoller, plakat eller htbq-symboler innan de hade anlänt till samlingsplatsen för marschen nära Operahuset. I en timme kunde tusentals personer gå genom Kievs gator fram till avslutningen vid Leo Tolstoj-torget och ropade slagord som ”Frihet är vår tradition” och ”Jag har rätt att älska och vara fri”, rapporterar Kyiv Post. Efter avslutad marsch fanns säkra vägar för att ingen skulle råka ut för överfall.

Liksom tidigare år hade högerextrema och nazistiska grupper utlovat attacker mot Prideparaden. Enligt Kyiv Post sade Lyudmyla Denysova, kommissionär för mänskliga rättigheter i parlamentet, att högerradikala grupper hade hotat med en ”safari” där priser skulle delas ut för varje misshandlad deltagare.

Polisen tog inga risker och spärrade av gator längs marschvägen redan natten innan. Fem tunnelbanestationer mottog bombhot men de visade sig vara falska.

Redan kl 6 på söndagsmorgonen drabbade polisen samman med omkring 150 personer från nazistiska C14 när polisen skulle säkra marschvägen för Pridedeltagarna. C14 anklagade polisen för brutalitet och videoklipp ska ha indikerat att polis använde tårgas och batonger.

Strax innan marschen skulle inledas gjordes nya försök från högerextremister att blockera marschvägen och polisen tvingade bort högeraktivisterna när de vägrade att flytta på sig. Totalt ska 57 högerextremister ha gripits, uppgav Kievs polischef Andriy Krischenko enligt RFE/RL.

Det största Pridetåget i Ukrainas historia.

Det största Pridetåget i Ukrainas historia. Foto: Alexandr Gusev / Pacific Press/Sipa USA/TT

Maryna Herts, en av Pridearrangörerna sade till RFE/RL, att årets Pridemarsch uppnådde ”ofattbara resultat” i antalet deltagare och stöd på sociala medier:

– Detta är den mest fantastiska Priden i vår historia. Marschen innebär att vi är synliga, att vi är närvarande och att vi förtjänar samma rättigheter som alla andra.

En av de utländska deltagarna i marschen var Rebecca Harms, ledamot i Europaparlamentet för de gröna. Hon sade att Ukrainas president Petro Porosjenko kommer att lägga fram ett lagförslag inom kort om jämlika rättigheter.

Amnesty International i Ukraina deltog i marschen och Oksana Pokaltjuk, chef för Amnesty i Ukraina, hyllade myndigheternas insatser:

– Myndigheterna, i form av den nationella polisen, nationalgardet, huvudstadens administration och tunnelbanan i Kiev, skapade ett säkert utrymme för människor att kunna utöva sin rätt till fredliga möten.

Oksana Pokaltjuk beskrev söndagens marsch som en stor framgång:
– I ett land där homofobiska attityder fortfarande är starka och där hbtqi-rättighetsaktivister möts av ökande trakasserier och våld från högerextrema grupper så var Pride i Kiev ett genuint framsteg och det är bara att jubla över att detta års ”Marsch för jämlikhet” samlade ett rekordstort antal deltagare.

Ulf B Andersson

Läs också

Meet Vitalina, a woman human rights defender and an LGBTI activist (Amnesty International 8 juni 2018)

Ukraine: Further information: Far-right protestors attack festival organisers (Amnesty International 1 juni 2018)

Ukraine: The Authorities’ Inaction Emboldens Rising Violence by The Far-Right (Amnesty International 16 maj 2018)

Ukraine: Attack on LGBTI event highlights police failure to confront far-right violence (Amnesty International 11 maj 2018)

Läs mer från Amnesty Press

Angrepp från högerextrema oroar Amnesty i Ukraina (Amnesty Press 3 maj 2018)

Över 5 000 poliser skyddade rekordstort Pridetåg i Kiev mot högerextremt angrepp (Amnesty Press 18 juni 2017)

Högerextremister till attack mot hbtq-evenemang i Lviv – polisen anklagas för passivitet (20 mars 2016)

Lagar mot diskriminering – bra men sedan ska de genomföras (Amnesty Press 24 februari 2016)

2 000 poliser skyddade Pride i Kiev – ändå blev det våldsamma attacker (6 juni 2015)

reportage | 2018-06-18
Av: Ulf B Andersson