Alla mandat till regeringen i Etiopien

När Wendy Sherman, USA:s vice utrikesminister, den 16 april besökte Etiopien passade hon på att berömma styret i Etiopien och hon slog fast att ”Etiopien är en demokrati där valen genomförs allt bättre”.

artiklar | 2015-06-11
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015
Väljare står i kö den 24 maj utanför en vallokal i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad.

Väljare står i kö den 24 maj utanför en vallokal i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad. Foto: Mulugeata Ayene/AP/TT

Etiopiens ekonomi har de senaste åren varit en av de snabbast växande i Afrika och landet är en nära allierad till USA. Wendy Shermans uttalande mötte dock skarpa fördömanden från bland annat Freedom House som anser att Etiopien är ett icke-fritt land där regeringen fullständigt inskränker medborgarnas demokratiska rättigheter. Pressfrihetsorganisationen Committee to Protect Journalists rankar Etiopien som det fjärde mest censurerade landet i världen.

Inför valet den 24 maj pekade Amnesty på att an-hängare och medlemmar i oppositionspartier har trakasserats och gripits inför valet. Minst 17 journalister, däribland Eskinder Nega som svenska Amnestygrupper arbetar för, sitter i fängelse dömda till upp till 18 års fängelse för terroristrelaterade brott. Amnesty har också fått talrika rapporter om tortyr.

Vid det förra valet år 2010 fick EPRDF, som har styrt sedan år 1991, 99,6 procent av rösterna medan oppositionen fick ett mandat i parlamentet.

När de första resultaten av årets val kom i slutet av maj hade EPRDF fått alla de 442 mandat som var färdigräknade. EU skickade i år inga valobservatörer men Afrikanska unionen, au, förklarade att valet var ”trovärdigt”.USA uttryckte nu sin oro över fortsatta restriktioner för ”civilsamhället, medier och oppositionspartier”.

Ulf B Andersson

artiklar | 2015-06-11
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2015