MR-DAGARNA2017: Kvinnor svårt utsatta i Honduras
Mer än en kvinna om dagen mördades i Honduras under förra året. De flesta förövare går fria. – Det ger ett budskap till männen att de har tillstånd att döda sina fruar och flickvänner, inget kommer att ske om de gör det, sade människorättsförsvararen Yessica Trinidad under ett seminarium på Mänskliga rättighetsdagarna på torsdagen.
reportage | 2017-11-10 Av: Jennie Aquilonius |
Yessica Trinidad lyfter fram det våld i Honduras som dödar mer än en kvinna om dagen. Foto: Jennie Aquilonius
463 kvinnor mördades i Honduras förra året. Enligt en universitetsstudie var 70 procent av de mördade under 25 år.
Yessica Trinidad, samordnare för Nationella nätverket för kvinnliga MR-försvarare berättar att i de flesta fall döms ingen för mordet.
– Jag är 40 år och då känns det som att jag verkligen har lyckats med något, när jag har blivit så gammal i ett land som Honduras, säger hon.
Det är en småregnig torsdag. Yessica Trinidad står i talarstolen på seminariet Världens farligaste land för miljöaktivister som ordnas av biståndsorganisationen Diakonia på Mänskliga rättighetsdagarna i Jönköping.
Det är organisationen Global Witness, som bevakar miljöfrågor och mänskliga rättigheter, som har pekat ut Honduras som det farligaste landet i världen för miljöaktivister.
Det pågår en kamp om områden som är rika på naturresurser och människor blir våldsamt avhysta från marken som de odlar. Men det är också farligt att vara kvinna. En av de 643 kvinnor som mördades förra året var den internationellt kända miljöaktivisten och människorättsförsvararen Berta Cáceres. Yessica Trinidad menar att mordet inte bara handlade om Berta Cáceres miljöengagemang:
– Hon mördades för att hon var kvinna. För att hon klev utanför den mall som samhället använder för att trycka ner oss. Hon vågade sätta sig upp emot det patriarkala samhället i Honduras, och det är något som de inte förlåter oss kvinnor.
Mordet på Berta Cáceres förra året ledde till protester över hela världen. Här en demonstration i Washington 4 mars 2016. Foto: Slowking4/Wikimedia
Kvinnorna dödas av sin partner, staten och kriminella organisationer. Under det första halvåret 2017 dödades 187 kvinnor, men Yessica Trinidad menar att det inte betyder att antalet har gått ner:
– Många fall har inte registrerats och det beror på att kvinnorna är försvunna. Ofta vet vi inte vem som mördat dem eller varför.
Enligt Global Witness är Honduras också ett av de svåraste länderna att arbeta i för personer som kämpar för de mänskliga rättigheterna. Nästan en människorättsförsvarare i Honduras mördas i månaden. Både män och kvinnor utsätts för våld, men kvinnorna möter en annan typ av våld, säger Yessica Trinidad:
– Vi blir våldtagna. Och vi blir hela tiden trakasserade. Om våldet inte riktas direkt mot oss så vänder det sig mot våra döttrar. Det är ett sätt att hindra oss i vårt arbete.
Kvinnliga människorättsförsvarare sätts även i fängelse. Yessica Trinidad visar bilder på kvinnor som misshandlats och häktats. En kvinna ser in i kameran. Hennes tröja är sönderriven i halsen. Yessica Trinidad berättar att kvinnan blev häktad och misshandlad av polisen efter att ha demonstrerat med studenter för rätten till utbildning. En annan kvinna håller om gallret med händerna, hon blev anhållen och misshandlad – trots att hon var gravid i åttonde månaden.
– Jag skulle kunna ge många exempel på kvinnor som ses som kriminella i landet. De förföljs och ställs inför rätta. Våldet blir värre hela tiden, säger Yessica Trinidad.
Yessica Trinidad berättar om abortmotståndet i Honduras. Foto: Jennie Aquilonius
Sexuella och reproduktiva rättigheter är också eftersatta. Det är svårt att få tag i preventivmedel, akut p-piller är förbjudet och tonårsgraviditeterna är många. I våras beslöt Honduras att behålla ett totalt förbud mot abort.
– Detta trots att FN har bett landet att se över och ändra lagen, förklarar Yessica Trinidad.
Även Amnesty International, Human Rights Watch och Center for Reproductive Rights hade uppmanat kongressen i Honduras att rösta för en reformering av det totala abortförbudet men med 77 röster för, fem emot och åtta nedlagda röster behölls abortförbudet.
Yessica Trinidad berättar att kvinnorättsorganisationer regelbundet får sina hemsidor och e-postkonton attackerade. Kvinnorna själva utsätts för smutskastningskampanjer och blir kallade för prostituerade och anklagade för att överge sina barn. Det är framför allt konservativa grupper inom kyrkan som motsätter sig preventivmedel och abort.
– Både den katolska och den evangeliska kyrkan har spelat en ofantlig roll när det gäller förföljelsen av oss kvinnor som vill bestämma över våra egna kroppar. De arbetar med grupper som är emot rättigheter och anklagar oss för att äta barn, berättar Yessica Trinidad.
