Bahrain: Nabeel Rajab dömd till två års fängelse

Nabeel Rajab, en av Bahrains främsta människorättsförsvarare, dömdes den 10 juli till två års fängelse. En domstol i huvudstaden Manama fann honom skyldig till att ”publicerat och spritt rykten och falska nyheter” när han gav TV-intervjuer år 2015 och 2016. Nabeel Rajab var på grund av hälsoskäl inte själv närvarande när domen föll. En annan rättegång pågår samtidigt och i det målet hotas Nabeel Rajab av 15 års fängelse. Amnesty International kräver att han omedelbart friges.

reportage | 2017-07-11
Av: Ulf B Andersson
Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse.

Demonstration i Bahrain den 23 februari 2011 för demokrati. I täten går Nabeel Rajab, idag i fängelse, Ali Abdulemam som lyckades fly till Storbritannien 2013 och Abdulhadi Alkhawaja, dömd till livstids fängelse. Foto: Lewa'a Alnasr/ http://www.bahrainonline.org

Nabeel Rajab, som är ordförande för Bahrain Centre for Human Rights (BCHR), har sedan den Arabiska våren krossades i Bahrain i mars 2011, varit måltavla för en rad ingripanden från myndigheterna. Sedan år 2012 har han fängslats och häktats ett antal gånger. I september 2014 reste han runt i Europa efter att ha avtjänat ett fängelsestraff på två år och han besökte då Sverige och intervjuades av Amnesty Press.

Efter återkomsten till Bahrain började snart nya rättsliga processer mot Nabeel Rajab. I november 2014 förbjöds han att lämna Bahrain. I juni 2016 greps han för att på Twitter ha spridit uppgifter om tortyr i Jaw-fängelset i Bahrain och för att ha kritiserat den Saudiledda koalitionens krigsföring i Jemen.

Denna rättegång inleddes den 12 juli 2016 men har skjutits upp ett antal gånger. Nästa rättegångsdatum är satt till 7 augusti. Åtalspunkterna är ”spridande av falska rykten i krigstid”, ”förolämpande av offentliga myndigheter” och ”förolämpning av främmande makt”. Om Nabeel Rajab fälls på dessa punkter riskerar han ett maxstraff på 15 år.

En översikt över de parallella målen mot Nabeel Rajab finns på Bahrain Centre for Human Rights hemsida.

Den nu aktuella rättegången inleddes den 23 januari 2017. Efter att Nabeel Rajab hade suttit i isoleringscell i nio månader flyttades han i april till ett sjukhus i al-Qalaa då hans hälsotillstånd hade försämrats. Trots att sjukhuset rapporterade att Nabeel Rajab inte var i stånd att delta i rättegångsförhandlingarna vägrade domstolen att skjuta upp målet.

Den 14 juni krävde försvarsadvokaterna att rättegången skulle skjutas upp tills Nabeel Rajab själv kunde närvara. Domaren avslog denna begäran och i protest tågade försvarsadvokaterna och diplomater från USA, Storbritannien och Australien ut från rättssalen.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014.

Nabeel Rajab besöker svenska Amnesty i september 2014. Foto: Rebecka Bohlin

Efter domen den 10 juli krävde Amnesty International återigen att Nabeel Rajab omedelbart och villkorslöst ska friges.
– Att fängsla Nabeel Rajab för att han uttrycker sina åsikter är en flagrant kränkning av mänskliga rättigheter och ett oroande tecken att myndigheterna i Bahrain är beredd att ta till vilka metoder som helst för att tysta kritik, sade Salil Shetty, generalsekreterare för Amnesty International.

Andra åtal som har väckts mot Nabeel Rajab handlar om en artikel han skrev i franska Le Monde i december 2016. I den artikeln uppmanar han Frankrike och Tyskland att ompröva sitt samarbete med länderna i GCC, samarbetsrådet för Gulfstaterna.

Den 4 september 2016 publicerade New York Times ett inlägg från Nabeel Rajab. Myndigheterna har väckt åtal för att han ”underminerat statens prestige”.

Den 52-årige Nabeel Rajab har mottagit en rad internationella utmärkelser. Förutom sitt engagemang i Bahrain Centre for Human Rights och Gulf Center for Human Rights (GCHR) är han också biträdande generalsekreterare i FIDH.

Ulf B Andersson

Läs också
Bahrain: Jail term for human rights defender Nabeel Rajab exposes authorities’ relentless campaign to wipe out dissent (Amnesty International 10 juli 2017)

Bahrain: Woman human rights defender at high risk of torture, including sexual assault (Amnesty International om Ebtisam al-Saegh 4 juli 2017)

Bahrain Online founder Ali Abdulemam breaks silence after escape to UK ( The Guardian 10 maj 2013)

Läs mer från Amnesty Press
Bahrain: Största oppositionspartiet upplöst och nytt åtal mot Nabeel Rajab; ”förolämpande av främmande makt” (19 juli 2016)

Bahrain: “Jag tror jag snart åker tillbaka i fängelse” – frigivne samvetsfången Nabeel Rajab på Sverigebesök (22 september 2014)

MR-dagarna i Göteborg: Sapiyat Magomedova fick årets Per Anger-pris, Amnesty om tvångsvräkningar, ”Glöm inte Bahrain” och extravagant musik (14 november 2012)

reportage | 2017-07-11
Av: Ulf B Andersson