Utlämnad - en film som skakar om

reportage | 2008-02-08

Den 7 februari ordnade Amnesty, tillsammans med SF, en förhandsvisning av filmen ”Rendition”, eller ”Utlämnad” som den heter på svenska, där man bjöd in riksdagsledamöterna Veronica Palm(s) och Cecilia Wigström(fp) samt Niklas Ekdahl, ledarskribent på DN, för ett samtal efter filmen.

Utlämnad är en politisk thriller om de utomrättsliga överlämningar som CIA ägnat sig åt sedan det så kallade ”kriget mot terrorism” inleddes efter attackerna i USA den 11 september 2001.
I filmen blir en oskyldig man bosatt i USA, med egyptiskt ursprung, bortförd av CIA. Han är misstänkt för att ha varit i kontakt med en terroristgrupp och skickas till Egypten där han, med CIA:s inblandning, blir utsatt för tortyr av den egyptiska säkerhetstjänsten.

Anwar El-Ibrahimi (__Omar Metwally) blir terroristmisstänkt och utsätts för tortyr.

När guldridån faller ner över bioduken på Skandiabiografen i Stockholm sitter många av de 500 besökarna kvar i sina röda sammetsklädda stolar för att invänta det samtal som ska starta mellan de inbjudna paneldeltagarna. Lise Bergh, Amnestys generalsekreterare, ledde diskussionen.

Veronica Palm tyckte att filmen var bra, men var lite besviken på att mannens fru var en ung vit amerikanska som satt i USA och väntade på sin man.
- Hade filmen varit lika spelvänlig om den hade handlat om en egyptisk familj, undrade Veronica Palm.
Hon ansåg även att bilden av arabvärlden och Egypten var lätt schabloniserad.

Alla tre paneldeltagarna sade att de kände sig skakade och berörda av filmen och hoppades att dess budskap skulle nå ut brett.

Jake Gyllenhaal spelar CIA-agent som samarbetar med chefen för egyptiska säkerhetstjänsten, Yigal Naor.

Lise Bergh undrade hur frågan drivs inom EU och vad man gör för att sätta stopp för renditions och påpekade att många europeiska stater varit inblandade. Det senaste exemplet är Grönland, där flygplats och luftrum använts i CIA:s hemliga flygningar.

År 2001 deporterade Sverige två egyptiska män, Ahmed Agiza och Muhammad El-Zari, till Egypten. De hämtades av Säpo och fördes till Bromma flygplats i Stockholm där de överlämnades till amerikanska CIA-agenter. Den svenska regeringen uppgav att de fått diplomatiska försäkringar från de egyptiska myndigheterna om att männen inte skulle behandlas illa. De båda männen berättade senare att de blivit torterade i häktet i Egypten. Det dröjde två år innan en rättslig process inleddes i Sverige, men något åtal har aldrig väckts. Mycket kritik har riktats mot Sverige, både från FN:s tortyrkommitté och Europaparlamentet, angående detta fall.

  • Sverige har kritiserats hårt i Europaparlamentets rapport efter fallet med de två egyptier som hämtades av CIA-agenter vid Bromma flygplats och skickades tillbaka till Egypten. Vi anser att man inte ska använda sig av diplomatiska garantier, sade Cecilia Wigström.

I fallet om egyptierna använde sig Sverige av diplomatiska försäkringar.
- Hur driver Sverige frågan om att förbjuda användning av diplomatiska garantier, undrade Lise Bergh och riktade frågan mot Veronica Palm.
Hon började med att förklara att man inte skulle begära diplomatiska försäkringar om man inte visste att risken för tortyr fanns i det aktuella landet. Hon betonade att socialdemokraterna numera tar avstånd från diplomatiska försäkringar.
- Socialdemokraterna har tagit ställning och vi inser att det var ett misstag, att det var fel, sade Veronica Palm.

Niklas Ekdahl tillade att om det behövs en garanti mot tortyr så kan man vara säker på att den kommer att brytas. Han menade att USA:s sätt att bekämpa terrorismen inte bara är rättsvidrigt, utan också ineffektivt.
- Det är viktigt att komma ihåg att tips från allmänheten och social kontroll kan förebygga terroristdåd. Det är korkat och ineffektivt att använda metoder som stöter bort tipsare.
- Det är viktigt att ha en effektiv säkerhetstjänst som har det där sociala nätverket, instämde Veronica Palm. Det är när man går utanför lagstiftningen som det blir oacceptabelt.

Veronica Palm, Niklas Ekdahl och Cecilia Wigström diskuterade efter filmen.

Lise Bergh frågade vad panelen ansåg om hur den demokratiska kontrollen över säkerhetstjänsten fungerar.
Cecilia Wigström tyckte att Sverige måste ha en bättre parlamentarisk kontroll över Säpo och
Niklas Ekdahl tillade att säkerhetstjänsten alltid ska stå under demokratisk kontroll. Veronica Palm instämde, men pekade på att verksamheten också måste vara hemlig.
- Det är viktigt att ha en stark svensk säkerhetstjänst, en egen kunskapsbank som kan göra egna bedömningar och värdera information, påpekade hon.

Lise Bergh bad till sist alla i panelen att avrunda med några avslutande ord.

  • Vi måste jobba tillsammans och få ett slut på det här, sade Cecilia Wigström. Jag hoppas att Guantánamo ska stängas ner, vilket kan hända om Barack Obama blir USA:s nästa president.

Niklas Ekdahl ansåg att en film som Utlämnad visar att vi är på väg mot en korrigerande process, men det är fortfarande viktigt att reda ut vad som har hänt under kriget mot terrorismen:
- Så länge det finns en osäkerhet om vad som försiggått, så skapas konspirationsidéer. Man måste veta vad som hänt.

Veronica Palm avslutade med att betona att varje människa måste få sina mänskliga rättigheter respekterade.

Lise Bergh påminde om att Amnesty har uppgifter om 35 säkra fall där människor har försvunnit in i CIA:s system av fängelser. Hon uppmanade både politiker och medierna att fortsätta ställa krav.
- Ni i politiska partier kan sätta stopp för det här inom EU, sade hon till riksdagsledamöterna i panelen.

TEXT: Elin Kamyab
FOTO: Johanna Öjbrandt. New Line Cinema.

Läs också recension av filmen

Läs mer: Tortyr gör ingen säker (Amnestys kampanjsida om kriget mot terrorismen)

reportage | 2008-02-08