Det du måste veta om Kina sammanfattat på 133 sidor (?)

böcker | 2012-10-28

Kina enligt Cho
Fredéric Cho & Kerstin Danasten
Kalla Kulor Förlag

Att skriva en snabbguide till Kina kan knappast vara ett lätt projekt och frågan är om det i ens går att i korthet ge en rättvisande bild av landet. Kina enligt Cho är onekligen ett ambitiöst försök; basfakta om Kina, en förklaring av kinesiska börsen, en kort översikt av landets historia, politik, ekonomi och kultur, tips för svenska företagare på den kinesiska marknaden samt en analys av ledarnas huvudbry – allt presenterat på 133 sidor.

”Barfotaekonomen” och Kinaexperten Fredéric Cho har tillsammans med ekonomijournalisten Kerstin Danasten skrivit introduktion för den som är intresserad av det kinesiska näringslivet eller Kinas inflytande på omvärlden. Ansatsen är att ge en lättfattad översikt av Kina med handgripliga råd och Chos egna erfarenheter och analyser varvas med fakta och citat från olika kinesiska politiker och företagsledare.

Boken är både tunn och lättläst och, trots omfånget, imponerande genomgående men den har också sina brister. Kommunispartiet undgår visserligen inte kritik men utmålas stundvis i nästan positiva ordalag, inte minst med tanke på kapitlet där det liknas vid ett börsbolag, parallellen fungerar säkert bra rent pedagogiskt med tanke på bokens målgrupp men framställer samtidigt partiet i en orimligt ljus dager.

På de två sidorna som handlar om mänskliga rättigheter så visar Cho att han förvisso känner till de problem som finns i landet men sällar sig sedan till den skaran som menar att kontakten med de svenska företagen i sig kommer att bidra positivt till samhällsutvecklingen. Han konstaterar att företag är i Kina för att göra affärer och inte för att bedriva politik och de vaga råden som ges är att hålla sig till sina vanliga goda värderingar, agera ansvarsfullt och behandla människor så som du skulle göra hemma.

På bokens omslag återfinns två texter; ”En bok för alla som vill förstå hur Kina påverkar vår vardag” och ”Det du måste veta om världens snabbast växande ekonomi”. Det läsaren behöver veta om ”Kina enligt Cho” är att Fredéric Cho jobbar i banksektorn och att bokens primära målgrupp är näringslivet, med allt vad det innebär för innehållet.
Det är ett stringent sammanfattat Kina som presenteras filtrerat genom liberal optimism varvat med tillförsikt. Som introduktion är boken både intressant och underhållande men den som vill ha mer ingående kunskap och flera perspektiv behöver komplettera med ytterligare läsning.

Text: Lisa Silver
[email protected]

Läs mer om Kina

Världsrekord i strejker, internetkontroll och blivande supermakt - Vart går dagens Kina? (Amnesty Press 23 oktober 2012)

böcker | 2012-10-28