Så länge sedan

Sebastian Lanebys bok påminner oss om hur kriget i Ukraina började, vilket redan känns som det var länge sedan.

böcker | 2022-12-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022

Foto: Ordfront

Bok: Krig i Europa : inblick, överblick, ögonblick

Författare: Sebastian Laneby

Förlag: Ordfront förlag

Först tänker jag att detta verkar vara en onödig bok. ”Krig i Europa” handlar ju om det som pågår nu. Men sedan börjar jag läsa och ändrar mig. Aftonbladet-journalisten Sebastian Laneby har gjort en sammanställning som blir en blädder- eller uppslagsbok över början av året 2022 då historien tog en ny riktning.

Laneby ger oss förstasidor från svensk och internationell press, han citerar vad som skrevs efter att vi hade vaknat upp till chocken den 24 februari då Ryssland gick till fullskaligt anfall mot Ukraina. ”För det omöjliga är möjligt. Mardrömmen är verklighet. Det omänskliga, vanvettiga, otänkbara kriget rasar återigen i Europa”, skrev Jens Liljestrand i Expressen.

I boken intervjuas en rad personer. Den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg oroas över parallellerna mellan 1938 och 2022. Rysslandskorrespondenten Johanna Melén längtar tillbaka till det Ryssland hon lärde känna innan Putins regim förstörde landet och hoppet om en positiv framtid.

Fotografen Wolfgang Schwan berättar om bilden han tog utanför Charkiv och som den 25 februari hamnade på förstasidor över hela världen.

Och SVT-journalisterna Bengt Norborg och Emil Larsson intervjuas om sin skakande resa till Butja norr om Kiev för att kunna förmedla vad som har hänt under den ryska ockupationen. För den som har sett deras starka reportage från kriget i Ukraina så ger det en djupare dimension av vad vi får se och en påminnelse om hur viktigt det är att journalister kan vara på plats.

Hur och när detta krig kommer sluta vet vi inte när 2022 går mot sitt slut. Lanebys bok påminner oss om hur det började, vilket redan känns som det var länge sedan.

Ulf B Andersson

böcker | 2022-12-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2022