Finns det hopp? undrar en ung kvinna i publiken. Är unga mer progressiva när det gäller hatet mot kvinnor? Yessica Trinidad ler och säger att hon har två söner, hon vill gärna tro att det finns hopp. Men det krävs förändring.
– Historiskt är det som om det är vi kvinnor som måste ändra det här mönstret, men männen har också ett ansvar att förändras. Det är inte vi kvinnor som mördar och misshandlar varandra, det är männen som dödar oss.
Men Yessica Trinidad ser inte bara en mörk verklighet.
– Vi är många som fortsätter kämpa. Som känner att det är värt att kämpa för livet. Det finns många organisationer och ett stort motstånd, och vi gör det med stor glädje.
Joaquín Mejía varnar för en politisk kris i samband med presidentvalet den 26 november. Foto: Jennie Aquilonius
Den 26 november hålls presidentval i Honduras. Med på seminariet på MR-dagarna finns också Joaquín Mejía, från ERIC-Radio Progreso, ett jesuitcenter för reflektion, forskning och kommunikation. Han anser att valet är korrupt och att president Juan Orlando Hernández kandidatur är olaglig.
Konstitutionen kräver att presidenten byts var fjärde år. Men år 2015 ändrade högsta domstolen lagen så att den sittande presidenten kan väljas om för fyra år till – ett beslut som egentligen kräver en folkomröstning. Frågan är hur det internationella samfundet ställer sig till om han blir omvald, säger Joaquín Mejía:
– Det här omvalet kommer att provocera fram en politisk kris i Honduras, som började med statskuppen 2009.
Yessica Trinidad menar att vi först behöver fundera över vilken roll det internationella samfundet har i att legitimera valet.
– Så vitt jag förstår kommer tre personer från Sverige att åka dit som observatörer under valet. Sverige ger på det sättet legitimitet till denna helt korrupta process, trots att man vet att den är olaglig, påpekar hon.
Jennie Aquilonius
[email protected]
Bakgrund/Honduras
Honduras ligger i Centralamerika och gränsar till Guatemala, El Salvador och Nicaragua. Efter statskuppen 2009 har situationen för mänskliga rättigheter och demokrati försämrats. Sedan dess har 123 miljöaktivister, över 60 journalister och 242 hbtq-personer mördats.
Källa: Diakonia
Amnesty Press på MR-dagarna i Jönköping
MR-DAGARNA2017: Religiösa aktörer som hjältar och problemmakare (10 november 2017)
MR-DAGARNA2017: Delade meningar om säkerheten i Afghanistan (11 november 2017)
MR-DAGARNA2017: ”Hur kunde de göra så här mot en annan människa?” – Steven Watt om USA:s tortyr (12 november 2017)
MR-DAGARNA2017: Feminister under hot i Turkiet (12 november 2017)
Dessutom
Läs mer om Mänskliga rättighetsdagarna i Jönköping
Amnesty International på MR-dagarna. Läs mer här
Läs mer om Honduras
Honduras: presidencial candidates must include the protection of human rights and human rights defenders in their plans for government! (Amnesty International 25 oktober 2017)
EU deploys Election Observation Mission to Honduras (EU 16 oktober 2017)
Honduras: Further information: Armed attack against members of COPINH (Amnesty International 5 juli 2017)
Honduras: Submission to the United Nations Human Rights Committee 120th Session, 3-27 July 2017 (Amnesty International 8 juni 2017)
Eight years after a coup, a heated election in Honduras. The president’s bid for a second term alarms democrats (The Economist 12 april 2017)
Honduras, one of the most dangerous countries for human rights defenders – Experts warn (OAS 19 augusti 2016)
Läs mer om Honduras från Amnesty Press
Mordet på Berta Cáceres: ”Det råder ingen tvekan om att den kamp hon drev blev hennes död” (6 mars 2016)
FN öppnar MR-kontor i Honduras – allt svårare situation för mänskliga rättigheter (14 maj 2015)
ÅRSMÖTET I UMEÅ: Joakim Medin om varför journalister måste vara på plats (14 maj 2015)
Honduras hbt-rörelse i skottlinjen (12 december 2014)
»Det är som ett lågintensivt krig« – Berta Cáceres har gått under jorden i Honduras (17 december 2013)
Honduras: ”Ny poliskår och försvarsmakt stor utmaning vid valseger” (9 september 2013)
Tiden som kung, far och grav: en familjs sönderfall (recension av Horacio Castellanos Moyas roman ”Sönderfall” - 17 oktober 2011)
Mord med straffrihet - åtta journalister har mördats i år (31 juli 2010)
Fem journalister dödade i Honduras i mars (29 mars 2010)
Latinamerikanska ledare rasar mot valet den 29 november - ”politisk vandalism” (6 december 2009)
Maktkampen skärps i Honduras - kuppregimen stänger kritiska medier (1 oktober 2009)
Störtade presidenten åter i Honduras - Zelaya manar till dialog (22 september 2009)
På flykt undan förtrycket i Honduras (14 augusti 2009)
Ett år efter mordet: Berta Cáceres lever vidare i kampen om rätten till Honduras naturresurser (8 mars 2017)
reportage | 2017-11-10 Av: Jennie Aquilonius |