Fredspristagare i fokus

reportage | 2011-12-15

Stämningen var högtidlig då två tredjedelar av Nobels fredspristagare 2011, Tawakul Karman och Leymah Gbowee, på luciadagen talade i den pampiga Förstakammarsalen i Sveriges Riksdag. Deras engagemang och energi smittade av sig till åhörarna när de talade om sin kamp för kvinnors rätt till fullt deltagande i freds- och demokratiarbete.

  • Kvinnorna kommer att leda Jemen en dag, ja det kommer de att göra. Och det är inte bara en dröm, även om verkligheten ofta börjar med en dröm, säger den yngsta fredspristagaren någonsin, 32-åriga Tawakul Karman på arabiska.

Tawakul Karman har gjort sig känd som kvinnan som ledde demonstrationerna mot den jemenitiske presidenten Ali Abdullah Saleh i huvudstaden Sanaa i början av året, vilket satte igång protester i hela landet. Hon är också den första arabiska kvinnan som har tilldelats fredspriset. Tawakul Karman delar dock generöst med sig av utmärkelsen:
- Priset har givits till alla ungdomar och till alla kvinnor som vägrar att vara offer i samhället. Det har också givits till alla fredliga människor i Jemen som genom revolutionen har tagit bort den hemska bild av Jemen som presidenten har skapat!

Leymah Gbowee, Riksdagens talman Per Westerberg (M) och Tawakul Karman. Foto: Åsa Secher/Gaudeamus

I dagarna fick Jemen en ny övergångsregering som ska sitta fram till nyvalen som kommer att hållas i februari. President Salehs nya titel är formellt ”hederspresident”. TT rapporterar dock att tiotusentals demonstranter gick ut på gatorna i protest mot att presidentens parti skulle få hälften av platserna i övergångsregeringen. Tawakul Karman menar att Saleh har förlorat kontrollen över stora områden av landet och att han i princip bara kontrollerar halva Sanaa.
- Problemet är att han fortfarande sitter på pengarna. Det gör att det är svårt för jemenitiska kvinnor att söka stöd för att samarbeta med kvinnor i exempelvis Libyen och Syrien. Det internationella samfundet borde omedelbart frysa hans tillgångar, så som man gjorde i Tunisien och Libyen!, säger Tawakul Karman.

Ytterligare en uppmaning från den sprudlande optimistiska jemenitiskan riktades till omvärlden i Väst:
- Låt oss bygga framtiden tillsammans! Vår roll är att avskaffa diktaturen, och det kommer vi göra. Er roll är att tänka ut hur ni kan hjälpa oss med den uppgiften och fundera över vad ett verkligt partnerskap betyder.

Också liberianska Leymah Gbowee framhöll i sitt tal inför de uppmärksamt lyssnande riksdagsledamöterna i publiken att länder som Sverige har en stor roll att spela i konfliktdrabbade samhällen:
- Vi har just haft det andra valet efter kriget i Liberia och det har varit en del våldsamheter. Det finns fortfarande väldigt mycket mer som behöver göras inom försoningsarbete, jobbskapande och traumabehandling. I det arbetet hoppas jag att Sverige kan bistå oss ekonomiskt och tekniskt.

Leymah Gbowee har för övrigt en särskild relation till Sverige då hennes syster med barn, som var på plats i Riksdagen, bor här.

Leymah Gbowee tilldelas fredspriset för sitt arbete med att mobilisera kvinnor från Liberias olika etniska och religiösa grupper för att få slut på de långvariga konflikterna som härjade i landet mellan 1989-2003.
- Under kriget levde kvinnorna i ständig fruktan. Vi väntade på att se vem som skulle bli nästa offer för rebellerna eller för armésoldaterna. Men så kom vi fram till att vi hade två val: att ge upp eller att kämpa – och vi bestämde oss för det senare alternativet.

Kampen inleddes på fiskmarknaden i Liberias huvudstad Monrovia där Leymah Gbowee ledde arbetet med att organisera kvinnor som, iklädda vita t-tröjor, bad och sjöng för fred oavsett om solen stekte eller regnet forsade ner. Kvinnorna följde också efter krigsherrarna till förhandlingarna i grannländerna och såg till att förhandlarna inte lämnade bordet när det hettade till.
- Våra ansträngningar gav resultat, men vi nöjde oss inte med det – vi ville också omvandla freden till frigörelse och delaktighet för kvinnor. Resultatet av ansträngningarna blev till slut att vi fick den första kvinnliga presidenten i Afrika, säger Leymah Gbowee.

Tawakul Karman och Leymah Gbowee delar årets fredspris med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf. Foto: Åsa Secher/Gaudeamus

Just Ellen Johnson Sirleaf, som valdes till Liberias president 2005, fick ju också dela på årets fredspris för sitt arbete med att säkra freden i landet, samt för sitt arbete med att främja social och ekonomisk utveckling och kvinnors rättigheter.

