Tyskland ber om ursäkt för folkmord i Namibia

Den 28 maj kom Tysklands utrikesminister Heiko Maas med en ursäkt till folkgrupperna herero och nama i Namibia och Tyskland medger för första gången att landets kolonialtrupper gjorde sig skyldiga till folkmord.

artiklar | 2021-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021
Generallöjtnant Lothar von Trotha var befälhavare för de tyska soldaterna i Tyska Sydvästafrika och ansvarig för folkmordet. Här är han i Keetmanshoop under upproret 1904.

Generallöjtnant Lothar von Trotha var befälhavare för de tyska soldaterna i Tyska Sydvästafrika och ansvarig för folkmordet. Här är han i Keetmanshoop under upproret 1904. Foto: Bundesarchiv/Wikimedia

Namibia var 1904 en tysk koloni under namnet Tyska Sydvästafrika och efter ett uppror mot kolonialmakten slog den tyska armén tillbaka. Under de följande åren dödades tiotusentals personer och Tyskland medger nu att detta skapade ett oändligt lidande. Heiko Maas hoppas att ursäkten och  ekonomisk kompensation i form av en fond på över miljard euro för utvecklingsprojekt i Namibia ska kunna leda till försoning. 

Uppgörelsen kom efter fem års förhandlingar mellan regeringarna i Tyskland och Namibia. Regeringen i Namibia välkomnade det tyska steget men lokala ledare var kritiska. 

Hereroledaren Vekuii Rukoro har vid domstolar i USA försökt väcka åtal mot Tyskland med krav på kompensation. Han sade att det tyska beskedet inte räcker till för att kompensera den "oåterkalleliga skada" som folket i Namibia har drabbats av på grund av kolonisatörernas agerande. 

– Regeringen har sålt ut oss, sade han till nyhetsbyrån Reuters.   Ulf B Andersson

Läs också

Tyskland beklagar massmord i Namibia 1904 (13 januari 2004)

artiklar | 2021-10-02
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2021