BOKMÄSSAN2018: Hoten mot det fria ordet i Europa

Hur påverkar hot och hat författare och journalister? På fredagen samlades författare från Slovakien, Nederländerna, Tjeckien och Sverige på seminariet ”#Writerstoo – om trakasserier, självcensur och mod” på Bokmässan i Göteborg.

reportage | 2018-09-29
Av: Jennie Aquilonius
 Den nederländske författaren Daan Heerma van Voss.

Den nederländske författaren Daan Heerma van Voss. Foto: Jennie Aquilonius

Daan Heerma van Voss hade egentligen aldrig tänkt bli en politisk romanförfattare. Men utvecklingen i Nederländerna gör det svårt att inte vara det. Hans senaste bok ”Det sista kriget” (Weyler förlag), som kom ut på svenska förra året, handlar om hur kulturen och den politiska moralen har förändrats.

– Jag kände att jag måste skriva den, eftersom landet förändrades så fort. Det blev mer och mer höger. Jag nämner i boken att vissa bokhandlare i Holland säljer ”Mein Kampf”. Idag, två år senare, ligger den på bästsäljarlistan. För tio till tjugo år sedan hade det varit otänkbart, säger Daan Heerma van Voss.

Beror det på den populistiske politikern Geert Wilders? undrar moderatorn och förläggaren Svante Weyler. Nej, svarar Daan Heerma van Voss, Geert Wilders hade sin storhetstid för några år sedan, nu är han på nedgång. I stället är det den nya högerpolitikern Thierry Baudet, vars nationalkonservativa parti Forum för demokrati grundades 2016 har växt till Nederländernas tredje största enligt opinionsundersökningar. Thierry Baudets parti fick i parlamentsvalet i mars 2017 1,8 procent av rösterna vilket då gav två mandat.

En av partiets toppkandidater har bland annat sagt att det finns en koppling mellan hudfärg och IQ.

– Fortuijn (nederländsk politiker som mördades av en djurrättsaktivist under valrörelsen 2002, reds.anm) pratade om islam, hela religionen. Wilders talade om muslimer, alltså människorna. Thierry Baudet pratar om ras, säger Daan Heerma van Voss.

Thierry Baudet på möte hos ungerska vetenskapsakademin i februari 2016.

Thierry Baudet på möte hos ungerska vetenskapsakademin i februari 2016. Foto: Elekes Andor/Wikimedia

Thierry Baudet har dykt upp i parlamentet iklädd skottsäker väst för att visa att politikerna inte stöttar försvaret tillräckligt och en annan gång inledde han sitt tal på latin. Många inom vänstern ser honom som en clown, men Daan Heerma van Voss menar att det är farligt. Trots vännernas förfäran har han ätit middag med Thierry Baudet flera gånger.

– De visar förakt men inget intresse för att ta reda på vad det här kommer ifrån, förklarar Daan Heerma van Voss. Jag försöker i alla fall ta reda på det. Det är intressant för jag får försvara mina åsikter och se var de kommer ifrån. Om du bara diskuterar med människor som håller med dig blir du lat. Du säger saker som du är van att säga, men vet inte var de åsikterna kommer ifrån. Jag känner mina åsikter bättre i dag.

Daan Heerma van Voss vill inte kalla sig aktivist, och det gör inte heller den slovakiska författaren Jana Juráňová. Hon var med och grundade en av de första feministiska organisationerna i Tjeckoslovakien 1993.

 Daan Heerma van Voss, författare, Jana Juráňová, författare, och Svante Weyler.

Daan Heerma van Voss, författare, Jana Juráňová, författare, och Svante Weyler. Foto: Jennie Aquilonius

Jana Juráňová upplever inte något större hot mot sin egen yttrandefrihet. Problemen var större i Slovakien på 1990-talet, tycker hon. Då när presidenten Vladimír Mečiar stängde ner många tidningar. I dag är situationen bättre, men det finns ett nynazistiskt parti, Ľudová strana – Naše Slovensko, ĽSNS, i parlamentet. Partiet fick åtta procent och 14 mandat vid valet år 2016 och ser sig som arvtagare till Jozef Tisos slovakiska stat som med stöd från Nazityskland existerade 1939-1945.

