PRIDE2019: Maskulinitetsnormer bidrar till våldet mot hbtq-personer

Organisationen MÄN ser en koppling mellan våldet mot hbtq-personer och destruktiva maskulinitetsnormer. − När vi tittar på vad som gör att du får respekt och status som man löper homofobin som en röd tråd, säger Nathan Hamelberg, metodutvecklare på Machofabriken, som drivs av MÄN.

artiklar | 2019-08-02
Av: Charlie Olofsson
Nathan Hamelberg, MÄN, Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL, Maria Tillquist, kurator på RFSL, Kerstin Isaxon, RFSU och moderator Andrés Esteche, MÄN.

Nathan Hamelberg, MÄN, Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL, Maria Tillquist, kurator på RFSL, Kerstin Isaxon, RFSU och moderator Andrés Esteche, MÄN. Foto: Charlie Olofsson

Under 2016 fick polisen in 629 anmälningar om hatbrott med hbtq-fientligt motiv, visar den senaste statistiken från Brå. Det handlar bland annat om diskriminering, hot och våld. Organisationen MÄN ser maskulinitetsnormerna som en grundläggande orsak till hatbrotten och under Pride arrangerade de seminariet ”Hur kan vi stoppa mäns våld mot hbtq-personer?

Nathan Hamelberg tror att en nyckel är att få heterosexuella cis-män att förstå hur mycket de själva förlorar på homo- och transfobin. Maskulinitetsnormerna blir som en tvångströja och homofobin hindrar heterosexuella män från att komma nära varandra, förklarar han. En annan nyckel till att förändra tror han finns i statistik från Bris, som visar att bara 13 procent av de som ringer till stödlinjen för unga upp till 18 år identifierar sig som pojkar.

− Så tidigt etableras alltså en föreställning om att man inte kan söka stöd som kille. Vi måste få unga män att prata om hur de mår och vad de känner, säger han och får medhåll från Kerstin Isaxon, sakkunnig på RFSU.

− Vi måste stötta killar att söka stöd och att se sig själva som skyddsvärda och sårbara. Det öppnar också upp för att se andra som skyddsvärda och sårbara, säger hon.

Sandra Ehne, förbundsordförande för RFSL, betonar att man också måste se att våldet mot hbtq-personer inte bara grundar sig i destruktiva normer utan att det också i många fall finns en medveten ideologisk grund.

− Det handlar om ideologiska gemenskaper där man fostras att hata oss, säger hon och får medhåll från Anna Galin, utvecklingsledare på Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF.

− Det är inte bara en utbildningsfråga utan det handlar också om vilka åsikter som ses som legitima, säger hon.

Under panelsamtalet diskuterades huruvida ”hårdare tag” eller en mer mjuk metod är mest effektiv i mötet med män som på olika sätt uttrycker ett hat mot hbtq-personer.

− Det handlar inte om nödvändigtvis om att vara hård, men man måste vara noga. Man får inte släppa förbi homofoba kommentarer, till exempel i skolan, säger Nathan Hamelberg.

Foto: Charlie Olofsson

Andra paneldeltagare påtalade att hatuttryck mot hbtq-personer i många fall är olagliga och ska polisanmälas.

Maria Tillquist träffar våldsutsatta hbtq-personer genom sitt arbete som kurator på RFSL och i panelsamtalet lyfte hon vikten av att det finns verksamheter som kan möta såväl utsatta som förövare.

− Vi behöver verksamheter som stöttar brottsoffer, och förövare som behöver hjälp att förändra sitt beteende, säger hon.

Charlie Olofsson

[email protected]

Programmet för Stockholm Pride

Amnesty och Pride. Läs mer här

Amnesty Press på Stockholm Pride

PRIDE2019: Hård kritik mot Migrationsverket (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Nu bryts tystnaden om sexuella övergrepp mot unga hbtq-personer (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Få svar när RFSU mötte socialministern (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Dancing Queens bryter ny mark i Indien (3 augusti 2019)

PRIDE2019: Amnesty lyfter fram Turkiet (2 augusti 2019)

PRIDE2019: RFSL Ungdom demonstrerade för en ny könstillhörighetslag (2 augusti 2019)

PRIDE2019: Experter vill se tydligare hbtq-perspektiv på säkerhetsfrågor (1 augusti 2019)

PRIDE2019: Växande motstånd mot hbtq-rättigheter (1 augusti 2019)

PRIDE2019: Självmordstankar vanligt bland transpersoner (31 juli 2019)

artiklar | 2019-08-02
Av: Charlie Olofsson