MR-DAGARNA2017: ”Hur kunde de göra så här mot en annan människa?” – Steven Watt om USA:s tortyr

I 15 år har advokaten Steven Watt kämpat för rättvisa för personer som utsatts för tortyr i USA. På lördagen berättade han under Mänskliga rättighetsdagarna i Jönköping om det första fallet som äntligen gick till domstol.

reportage | 2017-11-12
Av: Jennie Aquilonius
Suleiman Salim hölls i hemligt fängelse.

Suleiman Salim hölls i hemligt fängelse. Foto: Jennie Aquilonius

– Han är en nära vän till mig.

Rösten stockar sig och advokaten Steven Watt har svårt att få fram orden. Ögonen blir blanka när han visar bilden av Suleiman Salim. Fiskaren från Tanzania som fängslades och utsattes för tortyr av CIA under fem år.

Steven Watt jobbar för medborgarrättsorganisationen The American Civil Liberties Union, ACLU. Under en föreläsning arrangerad av Ordfront och MR-dagarna berättar han om sin kamp för terrormisstänkta som har utsatts för tortyr av bland andra CIA.

Allt började med al-Qaidas attacker mot USA den 11 september 2001. Då sade den dåvarande presidenten George W Bush: ”Jag bryr mig inte om vad de internationella juristerna säger, vi kommer kick some ass”.
Misstänkta terrorister fängslades och fördes till USA:s bas på Guantánamo eller till hemliga CIA-fängelser utomlands. Där använde amerikanska tjänstemän tortyr som förhörsmetod. Något som bland annat journalister, organisationer som Amnesty International, Human Rights Watch och ACLU, och fångarna själva rapporterat om.

– De berättar om USA:s inblandning i allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna: förbudet mot godtyckligt fängslande, påtvingat försvinnande och tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling.

 Steven Watt från ACLU.

Steven Watt från ACLU. Foto: Jennie Aquilonius

Det fall som äntligen nådde domstolen rörde tre tidigare fångar, däribland Suleiman Salim. Det riktades mot James Mitchell och Bruce Jessen, psykologerna som låg bakom de tortyrmetoder som CIA använde i sitt förhörsprogram. Det som Steven Watt kallar tortyrprogrammet:

– Metoderna användes för att bryta ner fångarna psykologiskt genom att tillföra dem allvarlig smärta och lidande. De hade en teori att om du bryter ner någon till gränsen av hjälplöshet så kan du få dem att avslöja information.

Steven Watt visar bilder som hans andra klient i ärendet, Mohamed Ben Soud, har tecknat av sin tid i ett fängelse i Afghanistan. Han satt i en cell i totalt mörker under fem år, och kedjades ibland fast vid väggen i olika positioner.

– Det luktade så illa att Mohamed än i dag inte kan känna lukt eller smak.

Han har också ritat av ett antal verktyg som användes för tortyr: en rad smala lådor, stora nog att en man kan stå raklång, med kedjor där han spändes fast. Från två hål i väggarna strömmade öronbedövande musik.

Mohamed Ben Soud satt i hemligt fängelse i Afghanistan

Mohamed Ben Soud satt i hemligt fängelse i Afghanistan Foto: Jennie Aquilonius

När Mohamed Ben Soud kom ut därifrån efter upp till 45 minuter visste han inte var han befann sig. Han spändes också fast vid en så kallad waterboard, en bräda som används för skendränkning. Han fick en säck över huvudet och sedan kastade man kallt vatten över honom – han frös och upplevde att han kvävdes.
– Jag undrar hur han och Suleiman kunde överleva? Och hur kunde Mitchell och Jessen, och de CIA-tjänstemän som var under deras kontroll, göra så här mot en annan människa?

Mitchell och Jessen testade också sina metoder på fångar, för att se hur mycket smärta en person tål innan han går in i så kallad inlärd hjälplöshet, ett apatiskt tillstånd av vanmakt.

– De experimenterade, konstaterar Steven Watt. När jag satte ihop vår klagan i ärendet menade jag att det här är som Nürnberg, det här är vetenskaplig forskning på människor.

År 2005 blev James Mitchell och Bruce Jessen ansvariga för hela CIA:s förhörsprogram. De startade eget företag och drog in 81 miljoner dollar.

Alla ACLU:s klienter har drabbats av posttraumatiskt stressyndrom, djupa depressioner eller annan psykisk ohälsa, samt fått allvarliga fysiska skador. Den tredje målsäganden i Steven Watts ärende var familjen till Gul Rahman. Han avled i ett CIA-fängelse i november 2002.

 Gul Rahman dog i CIA-fängelse i november 2002.

Gul Rahman dog i CIA-fängelse i november 2002. Foto: Jennie Aquilonius

– Han dog av hypotermi (nedkylning), halvnaken, fastkedjad vid taket i en av Mitchell och Jessens metoder. CIA berättade aldrig för hans familj om dödsfallet och de har fortfarande inte lämnat över hans kvarlevor, säger Steven Watt.

