Syrisk vardag
Samar Yazbek, som numera lever i exil i Paris, tar i sin senaste bok "Resa in i tomheten" med läsaren till ett Syrien där förhoppningarna om demokrati förbytts i ett skoningslöst krig.
böcker | 2016-02-22 Av: Malin Österberg Även publicerad i AmnestyPress #1/2016 |
Samar Yazbek föddes 1970 i Jable i Syrien. Hon är är författare och journalist med ett förflutet som manusförfattare för syrisk film och tv. Hösten 2012 fick hon svenska PEN:s Tucholskypris för ”Woman in the Crossfire”, en rapport från Syrienkriget. Foto: Mehmet Ali Poyraz/Ordfront
Bok: Resa in i tomheten
Författare: Samar Yazbek
Översättning: Marie Anell
Förlag: Ordfront
När jag läser de första raderna i ”Resa in i tomheten” har den syriska revolutionen sedan länge förvandlats till ett blodigt krig. Den befolkning som en gång drömde om ett öppet och demokratiskt Syrien har smärtsamt fått blivit varse om den enorma makt och kraft Syriens president Bashar al-Assad besitter.
Samar Yazbek är journalist och författare och har tidigare arbetat med syrisk film och tv och lever idag i exil i Paris. Boken tar avstamp i tre hemliga resor vilka hon genomförde till Syrien mellan åren 2012-2013. Boken för oss genom ett land där myllrande folkmassor snabbt bytts ut mot gator fyllda med tomma, kluvna hus och döda kroppar som sprider ut sig efter de tidiga morgontimmarnas intensiva flygräder eller IS obarmhärtiga framfart.
Resa in i tomheten. Foto: Ordfront
Boken är ett mästerligt porträtt av den grymma vardag Syriens befolkning lever i och verkar under. Hatet blir närvarande när grymhetens klor slagit sig fast i kroppen men likaså kärleken och modet, människan känner inte bara skräck i krig, hen är fortsatt full av olika känslor och rymmer mer än avgrundsdjupa sorger. Yazbek låter oss följa befolkningens kamp för att både överleva och få leva och denna skildring är både respektfull och otroligt närvarande.
Boken är en stilfull blandning mellan reportage och roman och parallellt med de detaljrika beskrivningarna av filosofiska tankar lyckas författaren förmedla krigets utveckling över tid. Språket är vackert och aggressivt på samma gång och texten lyckas verkligen förmedla det nyhetsreportagen sällan gör nämligen den sanslöst smärtsamma delen i att vara människa mitt i ett land omvärlden långsamt låter förgöras.
Malin Österberg
böcker | 2016-02-22 Av: Malin Österberg Även publicerad i AmnestyPress #1/2016 |