Enligt Leymah Gbowee återstår dock trots framstegen mycket att göra i landet:
- Framförallt unga har det väldigt svårt i Liberia idag, det är väldigt svårt att få jobb. När det erbjöds 5 000 jobb för unga för att de skulle kunna jobba ihop lite pengar till jul blev det kaos: folk svimmade, det var så många i kön.

Leymah Gbowee berättar också om hur många unga flickor säljer sina kroppar för så lite som fem dollar om dagen och hur andra ger blod tre gånger i veckan för att få lite betalt:
- I Liberia har vi inte lyckats skapa den plats som unga behöver. När jag kommer tillbaka till Liberia kommer jag att resa runt i landet och föra en dialog med ungdomarna.

De senaste åren har Gbowee arbetat med att sprida arbetet med kvinnors och flickors rättigheter till andra västafrikanska länder. Bland annat har man inom ramarna för organisationen Women Peace and Security Network Africa hjälpt till att lära flickor att läsa och utbildat dem om hiv/aids och drogproblematik. Man har också använt sig av ett mentorsystem där flickorna i sin tur kan lära upp andra för att på så sätt sprida kunskapen.

Pristagarna gratuleras av riksdagsledamöter. Till vänster Per Westerberg (M). Foto: Josefine Nilsman

På tal om spridning var sociala mediers betydelse för revolutionerna i arabvärlden ett ämne som berördes i den avslutande frågestunden där ett utvalt antal riksdagsledamöter fick tillfälle att lufta sina funderingar. Tawakul Karman berättar att sociala medier har spelat en stor roll i Jemen, även om befolkningen där inte har tillgång till datorer och internet i samma skala som i Tunisien:
- När jag fick reda på att jag vunnit priset gick jag in på Facebook från mitt tält!

Årets fredspristagare utstrålar en kraft som inger förhoppningar inför framtiden. Nu återstår bara att se om antalet kvinnliga pristagare i framtiden kan klättra i antal från dagslägets 15 sedan priset instiftades 1901.

Text: Vera Häggblom

_Läs också_

Jemen i Amnesty Press nummer 4/2011

Jemens en miljon krig (2011-11-14)

”Grattis till oss alla” - intervju med Tawakul Karman av Tanya Holm
(2011-11-14)

_Läs mer om Jemen_


Unga demonstranter tar avstånd från oppositionen: ”President Saleh måste fängslas” (Amnesty Press 18 maj 2011)


Jemen: MR-aktivists säkerhet är hotad (Fatta pennan i Amnesty Press nr 1/2011)

Jemens president avböjer omval 2013 – oppositionen demonstrerar ändå imorgon (Amnesty Press 2 februari 2011)

Amerikanskt militärt bistånd underblåser konflikt i norra Jemen (Amnesty Press 15 december 2010)

Ny lag ska förbjuda barnäktenskap - 12-åring fick skilsmässa (Amnesty Press 30 mars 2010)

Fler Houthirebeller dömda till döden (4 november 2009)

Ingen fristad för flyktingarna i Saada (14 oktober 2009)

Massprotester i södra Jemen (Amnesty Press 7 oktober 2009)

Krisen skärps - tiotusentals nya flyktingar i Saada (23 september 2009)

Jemen i skuggan av kriget mot terrorismen (Amnesty Press nr 5/2007)

_Läs mer om Liberia _

Oppositionen protesterar mot fredsprisvinnaren Ellen Johnson-Sirleaf (Amnesty Press 10 oktober 2011)

Liberia: President Should Act on Rights Commission - Delays Are Impeding Efforts to Promote and Protect Human Rights (Amnesty International 19 maj 2010)

Oppositionen kräver att Ellen Johnson-Sirleaf avgår som president (Amnesty Press 7 juli 2009)

Ny domstol för sexuella brott har öppnat (Amnesty Press 11 mars 2009)


Lessons from Liberia: Reintegrating women in post-conflict Liberia (Amnesty 1 mars 2009 om återintegrering av kvinnliga milissoldater i samhället)


After the truth, Liberians need justice (Amnesty 23 januari 2009 om behovet av rättegångar efter kriget )

Liberia: Will those investigated by the Truth and Reconciliation Commission ever be prosecuted? (Amnesty 5 december 2008)

Krigsherrar invalda i parlamentet (24 oktober 2005)


Osäker framtid efter valet i Liberia (Amnesty Press nr 4/2005)


Liberia at a Crossroads: Human Rights Challenges for the New Government (HRW 30 september 2005)

Liberia: Flickor våldtas trots att kriget är slut (Amnesty Press 3 juli 2004)

Liberia - den svåra vägen till fred (Amnesty Press nr 4/2003)

Kvinnor på marsch i Monrovia: Avrustning nu! (Amnesty Press 22 november 2003)

”1 000 döda i massaker i Liberia” (Amnesty Press 25 augusti 2003)


Vapenvila i Monrovia - 30 000 flyktingar trängs på stadion (Amnesty Press 12 juni 2003)

reportage | 2011-12-15