Den rättsliga processen tärde hårt på Suleiman Salim och Mohamed Ben Soud. Både i samtalen med Steven Watt och under vittnesförhören tvingades de återuppleva sina trauman. Det positiva var att de själva fick se när Mitchell och Jessen förhördes.

Steven Watt är upprörd över CIA:s tortyrprogram.

Steven Watt är upprörd över CIA:s tortyrprogram. Foto: Jennie Aquilonius

– Vi fick också, som de första civilrättsjurister någonsin i USA, ställa chefen för CIA:s center för kontraterrorism, Jose Rodriguez, mot väggen. Den här killen är inte så smart, ler Steven Watt och publiken skrattar.

Han är mycket nöjd med domaren:
– Han såg fallet för vad det var: ett fall av tortyr och att någon måste ställas till svars. Hans slutgiltiga beslut var det bästa vi kunde ha önskat oss. Det fick de svarandes advokater att be om förlikning.

Därmed avslutades den rättsliga processen innan det blev en öppen rättegång.

Även om de flesta fallen som Steven Watt och ACLU har drivit under 15 år inte har gått upp i domstol har de ändå varit betydelsefulla. Steven Watt menar att de har riktat strålkastarljuset mot tortyr i USA och satt press på makthavarna. Barack Obama förbjöd under sin presidenttid användningen av hemliga CIA-fängelser och bekräftade att USA ska respektera förbudet mot tortyr och grym behandling. Uppmärksamheten har också lett till att sammanfattningen av en hemligstämplad rapport om CIA:s ”förstärkta förhörsmetoder” 2002–2008 blev offentliggjord. I den namngavs 119 män som utsatts för tortyr och grym behandling i CIA:s förvar.

– Det här har ändrat hela det juridiska landskapet, betonar Steven Watt.

Många av fångarna på Guantánamo har vittnat om att de har utsatts för tortyr.

Många av fångarna på Guantánamo har vittnat om att de har utsatts för tortyr. Foto: US DoD.

Men Steven Watt tror inte på fler rättsprocesser. I stället behöver staten hitta andra sätt för att ge offren kompensation och rehabilitering. Barack Obama tillsatte år 2009 en utredning av personer som avlidit i CIA-fängelser. Den blev dock hemligstämplad och Obama gjorde ett uttalande att man inte ska se bakåt, utan framåt. Steven Watt menar att George W Bush ska lastas för att tortyren användes, men att det är Obamas fel att ingen ställdes till svars.

– Han blickade framåt och inte bakåt. Och som vi alla vet, om vi inte ser tillbaka så kommer historien att upprepa sig. Trump har redan sagt: ”Vi kommer ta tillbaka waterboarding, och betydligt värre”.

Jennie Aquilonius
[email protected]

Amnesty Press på MR-dagarna i Jönköping

MR-DAGARNA2017: Kvinnor svårt utsatta i Honduras (10 november 2017)

MR-DAGARNA2017: Religiösa aktörer som hjältar och problemmakare (10 november 2017)

MR-DAGARNA2017: Delade meningar om säkerheten i Afghanistan (11 november 2017)

MR-DAGARNA2017: Feminister under hot i Turkiet (12 november 2017)

 "Kriget mot terrorismen" har fått konsekvenser för de mänskliga rättigheterna.

"Kriget mot terrorismen" har fått konsekvenser för de mänskliga rättigheterna. Foto: US DoD.

Läs mer från Amnesty Press

ICC:s åklagare vill utreda brott i Afghanistan (3 november 2017)

Tre fångar fria från Guantánamo – skickades till Serbien och Italien (14 juli 2016)

»Chockerande rapport« (7 mars 2015 – även i nummer 1/2015)

»Polen fick 100 miljoner av CIA« (6 mars 2014 – även i nummer 1/2014)

Varför bråka om Bush? (15 december 2011)

Guantánamo - Obamas svikna löfte om stängning (18 november 2011)

EU och kriget mot terror (21 april 2009)

Svåra år för de mänskliga rättigheterna (11 september 2008)

Läkarna som hjälper torterarna (14 maj 2008)

Fången som Tyskland ville glömma (14 mars 2008 – även i nummer 1/2008)

Utlämnad - en film som skakar om (8 februari 2008)

Nästan alla vill stänga Guantánamo (15 januari 2008)

Europa inblandat i CIA:s kidnappningar (29 september 2007)

När tortyren är på entreprenad (13 juli 2007)

EU: Skarp kritik mot CIA- samarbete (13 februari 2007)

MR-brott i kriget mot terrorismen (3 mars 2006)

EU undersöker: Var finns CIA:s hemliga fängelser? (3 november 2005)

Spökfångar, hemliga fängelser och tortyr - Kampen mot terrorismen tänjer gränserna (8 mars 2005 – även i nummer 1/2005)

reportage | 2017-11-12
Av: Jennie Aquilonius