– Det finns liknande problem i dag, som förskingring av EU-bidrag inom regeringspartiet och korruption. Det står om det i tidningarna varje dag. Det värsta är att en ung journalist som skrev om det här mördades i februari, säger Jana Juráňová.

Hon talar om den 27-åriga journalisten Ján Kuciak som mördades tillsammans med sin flickvän Martina Kusnirova. Kuciak undersökte bland annat kopplingar mellan den syditalienska maffian och slovenska politiker.

Protestmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava den 9 mars.

Protestmöte i Slovakiens huvudstad Bratislava den 9 mars. Foto: Slavomír Frešo/Wikimedia

Mordet ledde till stora demonstrationer över hela landet och premiärminister Robert Fico tvingades avgå.

I panelen på Bokmässan finns också filmkritikern och författaren Hynek Pallas, född i dåvarande Tjeckoslovakien 1975 och uppväxt i Sverige. Han inflikar att den slovakiske polischefen först verkade ta fallet på allvar. Men regeringspartiet bytte ut honom mot en ny person. När han på frågan om han skulle gräva vidare i den misstänka korruptionen blev svaret att hans prioriteringar var terrorism och migranter i stället.

– Det är så vi gör det i Centraleuropa. Oavsett vad som händer, ta upp migranterna. De behöver inte använda censur längre. Om du till exempel är premiärminister, äger de största dagstidningarna och har de största demonstrationerna sedan 1989 emot dig, då begraver du nyheten. Demonstrationerna toppade inte nyhetssajterna i Slovakien.

Hynek Pallas, författare och filmkritiker, Daan Heerma van Voss, författare, Jana Juráňová, författare, och Svante Weyler, moderator på seminariet om #Writerstoo som arrangerades på Bokmässan av European Union National Institutes for Culture.

Hynek Pallas, författare och filmkritiker, Daan Heerma van Voss, författare, Jana Juráňová, författare, och Svante Weyler, moderator på seminariet om #Writerstoo som arrangerades på Bokmässan av European Union National Institutes for Culture. Foto: Jennie Aquilonius

Hynek Pallas menar att vi tenderar att titta efter partier inom extremhögern, men att de inte finns på samma sätt längre. De har sugits upp av fascistpartier som vet hur de kan jobba över gränser. Det gör dem farligare, generellt och mot journalister, eftersom de arbetar internationellt. Plötsligt kommer dödshoten mot journalister inte längre bara från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, utan också från Tjeckien.

Han berättar att många av Tjeckiens intellektuella är en del av de främlingsfientliga strömningarna. I Sverige känner sig Hynek Pallas bekväm med att uttrycka sina åsikter, men i Tjeckien drar han sig alltmer för det.

– Folk ser sig inte som rasister, men har inställningen att varför skulle de vilja ha muslimer, se vad de har gjort med Sverige. Idén att Sverige är ett ”socialistiskt multikulturellt helvete” är ganska vitt spridd. Jag blev själv utsparkad från det liberala magasinet Respekt för att jag skrev för mycket om Sverige och migrationen 2015, och att vi kanske inte skulle se det som en kris. Nu skriver jag för en tidning långt ut på vänsterkanten i stället.

Hynek Pallas vänder sig mot publiken och säger att han vill uppmana svenskar att rikta blicken mot Centraleuropa snarare än mot London och New York.
– De länderna finns mycket närmare och är nu en del av vår politik. Hur de röstar i Tjeckien, Slovakien och Nederländerna påverkar vad som händer i Sverige. Nästa år är det val i EU-parlamentet. Det kommer att påverka oss. Så börja vara uppmärksamma, säger han.

Jennie Aquilonius
[email protected]

Amnesty på bokmässan

Amnesty Press bevakar Bokmässan

BOKMÄSSAN2018: ”Rasism har alltid handlat om kultur” (1 oktober 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste komma över transföraktet” (30 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Vi måste kämpa emot, hela tiden” – Fåtöljen väntar på Gui Minhai (30 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Mänskliga rättigheter under attack (29 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: ”Våldet ökar mot hbtq-personer i Ukraina” (28 september 2018)

BOKMÄSSAN2018: Tystnad som tortyr i Syrien (27 september 2018)

reportage | 2018-09-29
Av: Jennie Aquilonius