Ny teknik främjar yttrandefriheten – eller?
reportage | 2012-02-23 |
Att sociala medier och ny teknik kan stärka det fria ordet är den arabiska våren ett exempel på. Efter uppmaningar på bland annat Facebook fylldes gatorna i Kairo och Tunis av människor som krävde demokrati, yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. Men är verkligen all ny teknik bra för yttrandefriheten? Att diktaturer ägnar sig åt censur är ingen nyhet men att teknikjättar, i jakten på att stärka sin marknad, censurerar är desto mer överraskande.
Idag kan författare publicera sina verk utan att slösa ett enda papper. Böckerna skrivs, distribueras och läses digitalt, det kallas e-bok. E-boken läses enklast på en läsplatta eller surfplatta men fungerar också i en dator eller smartphone. Marknaden för e-böcker har vuxit de senaste åren, likaså försäljningen av sufplattor och branschorganisationen Elektronikbranschen utnämnde surfplattan till årets julklapp 2011. Den största tillverkaren är Apple som vid årsskiftet stod för 57,6 procent av världens sålda surfplattor men konkurrensen i branschen hårdnar för varje dag. De stora företagen försöker med allt mer kontroversiella metoder stärka sin position på marknaden.
Entreprenören och ena halvan av medieföretaget IMNS (International Media Network Services) Erik Engren, ställer sig kritisk till teknikföretagens protektionistiska taktik:
- De stora företagen försöker skapa egna ekonomiska ekosystem för att maximera sin vinst. Det är inget fel med att vilja tjäna pengar, det vill jag med, men ekosystemen kan leda till ett slags informationsmonopol.
Ett ekonomiskt ekosystem innebär att ett och samma företag kontrollerar hela konsumtionskedjan. Apple släppte nyligen gratisprogrammet iBook Author.
Programmet är skapat så att författare själva ska kunna producera sina texter som e-böcker. Vilket är helt villkorslöst ända tills författaren bestämmer sig för att sälja sin bok. Böckerna får enbart säljas genom Apples egna elektroniska bokaffär, iBook Store, där Apple tar 30 procent av försäljning. Att författaren får behålla hela 70 procent av intäkterna är en ganska bra deal i jämförelse med vad vanliga bokförlag tar. Om boken ens går igenom censuren och tillåts säljas vill säga. Stora amerikanska företag styrs av de starka moraliska värderingar som råder inom nöjesindustrin. Svordomar och innehåll av sexuell karaktär censureras ofta och e-böckerna på iBook Store är inget undantag.
Erik Engren beskriver sig själv som en ”applefreak” och säger att deras produkter är överlägsna. Men han oroas över företagets jurister arbetar:
- Det blir allt vanligare att e-böcker skapas i utbildningssyfte. Det är positivt men vi måste reflektera över vad det innebär att ett multinationellt företag har rätt att censurera kurslitteratur. Det är inte bra för det fria ordet.
Erik Engren och hans kollega Daniel Urey har i övrigt en stark tilltro till e-boken och dess möjlighet att stärka yttrandefriheten. Vid ett seminarium på Södertörns högskola den 15 februari så beskrev de sina projekt för högskolans medieteknikstudenter.
Daniel Urey och Erik Engre__n. __Foto: imns.eu
De arbetar med att utbilda ungdomar inom medieteknik i länder som av moraliska eller politiska skäl begränsar yttrandefriheten. Genom att tillhandahålla digitala lösningar kan ungdomarna själva ta sig förbi censuren. En stor del av deras arbete sker i Vitryssland, ett land som senaste åren fått det mindre glamorösa epitetet ”Europas sista diktatur”.
- I Minsk jobbade vi i små källarlokaler med säkerhetstjänsten KGB tassandes utanför dörrarna. Eftersom det krävs tillstånd att träffas fler än tre personer åt gången så gick vi alltid in en i taget till de lokaler där vi höll utbildningar, säger Daniel Urey.
President Lukasjenko håller hårt i makten och censuren av landets journalister och författare är omfattande. Det befintligt sättet att distribuera böcker som undgår censuren i Vitryssland beskriver Erik Engren som ”extremt analogt”:
- Ta författaren Barys Pjatrovitj till exempel. Hans bok, Torget, trycks utomlands. Sedan smugglas boken in och säljes ”under bordet”.
Både Erik och Daniel anser att digital distribution av böcker är ett framsteg för yttrandefriheten. I Turkiet kommer de påbörja ett arbete med en HBTQ-rörelse som ger ut ett pappersmagasin:
- Problemet i Turkiet är inte statlig censur, det är tabun och moraliska hinder som är problemet. Alla vågar inte ta steget att öppet gå in i en affär och köpa ett sådant magasin, eller ens att publicera det för den delen. Men genom att distribuera det elektroniskt så når det fler läsare, helt anonymt. Vilket är fantastiskt roligt, berättar Daniel Urey.
IMNS utbildar ungdomar i staden Tunceli i östra Turkiet. Foto: imns.eu
Inträdet av e-boken tvingar regimer till nya åtgärder för att kontrollera bokdistributionen. Att stänga bokaffärer och tryckerier är nu åtgärder som inte är tillräckliga för regimer som Vitryssland. För att hindra bokdistribution måste de förklara krig mot internet. Ett krig som kan vara svårt att vinna.
Samtidigt står övriga världen vid ett vägskäl. Vilka lagar gäller egentligen på internet och vem äger informationen som publiceras där? Stora sociala medier registrerar idag allt mer vad människor gör på internet. Detta för att kunna ringa in konsumtionsvanor och på ett mer effektivt sätt rikta sin reklam. EU arbetar för tillfället med ett dataskyddsdirektiv som ska reglera hur information från användare av sociala medier hanteras.
Liknelsen mellan diktaturer och teknikjättar är kanske hård och inte helt rättvis. Men den måste ändå göras menar Erik Engren:
- Okej, att jämföra Apple med en kommunistisk diktatur kanske är gå ett steg för långt, men det är absolut två ytterligheter. Ibland måste vi stanna upp och vara självkritiska, vi får inte falla in i tron om att allt är så bra och fritt i den del av världen där vi lever. Vi kanske inte kontrolleras lika hårt som invånarna i Vitryssland, men att vi kontrolleras är ingen överdrift. Apple försöker kontrollerar bokdistributionen för att hålla sig kvar vid makten och likaså gör Lukasjenko.
Text: Jacob Bomgren
Läs mer
E-bok+ går runt Apples hårda censur (Svenska Dagbladet 3 april 2011)
Facebook överträffar Stasi (Svenska Dagbladet 15 februari 2011)
Nu visar Facebook sitt rätta ansikte (Expressen 4 februari)
Godtycklig censur med ny teknik (Wilhelm Agrell i Sydsvenskan 23 mars 2011)
Apple - ett hot mot yttrandefriheten? (Erik Costoulas i MacWorld 8 september 2011)
Ipad bäddar för censur (Rasmus Fleischer i SvD 16 februari 2011)
Yttrandefrihet är ingen plikt (Thomas Idergard i SvD 20 januari 2011)
Förvirrade debattörer ser iPad som ett demokratihot (Fredrik Krohnman på Newsmill 4 januari 2011)
Digital sexualmoral (Svenska Dagbladet 4 januari 2011)
Nät utan naket (Ottar nummer 4/2010)
reportage | 2012-02-23 |