ALMEDALEN2015:”Abortmotståndarna och homofoberna har blivit smartare”

Motståndarna till SRHR, Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, försöker flytta fram positionerna ett steg i taget. Abortmotståndarnas bilder på blodiga foster har ersatts av en mjukare och mer strategisk framtoning. Det konstaterade paneldeltagarna under RFSU:s seminarium på fredagen om motståndet mot SRHR i Europa.

reportage | 2015-07-06
Av: Charlie Olofsson
Från vänster: Moderatorn Anna Dahlqvist, redaktör på Ottar, Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, Malin Björk (V), Sofia Arkelsten (M) och Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som nyligen kommit med boken ""Vi säger vad du tänker - högerpopulismen i Europa".

Från vänster: Moderatorn Anna Dahlqvist, redaktör på Ottar, Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, Malin Björk (V), Sofia Arkelsten (M) och Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som nyligen kommit med boken ""Vi säger vad du tänker - högerpopulismen i Europa". Foto: Annie Beckman

Kristina Ljungros, förbundsordförande för RFSU, tog Spanien som exempel. Förra året drogs ett förslag om att totalförbjuda aborter tillbaka efter omfattande inhemska och internationella protester. Justitieministern inom det konservativa regeringspartiet PP lämnade sin post efter att regeringen valt att backa.

Nu finns i stället ett nytt förslag om att unga under 18 år som behöver göra abort ska tvingas att prata med sina föräldrar.

– Det visar hur motståndarna jobbar. Det gick inte att totalförbjuda så nu testar de den här vägen i stället, säger Kristina Ljungros.

Under de senaste åren har aborträtten varit uppe till diskussion i olika delar av Europa. Samtidigt har hbtq-personers rättigheter inskränkts. Ungern har skrivit in i grundlagen att äktenskap bara kan ingås av en kvinna och en man. Kroatien och Slovakien har haft folkomröstning i samma fråga, dock med lågt valdeltagande.
– Det här är en oroande utveckling. I EU ser vi hur den socialkonservativa falangen kladdar av sig på övriga högern, säger EU-parlamentariker Malin Björk (V).

Under panelsamtalet kritiserade hon Sofia Arkelsten (M) och Moderaterna för att vara allt för mesiga i EU:s konservativa partigrupp, EPP, där M och KD från Sverige ingår. Hon hänvisade bland annat till att EU-politikern Gunnar Hökmark (M) röstade emot den sexualpolitiska rapporten Estrela.
– Ni måste sluta kompromissa. Ni har ett hårt arbete att göra i er partigrupp och jag skulle vilja se mer från er. Ni måste prata med era systerpartier, manar Malin Björk.

Sofia Arkelsten (M) försvarar moderaternas arbete i EPP-gruppen för att försvara liberala ståndpunkter i SRHR-frågor.

Sofia Arkelsten (M) försvarar moderaternas arbete i EPP-gruppen för att försvara liberala ståndpunkter i SRHR-frågor. Foto: Annie Beckman

Sofia Arkelsten försvarade Moderaternas roll som en liberal kraft i EPP-gruppen:
– Jag tror att vi gör mer nytta där än i den liberala gruppen. Jag sitter inte här och anklagar dig för Greklandskrisen även om det är ert systerparti som håller på att haverera landet, sade hon till Malin Björk och fick ta emot protester från publiken.

Ett 50-tal personer kom för att lyssna till samtalet, där paneldeltagarna pekade ut både motgångar och framsteg inom SRHR-området. Kristina Ljungros lyfte tillgången till sexualundervisning som nästa stora fråga att driva. Motståndarna till sexuella och reproduktiva rättigheter är väl organiserade, men de är inte nödvändigtvis många, konstaterade en samstämmig panel.

– Det som verkar vara en hel lobbygrupp kan ibland bestå av tre entusiaster och en webbsida, säger Sofia Arkelsten.

Charlie Olofsson
[email protected]

FAKTA /Estrela
Rapporten, gjord av den portugisiska socialdemokraten Edithe Estrela var tänkt att fungera som vägvisare i arbetet med kvinnors rättigheter, hbtq-personers rättigheter, för rätten till lagliga och säkra aborter och för rätten till sexualundervisning. Rapporten fick inte tillräckligt starkt stöd i EU-parlamentet.

Där antogs i stället en annan version med svagare skrivningar. Rapporten innehöll rekommendationer från parlamentet men abortfrågor är inte något där EU fattar gemensamma beslut för medlemsstaterna.

Läs också
Makedonien: Kvinnors frigörelse ses som hot mot kärnfamiljen och nationen (Amnesty Press 30 mars 2015)

Slovakien: Ogiltigförklarad folkomröstning halv seger för hbtq-aktivister (Amnesty Press 20 mars 2015)

Folkomröstning i Kroatien: Ja eller nej till att bara heteropar ska få gifta sig (Amnesty Press 26 november 2013)

Amnesty Press i Almedalen

ALMEDALEN2015: Ny svensk strategi för Syrien – grannländernas börda ökar (6 juli)

ALMEDALEN2015: Hårda angrepp från Nordea mot Amnesty – ”ni har fel om Nigerdeltat” (6 juli)

ALMEDALEN2015: Romers rättigheter väger lätt i EU (5 juli)

ALMEDALEN2015: Naturresurserna – en förbannelse för Västsahara? (3 juli)

ALMEDALEN2015: ”Sverige måste gå före” när det gäller lagliga vägar in i Europa (2 juli)

ALMEDALEN2015: ”Tragedin har blivit en juridisk rutin” (2 juli)

ALMEDALEN2015: Vild debatt om den svenska abortlagen (1 juli)

ALMEDALEN2015: Hopp om förändrad abortlag i Irland (1 juli)

ALMEDALEN2015: Vapenexportutredningen – handel som vanligt eller demokratikriterium som gör skillnad? (30 juni)

reportage | 2015-07-06
Av: Charlie Olofsson